Chat with us, powered by LiveChat

Segla över Atlanten

1492 kastade Christoffer Columbus loss från Europa och seglade över Atlanten. Nu kan du göra samma sak, när More Sailing kastar loss från Kanarieöarna och seglar till ön St. Lucia i Karibien under Atlantic Rally for Cruisers, ARC.

Drömmer du om ett par röda byxor?

Atlantic Rally for Cruisers (ARC), är en årlig tävling för segelbåtar som vill ta sig över Atlanten. I ARC deltar såväl familjeseglare som kappseglare och den glada amatören. Tävlingen har sin start i slutet av november och går i mål på andra sidan Atlanten strax innan jul. Det är över 250 segelbåtar som varje år deltar och seglar med passadvindarna mot Västindien. Med en härlig slör eller läns större delen av seglingen tar det cirka tre veckor att korsa Atlanten.

More Sailing seglar varje år över flera segelbåtar till Karibien, alla med professionell skeppare och assisterande skeppare ombord. Vi erbjuder dig ett säkert och bekymmerslös sätt att segla över Atlanten. Inför seglingen hjälps alla ombord åt att förbereda båten i Las Palmas. Under seglingen turas ni om att gå vakt, segla och laga mat.

För att segla med oss över Atlanten krävs det att du har dokumenterad nautisk kompetens och praktisk vana att navigera och vara ombord på båt. Du och de andra lever tätt ihop under överseglingen, det är därför viktigt att du är med på plats i Las Palmas en vecka innan avfärd för att ni i besättningen kan lära känna varandra och förbereda båten innan ni seglar iväg.

Ombord på båtarna finns det i varje hytt plats för två personer, och om du bokar resan själv, då delar du hytt med någon annan. Du kan mot extra kostnad boka en hel hytt för dig själv. Är du del av ett större sällskap, kan ni boka hela båten själva.

I priset ingår del i hytt ombord på båten, skeppare samt alla anmälningsavgifter till ARC. Övriga kostnader som mat, dryck och flygbiljetter betalas utöver. En skeppskassa upprättas för mat och andra utgifter under överseglingen.

Båtarna är utrustade med den säkerhetsutrustning som krävs för att segla över Atlanten. Nivån på säkerhetsutrustningen bestäms av arrangörerna av ARC och båtarna inspekteras innan avresa från Las Palmas. Det finns satellituppkoppling ombord för begränsad användning av internet och telefoni.

Dettar ungefär tre veckor att segla från Gran Canaria till St Lucia och du bör även räkna med att vara på plats i Las Palmas för förberedelser en vecka innan starten av ARC. När du kommer fram till St. Lucia har du boende ombord på båten fram till prisutdelningen för att ha tid att slappna av, fira överseglingen och uppleva Karibien. Hela äventyret tar cirka 5 veckor och när du kommer hem kan du stolt spatsera runt i ett par röda byxor.

Detta ingår
– Del i hytt på båt utrustad för atlantsegling
– Ansvarig skeppare
– Anmälningsavgifter till ARC
– Förberedande informationsträffar

Detta tillkommer
– Flygbiljetter till Las Palmas och hem från St. Lucia
– Del i skeppskassa som upprättas för matkostnader för överseglingen
– Kostnader för personlig utrustning

Atlantic Rally for Cruisers
Vanliga frågor om ARC
Inför ARC
Resevillkor

World Cruising Club anordnar havs seglingsevenemang runt om i världen. De har utformats för ”genomsnittliga” cruising båtar och besättningar. Ett sätt för människor att förverkliga sin dröm om att göra en lång havssegling. På detta sätt kan flera båtar och besättningsmedlemmar tillsammans göra överfarten vilket ger en stor gemenskap och trygghet.

Företaget bildades av Jimmy Cornell efter framgångarna med den allra första ARC (Atlantic Rally for Cruisers) transatlantiska rallyt 1986. Sedan Jimmys pension 1998, har bolaget drivits av Andrew Bishop.

World Cruising Club har en portfölj av segling rallyn som äger rum varje år. De har bland annat ARC Europe, ARC USA och långloppet ARC around the World som tar 18 månader att genomföra. Varje år deltar cirka 1800 personer från över 20 olika nationer i något av World Cruising Clubs rallyn. De kommer att vara i åldern från barn på ett par månader till över 80 år. En del kommer att göra en havs översegling  för första gången, andra kommer att upprepa ett  favorit äventyr. Vissa kommer för att njuta av sin pension, andra tar ett sabbatsår från jobbet, eller starta ett nytt liv fyllt av äventyr.

Eventet startar med att man anländer ca en vecka före starten i Las Palmas, Gran Canaria. Där möts vi upp och lär känna båten med de förberedelserna som är, bygga vårt lag. Detta är ett evenemang med middagar och föreläsningar om bland annat väder och navigation. Båten kommer att preppareras med mat, vatten och bränsle. Det kommer bli övningstillfällen där vi går igenom de säkerhets övningar som är nödvändiga för att få medverka i ARC.

VAD KRÄVS AV MIG SOM DELTAGARE?
Av dig som deltagare krävs att du har god seglingserfarenhet så att du har en uppfattning av vad en längre seglats handlar om. Båten kommer ha en välutbildad skeppare med ombord som kommer gå igenom båten och de tekniska bitarna på plats. Det viktigaste är att du är öppensinnad, du skall leva tätt intill andra människor med andra bakgrunder än dig själv men med det gemensamma intresset att ni tycker om att segla. 

VAD FÖR KLÄDER SKA JAG TA MED?
Att segla över atlanten medför stora variationer i temperatur. Inledningsvis är det temperaturer ca 20 grader på dagen och 15 grader på natten. Lägg då till att vinden är väldigt stark så det kommer kännas mycket kallare än vad det är, tänk ner mot 5-10 grader. I takt med att man kommer söderut stiger temperaturen och slutligen känns ett par badkläder som det mest lämpade. På fötterna är ett par skor med ljus sula lämpligt och sandaler. Om man vill kan stövlar vara ett alternativ men det är inte det absolut viktigaste. Till huvudet är en keps och en mössa för nätterna att rekommendera. I segling slits händerna hårt, så införskaffa ett par handskar att beskydda dem med. Solen är väldigt intensiv på havet och det är lätt att bränna sig, därför är en god solskyddsfaktor att rekommendera. Det är bra att ha ett par solglasögon med rätt skärpa om man har synfel och med polaroid egenskaper. Gärna för den delen två par då det kan vara förargligt om man skulle tappa det ända paret glasögon man har med sig. 

KOMMER JAG BLI SJÖSJUK?
Sjösjuka kan drabba alla, även den mest rutinerade se därför till att ta med eget förråd av sjösjukepreparat. Det finns många olika former av preparat, piller i olika styrka, plåster, tuggummin och armband. Sjösjuka är inget symtom i sig ytan ett resultat av en rad olika faktorer. Det vanligaste är vätskebrist, energibrist och sömnrubbningar. Därför är vätskeersättning bra att ta med. Mat kommer vi ha om bord men några paket dextrosol kan komma väl till hands. För att klara av sömnen bättre är öronproppar och ögonmask användbara. 

HUR LÄNGE ÄR JAG BORTA?
Deltagaren tar sig ner och hem igen för egen regi till Las Palmas ca en vecka för starten, senast den 14 november då invigningen äger rum den 15 november. Hemresan råds att inte beställas före den 13 december. Prisutdelningen är den 19 december och deltagaren kan stanna på båten fram till och med den 20e december om så önskas. 

VAD ÄR DET FÖR SÄKERHET RUNT ARRANGEMANGET?
För att båten skall få medverka i ARC krävs att båten uppfyller de krav som ARC ställer. Våra skeppare kommer ansvara för att båten uppfyller de krav som står skrivet. Det som deltagaren skall åta sig är att ha personlig utrustning som uppfyller ARCs krav. 

Deltagaren skall ha en personlig flytväst och flytvästen skall vara utrustad med:      

Grenband
Sprayhood
Säkerhetslina med säkerhetskarbin i båda ändar, 3 krokar
Reflexer
Visselpipa
Lampa
Ha deltagarens namn och båtens namn
Reservsats med patron

En teknisk utrustningsdetalj som deltagaren själv kan införskaffa är en personlig sökutrustning. Detta är två olika sändare där en av dem är en radiosändare där signalerna mottas på radarskärmar på närliggande båtar. Den andra sänder satellitsignaler, där signalen går upp till en satellit och vidare ner till en markstation som får positionen på sändaren. Denna typ av utrustning är inte påkrävd men anbefallen. Annan utrustning som är bra att ha på sin flytväst är kniv eller multiverktyg och liten ficklampa ev pannlampa.

VAD ÄR SKEPPSKASSA?
Alla deltagare ombord på båten lägger pengar i en skeppskassa som skall täcka utgifter för mat och hushållsartiklar. Skeppskassan ligger på ca 300 euro per person. Skepparna står utanför skeppskassan.

Det du som deltagare behöver ordna före överfarten är att se över din seglingsgarderob så att funktionskläder och utrustning är i gott skick och eventuellt införskaffa ny utrustning. Eftersom båtarna har begränsade kommunikationsmöjligheter behöver du informera nära och kära samt arbete att du inte kommer vara anträffbar under de ca tre veckor det tar att segla över.

FÖRBEREDANDE TRÄFFAR
Innan avresa ner till Las Palmas arrangerar vi förberedande träffar på More Sailings kontor i Göteborg. Träffarna är frivilliga men vi rekommenderar att du deltar på träffarna. Om du inte har möjlighet att delta fysiskt kan du delta på träffarna över länk. Informationen från träffarna kan även skickas till dig. Under de förberedande träffarna får besättningen möjlighet att lära känna varandra, räta ut frågetecken och beställa utrustning tillsammans. 

PASS
Du måste vara försedd med ett pass som har en giltighetstid på minst 6 månader ifrån hemresedatumet.

ALLERGIER/PERSONLIGA NEDSÄTTNINGAR
Om du har några allergier eller fysiska hinder som kan komma att bli ett problem är det viktigt att det framkommer till övriga i besättningen så att de vet om det skulle uppstå en situation.

VÄRDEHANDLINGAR
För säkerhetsskull ta kopior på pass, bankkort, flygbiljetter och andra viktiga papper. (Det är alltid bra att ha en kopia på dem hemma i Sverige och en i väskan.)

RESEFÖRSÄKRINGAR
Se över så du har en bra reseförsäkring eller kolla med din hemförsäkring. Det är även möjligt att teckna reseförsäkring och avbeställningsförsäkring via More Sailing.

PÅ PLATS I LAS PALMAS
Förberedelserna i Las Palmas startas med en invigningsceremoni där alla deltagande båtar och besättningar är inbjudna. Invigningen avslutas med en högtidlig flagghissning av alla landsflaggor som deltar. Efter invigningen börjar förberedelserna, då ska båten färdigställas och stuvas och maten ska inhandlas, förberedas och lagas. Ni i besättningen kommer under veckan segla tillsammans och träna olika manövrar inför seglingen. Under veckan arrangerar World Cruising Club föreläsningar om bland annat väder, segeltrim och sjukvård som brukar vara populära bland deltagarna.

Kontakta oss idag ifall du vill veta mer

Kontakta Patrik Axhall
031 – 30 96 300
patrik@moresailing.se

x