Vi har under senaste veckan haft tekniska problem med våra kontaktformulär. Har du inte fått svar, vänligen kontakta oss igen.

ARC 2021: Liveuppdatering från de första 8 dagarna

28 November 2021

ARC – Ett äventyr över Atlanten

Just nu har vi fyra stycken båtar som seglar över det stora och mäktiga havet, Atlanten, under ARC seglingstävlingen. Över satelit telefon har vi fått ta del av flera dagssammanfattning som vår gäst Carina på båten ”Jolie” samt gästerna Isabella och Petter på båten ”Vi La Ut”. De berättar vad de har gjort över dagarna som varit hittills och nu vill vi dela detta med er.

Atlanten-1568x938.jpeg

ARC med ”Jolie” Lagoon 52

Dag 1 (21 nov)

Start ARC Las Palmas kl 12.30 am lokal tid. På vaktpasset 8-12 pm siktades Resquefartyg med blixtljus som sökte av området med starka strålkastare. Plötsligt kom den mot oss i hög fart, passerade strax intill vår babordsida med en liten roddbåt/gummibåt på släp, troligtvis migrantbåt.

Dag 2 (22 nov)

Vid sättning av gennackern fick vi göra en MOB-manöver för att rädda vår livlina som slogs ner av ett fladdrande skot. Smidig vändning och upptagning med båtshake och ny placering av livlinan på mantåget. 230-volts elen ombord försvann efter att säkringar brunnit pga kortslutning. Då säkringen smält ner kontaktades kompisbåten ”Anna Isabella” via VHF;en. De satte sin gummibåt i sjön med Olof som är en kompetent elektriker. Vi har själva otroligt kompetenta medseglare ombord på vår båt men det var bra att få hjälp och en sekond opinion eftersom vi är så beroende av elen och dessutom inte hade rätt grejer ombord. När vi ändå tvingades ligga still en bra stund så blev det alle man överbord för ett ljuvligt bad i Atlantens blå vatten. ARC kan vara riktigt skoj!

Dag 3 (23 nov) 

På förmiddagen siktade Helena val på styrbordssidan beordrade fram kikaren men valen visade sig vara en mindre gummibåt troligtvis migrantbåt utrustad för en hel familj med blöjbarn. En tragisk händelse som har påverkat stämningen ombord. Vi bärgade båten, punkterade den och skar ner den sedan stuvades all plast i vår gummijolle så att den inte hamnar i havet. Händelsen rapporterades in av vår befälhavare Otto. Vi hoppas passagerarna blivit räddade på något sätt!

Napp! x3 Tre stora Guldmakrillar drogs upp inom en halvtimme, Helena lyckades få upp de stora tunga fiskarna och filéeade dem blixtsnabbt som det mest naturliga grejen i världen. Imponerande!

Mängder med delfiner slöt upp bredvid ”Jolie” och lyckan var total då de simmade i grupper om tio precis intill skrovet. Fina filmer att spara som minne! Sedan hade vi säkerhetsgenomgång ombord med ponerad vatteninträngning styrbords motor. Vi gick igenom fartygets övergivande med indelning i livflottarna och vem som ansvarar för att ta med grabbags , EPIRB:en och vilka personer som går till respektive livflotte.

Thomas tappar sin saltvattentvål överbord! Den enda som fanns ombord för övrigt. Sedan tappades skurborsten i vattnet men den lyckades vi heller inte rädda trotts snabb MOB-insats.

Nattpasset bjöd på fantastisk ”mareld” då phosphoriserade organismer rördes upp i vårt kölvatten av ett gäng delfiner som slog följe med ”Jolie”.

Dag 4 (24 nov)

Gennackern hissades och vi loggade mellan 11 och 13 knop, kändes som vi flög fram över Atlanten. Surfade så det tjöt i riggen och propellern. Härligt ljud av fart trots att det inte gick att sova.
Till lunch den nyfångade guldmakrillen med potatismos och vitvinssås. Smaskens!
Johanna bakade banankaka till eftermiddagsfikat, mums! Det går ingen nöd på besättningen ombord på ”Jolie”. Det här dygnet avverkade vi 175 distans. Nytt rekord!

Dag 5 (25 nov)

Mårten o PA fixar frukost och rapporterar om nattens kursändring då vi drejade bi en lång stund beroende på att autopiloten slutade fungera. Motorerna startar inte misstänker för låga batterinivåer då displayen är död. Mårten och Peter hittar felet och får igång motorerna igen. Någon konverter som kopplades ur när vi kopplade ur landströmmen i Las Palmas. Senare under natten generatorstopp med okänd felkod.

Omstart funkade! 2215 distans kvar till Saint Lucia vi ligger just nu på plats 20 av ca 178 startande båtar utan hänsyn till Srs/Lys-tal.Väderprognos 5-7 s/m som förhoppningsvis ökar till 10 s/m.

Duschdag! Härligt med nya dofter ombord. Vi måste spara vatten så passa på och njut!
Peter siktade späckhuggare eller val i aktern hörde tydligt ljudet av utblås när den hävde sig upp jämte båten. Fantastisk solnedgång magiskt!

Dag 6 (26 nov) 

Underbar soluppgång, God morgon ARC!
10 am ligger vi tvärs Cap Verde öarna på babord sida.
Vi i vakten pluggar på om springmanövrar i Kryssarklubbens bok om gott sjömanskap. Otto lär ut ”Australiensk pålstek” en snabbvariant av pålstek som imponerar!

Dagens Säkerhetsövning: MOB alle man upp på däck! Alla segel  ner vändning och bärgning av kulfender/hink på styrbords sida.Vinden ökar vi sätter gennakern igen!
Färsk frukt och grönt börjar ruttna nu får vi ta till kyl/frysvarorna.

atlanten.png

ARC med ”Vi La Ut” Lagoon 50

Onsdag 25/11

Position:
N21 39.29
W20 32.49

Delfiner hoppar upp och ned, särskilt nattetid. Natten till tisdag gick toppfallet till gennakern av och seglet fick bärgas ur vattnet, efter att dagsljuset återvänt trädde skeppare Hampus ett nytt fall och vi seglar åter med fulla ställ.

Under natten tappade autopiloten plötsligt sin funktion men skeppare och first mate löser situationer med lugn och tillförsikt. Alla ombord är nöjda om än vissa dras med viss förkylning, inga skandaler ombord bortsett från när ett par kalsongerna fastnade i ett skotblock till gennakern och därefter fick offras till Poseidon.

Vi seglar med en stadig slör på 16 kan och maten smakar fortsatt ypperligt.

Hälsningar från besättningen på Vi La Ut
Via Isabella

Söndag 28/11 ARC

Position:
N20 32.16
W27 57.96

Vi har nu satt kurs mer eller mindre direkt mot St Lucia.

Ett nytt väder har kommit och våra första squalls har vi tagit oss igenom. Vågorna är ca 8m och att sitta på bryggan kräver 110% fokus. Minsta fel och en oönskad gipp kan komma.

Att sova ombord är numera en stor utmaning, tänk dig en torktumlare så är du nära vår verklighet.

Vi har revat ner våra segel för att klara vindbyarna på 18-20m/s.

På natten är himlen stjärnklar och vi lär oss nya stjärnor. Flygfiskarna flyger mellan vågtopparna på ett fascinerande sätt. Vad som förundrar oss mycket är alla fåglar som envist flyger omkring härute. Var sover de och hur, är något vi undrar.

Hav är det enda vi ser runt omkring oss och ibland kommer delfiner och hälsar på. En magisk syn var på natten när marelden lyste kring dem. De såg ut som lysande torpeder i vattnet.

Ca 1900 distans kvar att segla under ARC och just nu räknar vi med ytterligare 10 dagar kvar innan vi får känna land på St Lucia. Idag firar vi första advent ombord med skumtomtar, pepparkakor och alkoholfri glögg.

Hälsningar från besättningen på Vi La Ut
Genom Petter

Du kan läsa mer om ARC och segling över Atlanten med More Sailing, samt boka din plats för ARC 2022 på en av våra modiga segelbåtar som seglar över det mäktiga Stora Havet.