Segla över Atlanten med skeppare under ARC - More Sailing

Segla över Atlanten med More Sailing

Segla över Atlanten

Som du säkert redan vet så kastade Christoffer Columbus loss ankaret 1492 och seglade för första gången över Atlanten. Är du också en av dessa som drömmer om att få korsa Atlanten en dag? Om du svarat ja på frågan så kan du idag förverkliga dina drömmer med oss på More Sailing.

Vi deltar i arrangemanget Atlantic Rally for Cruisers eller ARC. Under ARC så seglar cirka 300 båtar över Atlanten och så småningom kommer fram till Karibien. Ombord på våra båtar så finns det alltid en ansvarig skeppare som har huvudansvaret. Det finns även en assisterande skeppare tillgänglig. Tillsammans med de båda skepparna seglar ni båten och tar ansvar för alla arbetsuppgifter ombord.

Drömmer du om att segla över Atlanten?

Ta chansen att segla över Atlanten med More Sailing, idag! Du kan boka allt ifrån en plats upp till en hel båt. Just ARC är en årlig tävling för segelbåtar som ämnar så småningom korsa Atlanten. I ARC deltar såväl familjeseglare som kappseglare. Tävlingen har sin start i slutet av november. Man anländer i mål på andra sidan Atlanten strax innan jul. Ungefär 300 segelbåtar deltar i ARC varje år. Man seglar över Atlanten med passadvindarna mot Västindien. Med en härlig slör eller läns under större delen av seglingen så tar det slutligen cirka tre veckor att korsa Atlanten.

Segla över Atlanten med More Sailing

More Sailing seglar varje år över flera segelbåtar till Karibien. Alla dessa har en professionell- och en assisterande skeppare ombord. Vi erbjuder dig ett säkert och bekymmerslös sätt att segla över Atlanten. Under en vecka i Las Palmas hjälps alla ombord åt med förberedelserna inför seglatsen. Under seglingen turas ni om att gå vakt, segla och laga mat.

För att segla med oss över Atlanten krävs det att du har dokumenterad nautisk kompetens. Du behöver även praktisk vana för att navigera och vara ombord på båt. Du och de andra lever tätt ihop under överseglingen. Därför är det viktigt att du är med på plats i Las Palmas en vecka innan avfärd. Väl på plats i Las Palmas så kan du lära känna besättningen och  förbereda båten innan avfärd.

Ombord på båtarna finns det i varje hytt plats för två personer. Dock så är det så att om du bokar resan själv, då delar du hytt med någon annan. Du kan mot extra kostnad boka en hel hytt för dig själv. Är du eventuellt del av ett större sällskap så kan ni boka hela båten för er själva.

Att segla över Atlanten

I priset ingår del i hytt ombord på båten, skeppare samt alla anmälningsavgifter till ARC. Övriga kostnader som mat, dryck och flygbiljetter betalas utöver. En skeppskassa upprättas för mat och andra utgifter under överseglingen.

Båtarna är utrustade med den säkerhetsutrustning som krävs för att segla över Atlanten. Den höga nivån på säkerhetsutrustningen bestäms av ARC arrangörerna. Båtarna inspekteras under tiden och innan avresa från Las Palmas. Det finns satellituppkoppling ombord för begränsad användning av internet och telefoni.

Det tar ungefär tre veckor att segla över Atlanten från Gran Canaria till St Lucia. Du bör även räkna med att vara på plats i Las Palmas för förberedelser. När du kommer fram till St. Lucia så kan du till en början bo ombord på båten. Dock så kan du endast göra det fram till prisutdelningen. Detta ger dig tid att slappna av, fira överseglingen och uppleva Karibien. Hela äventyret tar cirka 5 veckor att genomföra. När du kommer hem kan du stolt spatsera runt i ett par röda byxor.

Detta ingår
– Del i hytt på båt utrustad för atlantsegling
– Ansvarig skeppare
– Anmälningsavgifter till ARC
– Förberedande informationsträffar

Detta tillkommer
– Flygbiljetter till Las Palmas & från St. Lucia
– Del i skeppskassa som upprättas för matkostnader för överseglingen
– Kostnader för personlig utrustning

Atlantic Rally for Cruisers
Vanliga frågor om ARC
Inför ARC
Resevillkor

Vad är World Crusing Club?

World Cruising Club anrodnar idag olika former av seglingsevenemang. Just dessa seglingsevenemang pågår över hela världen. De är även kända för att vara av en speciell karaktär. Detta på grund av att de skräddarsytts för ”genomsnittliga” cruising båtar och dess besättningar. Äntligen så finns det ett sätt att förverkliga din dröm om att så småningom göra en lång segling!

Med hjälp av More Sailing så kan flera båtar och besättningsmedlemmar erbjudas just ovanstående. Möjligheten att segla tillsammans är ovärderligt. Under tiden så får ni uppleva allt vad havet har att erbjuda. Så småningom kommer seglingen även att bidra till att skapa en fridfull gemenskap och trygghet. Detta kan sällan uppnås genom andra liknande metoder.

När det gäller organisationen World Cruising Club bildades så bildades den av Jimmy Cornell. Den såg ljuset första gången 1986, efter hans framgångar med den allra första ARC (Atlantic Rally for Cruisers). Under 1998 beslutade Cornell att dra sig tillbaka och överlät styret av bolaget till Andrew Bishop.

Seglatser som World Cruising Club arrangerar

World Cruising Club har en rik portfölj av olika seglingstävlingar. Dessa i sin tur äger ofta rum vid olika tidpunkter. För att nämna några så har de idag bland annat ARC Europe, ARC USA och långloppet ARC around the World. Den sistnämnda tar hela 18 månader att genomföra!

Varje år deltar cirka 1800 personer från över 20 olika nationer i något av World Cruising Clubs rallyn. Till en början kommer de att vara vuxna. Dock så kommer eventuellt även barn från ett par månader att delta. Slutligen så har det hittills även förekommit deltagare som är över 80 år gamla!

Inom kort så kommer en del av dessa att göra en havs översegling  för första gången. Andra kommer att upprepa ett  favorit äventyr. Vissa kommer för att njuta av sin pension medan andra tar ett sabbatsår från jobbet. Slutligen så finns även dessa som äntligen startar ett nytt liv fyllt av äventyr.

En vecka innan du ska segla över Atlanten

Eventet startar med att man anländer ca en vecka före starten i Las Palmas, Gran Canaria. Där möts vi upp och lär känna båten med de förberedelserna som är, bygga vårt lag. Detta är ett evenemang med middagar och föreläsningar om bland annat väder och navigation. Båten kommer under tiden att prepareras med mat, vatten och bränsle. Det kommer bli övningstillfällen där vi går igenom de säkerhetsövningar. Dessa är idag obligatoriska för att få medverka i ARC.

Vad krävs det av mig som deltagare för att få segla över Atlanten?

Du som deltagare behöver ha en god seglingserfarenhet. Du måste alltså ha en bra uppfattning om hur en långsegling går till rent praktiskt. Den båt som du seglar med kommer att ha en välutbildad skeppare.  Hen kommer att gå igenom båten och de tekniska bitarna, direkt på plats.

Det viktigaste är dock att du är öppensinnad. Detta kommer göra det enklare att passa in med resten av besättningen. Kom ihåg att du kommer att leva tätt intill andra människor med olika bakgrunder. Dock så kommer ni alla att ha seglingsintresset gemensamt. 

Vad ska jag ha för kläder för att segla över Atlanten?

När du ska segla över Atlanten så ska du vara förberedd på stora variationer i temperatur. Inledningsvis så brukar temperaturerna ligga på 20 grader under dagen och 15 grader på natten. Lägg även till det faktum att vinden tenderar att vara väldigt stark. Alla dessa parametrar kommer göra att det känns mycket kallare än vad det egentligen är. Vi brukar säga att du ska föreställa dig en temperatur mellan 5-10 grader.

I takt med att man seglar söderut så stiger även själva temperaturen! Så småningom kommer du att längta till dina badkläder. Ett par bra skor är ett måste. Vi rekommenderar ett par ljusa sandaler. Även stövlar fungerar fint. 

För att skydda huvudet så rekommenderas en keps, framförallt under dagen. När natten infinner sig så är en varm mössa guld värd. Under seglingen så får dina händer arbeta en del. Detta gör att man sliter på de mer än normalt.

Du bör just därför se till att införskaffa ett par bekväma handskar att beskydda dessa med. Kom ihåg att solen är väldigt intensiv på havet. Detta gör att du kan lätt bränna dig. Du bör således ha en god solskyddsfaktor med dig på seglingsresan. Vi rekommenderar även ett par solglasögon med polaroid egenskaper.

Kommer jag att bli sjösjuk?

Sjösjuka kan drabba oss alla! Även de mest rutinerade kan råka ut för eländet! Du bör just därför se till att ta med olika sjösjukepreparat. Det finns många olika former av preparat idag. Till exempel så finns det piller i olika styrkor. Man har även plåster som kan appliceras. Vidare så kan man även tugga läkemedlet. Slutligen så finns det även en form av armband som eventuellt kan hjälpa till att lindra sjösjukan.

Värt att understryka är det faktum att sjösjuka är inget symtom i sig. Istället är det ett resultat av en rad olika faktorer. Det vanligaste är vätskebrist. Dock så bidrar även energibrist till att förstärka den. Man vet också att sömnrubbningar kan vara en bidragande faktor. Just därför är vätskeersättning bra att ta med. Mat behöver du inte bekymra dig över. Den kommer vi att ha ombord tillräckligt för alla. Men några paket dextrosol kan komma väl till hands. För att klara av sömnen så är öronproppar och ögonmask att rekommendera. 

Hur länge blir jag borta?

Det går inte att säga hur lång tid det kommer att ta att segla över Atlanten. Detta styrs framförallt av bland annat väder och vind. Men räkna med att hela äventyret tar cirka fem veckor. Ungefär en vecka spenderas på plats på Las Palmas för förberedelser inför seglatsen.

Seglingen tar i de flesta fall mellan två till fyra veckor. Resterande tid kan ni spendera i Karibien efter seglatsen. Där kan ni även fira överseglingen. Du har boende ombord på båten från den dagen invigningen av ARC sker på Las Palmas. Denna kan du nyttja tills dagen efter prisutdelningen sker på St. Lucia. Däremellan är det fem veckor. 

Vad är det för säkerhet runt arrangemanget?

För att båten skall få medverka i ARC krävs att båten uppfyller de krav som ARC ställer. Våra skeppare kommer ansvara för att båten uppfyller de krav som står skrivet. Det som deltagaren skall åta sig är att ha personlig utrustning som uppfyller ARCs krav. 

Deltagaren skall ha en personlig flytväst och flytvästen skall vara utrustad med:      

  • Grenband
  • Sprayhood
  • Säkerhetslina med säkerhetskarbin i båda ändar, 3 krokar
  • Reflexer
  • Visselpipa
  • Lampa
  • Ha deltagarens namn och båtens namn
  • Reservsats med patron

En teknisk utrustningsdetalj som deltagaren själv kan införskaffa är en personlig sökutrustning. Detta är två olika sändare som är livsviktiga vid nödsituationer. En av dessa är en radiosändare där signalerna mottas på radarskärmar på närliggande båtar. Den andra sänder signaler till en satellit och vidare ner till en markstation. Stationer is in tur får in din exakta positionen på sändaren. Denna typ av utrustning är inte på krävd men anbefallen. Annan utrustning som är bra att ha på sin flytväst är kniv eller multiverktyg. En liten ficklampa ev pannlampa är också att föredra.

Vad är skeppskassa?

Alla deltagare ombord på båten lägger pengar i en skeppskassa. Den skall täcka utgifter för mat och hushållsartiklar. Skeppskassan ligger på ca 300 euro per person. Skepparna står utanför skeppskassan.

Innan du ska segla över Atlanten

Du som deltagare behöver till att börja med se över din seglingsgarderob. Du bör ha funktionskläder och utrustning som är i gott skick. Eventuellt bör du införskaffa ny utrustning vid behov. En anna sak som du bör tänka på är att båtarna har begränsade kommunikationsmöjligheter. Du behöver således se till att informera nära och kära om var du befinner dig. Meddela även ditt jobb om att du inte kommer att vara anträffbar under de tre veckor som det tar att segla över.

Förberedande träffar

Innan avresa ner till Las Palmas så arrangerar vi förberedande träffar på More Sailings kontor i Göteborg. Träffarna är inte obligatoriska men vi rekommenderar dock att du deltar på dessa. Om du inte har möjlighet att delta fysiskt så kan du delta över länk. Informationen från träffarna kan även skickas till din e-post eller brevlåda. Under de förberedande träffarna får besättningen möjlighet att lära känna varandra. Man får chansen att räta ut eventuella frågetecken och beställa nödvändig utrustning. 

Pass

Du måste vara försedd med ett pass som har en giltighetstid på minst 6 månader ifrån hemresedatumet. Inga undantag kommer accepteras och det är av yttersta vikt att kontrollera detta innan avresedatum.

Allergier eller personliga nedsättningar

Om du har några allergier eller fysiska hinder så behöver du meddela oss detta omgående. Det är av yttersta vikt att alla i besättningen är medvetna om dina allergier. Detta på grund av om det skulle uppstå en situation så skulle alla veta hur de bör hjälpa till.

Vilka värdehandlingar krävs för att segla över Atlanten?

För säkerhetsskull så rekommderar vi att du tar kopior på pass, bankkort, flygbiljetter och andra viktiga papper. Det är alltid bra att ha en kopia på dessa dokument även hemma i Sverige. Slutligen så bör du även packa ner en kopia av alla dessa i din medhavda väska.

Vilka reseförsäkringar behöver jag?

Du behöver se över dina reseförsäkringar och säkerställa att du har ett fullvärdigt skydd vid eventuella olyckor. Det är även möjligt att teckna en reseförsäkring samt avbeställningsförsäkring via More Sailing.

På plats i Las Palmas

Förberedelserna i Las Palmas inleds med en invigningsceremoni. Endast deltagande båtar och besättningar är inbjudna. Invigningen avslutas sedan med en högtidlig flagghissning av alla landsflaggor som deltar.

Efter invigningen så börjar äntligen förberedelserna. Först ska båten färdigställas och stuvas, maten ska inhandlas, förberedas och lagas samt mycket mer. Besättningen kommer under veckan att segla tillsammans och träna olika manövrar inför sjävla seglingen. Under samma vecka så erbjuder World Cruising Club föreläsningar om olika ämnen. Några av dessa inkluderar väderförhållanden, segeltrim och sjukvård. Just dessa brukar vara en av de mest populära bland deltagarna.

Kontakta oss idag ifall du vill veta mer

Patrik More Sailing

Kontakta Patrik Axhall
031 – 30 96 300
boka@moresailing.se

x