Upptäck staden Dubrovnik – detta får du inte missa

12 May 2016

Vår-snabba-guide-om-Kroatiens-underbara-Dubrovnik.webp

 

Dubrovnik är en orörd muromgärdad stad på Kroatiens sydkust. Själva staden är inte stor, med dess befolkning som är knappt 40.000, men är en av det mest framstående turist destination i Medelhavet. 1979 blev Dubrovnik listad på UNESCOs världsarvlista och fick sitt kända smeknamn ”Adriatiska havets pärla”.

Dubrovnik utvecklades på grund av maritima handeln och var den enda stadsstaten som kunde konkurrera med Venedig under medeltiden. Sin största utveckling upplevde Dubrovnik under 15 och 16 talet. Dubrovnik var hjärtpunkt där det kroatiska språket där litteraturen utväxlades, ett hem för många kända poeter, dramatiker, målare, fysiker och andra forskare.

Idag är Dubrovnik den mest kända destinationen i Kroatien, en elit destination och en av de vackraste städerna i medelhavet. Dubrovnik brukade vara en självständig republik som då levde mest på handel. Det lyckades överleva många år med ständiga hot från det mäktiga Ottomanska riket och Venedig. På nittonhundratalet erkände många kändisar Dubrovnik som en plats man måste besöka (a place to be). George Bernard Shaw sa en gång att ”de som söker paradiset på jorden borde besöka Dubrovnik och hitta det dom söker”. Staden är besökt av många kungligheter, presidenter och diplomater. Förre detta påven Johannes Paulus II var en stor fan av Dubrovnik och på så sett blev en hedersmedborgare.

Dubrovnik är genomsyrad av fantastisk arkitektur och skulpturala detaljer, och har spektakulära kyrkor, kloster, museer och fontäner.

En promenad på väggarna runt gamla stan, ger en fantastisk utsikt. Det kan vara bäst att besöka väggarna tidigt på morgonen eller sent på eftermiddagen under mitten av sommarmånaderna eftersom det kan bli mycket varmt. Det tar ungefär en timme att gå hela väggen, så se till att du lämnar dig själv tillräckligt med tid innan du köper en biljett.

Dubrovnik är omgiven av dess stadsmur som är 2 km lång och känd över hela världen. Det finns 3 ingångar: från Stradun (som är stadens huvudgata) vid Pile porten, vid Fort Saint Johns och vid tullhusets port.

Inom stadens murar hittar man Forten Minceta och Forten Sant Johns på den sydöstra sidan. Inom stadens murar befinner sig även Fort Lawrence på Pile och Fort Revelin på Ploce.

Minceta Fort är en av de vackraste kulturella sevärdheter i Dubrovnik. Det är på den nordvästra sidan av staden innanför stadsmuren och byggdes i enlighet med utformningen av renässans byggaren Juraj Dalmatinac.  St Lukes Tower kan ses genom att gå längs landsidan av stadsmuren upp till Ploce porten. St Lukes har skyddat ingången till Dubrovniks hamn endast till idag.

St Johns Fort byggdes på 16-talet och är verkligen värt att besöka, på bottenvåningen befinner sig ett underbart akvarium och på första och andra våningen är ett Maritima Museum.

För bad och sol besöker man Dubrovniks stränder Lapad, Banje och ön Lokrum. Lapad är en bilfri, sandstrand på Lapads halvö, ca 3,5 km från gamla staden. Där kan man koppla av i skuggan och promenera på en lång gågata full av caféer och restauranger där man dessutom  hittar flera populära stenstränder som kallas Lapads stränder. Dessa stränder är verkligen vackra och gör Lapad definitivt en av de vackraste delarna av Dubrovnik som man måste besöka medans man är där.

Banje, som är nära gamla stan, är en jätte fin stenstrand. Det finns en del med en entré avgift, men också en allmän del som är livligare och mer avslappnad. Här slår man lätt striden med värmen i mitten av staden.

Om man vill fly från stränderna som kan vara trånga under sommar säsongen tar man en färja till ön Lokrum som ligger precis utanför Dubrovnik. Det tar endast 10 minuter med båt och kostar runt 80kn fram och tillbaka. Sista färjan är klockan 20:00 under sommaren, med en färja som avgår var 30 minuter. Där kan man simma i angivna platser där man hittar stegar för att komma in i havet eller så väljer man bara en trevlig plats på klipporna där man kan simma och njuta av stillheten. För en fantastisk utsikt på Dubrovnik klättrar man forten på den norra delen av ön.

En till anledning varför Dubrovnik har stigit i popularitet under de senaste åren, bortsett från dess historia och skönhet, är dess huvudroll i HBO TV hit ”Game of Thrones” där den gamla staden har stått i för ”Kings Landing”, ”Qarth” och andra fiktiva platser sedan seriens andra säsong i 2012.

Det finns massor av ”Games of Thrones” rundvandringar tillgängliga men många inspelnings platser som man hel enkelt  snubblar över bara genom att vandra runt, det gäller bara att hålla sina ögon öppna.

En stor del av inspelningen ägde rum på stadens murar och även forten Lovrijenac och på en liten strand och pir i en vik direkt nedanför stadens hjärtpunkt. Förutom i Durbovnik filmades Game of Thrones på Lakrum, i Diocletianus palats i Split, på Klis fästning och Gamla stan och vattnet i Sibenik.

För en fantastisk utsikt över hela staden och ön Lokrum mm besöker man berget Srd med en fästning som innehåller ett litet museum 400 meter ovanför Dubrovnik. Det finns flera sätt upp:

Första sättet är att fotvandra sig upp på en slingrad väg. Det tar runt 90 minuter från gamla stan. Det andra sättet är att ta linbanan som tar dig upp på mindre and fyra minuter och ger en underbar upplevelse. Tur och retur biljett kostar runt 100 kn. Tredje sättet är så klart att ta sig dit med bil.

Prova gärna Cliff jumping i caffe baren Buza.