Upptäck Kroatiens inre skönheter

01 May 2016

Upptäck-Kroatiens-inre-skönheter.webp

 

Det finns ingen tvekan om att Adriatiska havet längs den Kroatiska kusten är en fantastisk sträcka av underbar skärgård. Under dagen varierar kristallklart vatten i färg från koboltblått till turkos i varierande intensitet beroende på solljus och djup. Den Kroatiska skönheten handlar inte bara om underbara stränder och kristallklart vatten. Flödande floder och sjöar i det inre av landet har en rad vattenfall och är föreställer en stor konkurrent till landets ”hav och sol” turism.

Staden Skradin är en liten stad nära Šibenik, som ligger mellan floden Krka och ingången till nationalparken Krka. Den största attraktionen i detta område är naturligtvis National Parken Krka – en serie av vattenfall med det största vattenfallet som heter ”Skradinski buk” (buk – vattenfall).

Vägen till vattenfallen erbjuder inget mindre vacker utsikt. När du startar din resa till vattenfallen, Skradin är destination varifrån du tar ”båt-turen” till vattenfallen eller kör till. Oavsett om du når Skradin med bil eller båt, utsikten är något du säkert kommer minnas. Det är en 10 nm lång ”bildfull” vik med en charmig stad som väntar på dig i slutet. Seglingen i denna långa viken sitter fast i minnet på grund av de stora bergen som följer med hela färden och ger en unik och magisk upplevelse, ovanligt för segling i Adriatiska havet.

Historiskt sett går Skradin back till Illyrians när det hette Scardona och fungerade som en huvudstad. Sedan dess har staden fångats, förstörts och återuppbyggts under olika härskare. Med tiden kröp stadens betydelse, och det enda som blev bevarat av det förflutna var några bitar som inkluderar en kyrka, ett klocktorn och en fästning.

Skardin är långt känt för sin lunga hamn och tystnad, en liten hamnstad omgiven av affärer, restauranger och en liten turistinformation byrå. En intressant turistattraktion som fortfarande finns i Skradin är möjligheten att rida en åsna. Denna attraktion var ett normalt framträdande för i tiden då åsnorna var huvud transport men idag är dom bara en symbol för Dalmatien. En lugn promenad tidigt på morgonen, i total tystnad, och ett besök till fästingen  är det bästa sättet att få se stadens finaste utsikt.

Nationalparken Krka har ett brett utbud av både flora och fauna, över 800 arter av växter, över 200 fågelarter och 18 olika arter av fladdermus som kallar parken sitt hem. Som vi nämnde innan ”Skradinski buk” är den största bland vattenfallen med en samling av 17 vattenfall som varierar i höjd av över 45 meter, och är en av de största attraktionerna längs den lilla ön ”Visovac” och ”Roski Slap ”.

Visovac är en liten ö mitt i floden Krka, med ett kloster och en kyrka från 1576 talet. Klostret innehåller ett antal väl -konserverade artefakter och ett bibliotek.

Roski Salp – är en annan berömd syn inom National Parken Krka, en serie av 12 vattenfall i ett utrymme på 450 meter, den största är drygt 22 meter i höjd och 60 meter i bredd.

Vi rekommenderar – det bästa sättet att se sevärdheter i parken är att följe med på en båtutflykt, som bland annat oftast avgår från Skradin. På så sätt kommer du att kunna se parkens skönhet på nära håll (och på ett avslappnat sätt) och få en chans att stanna och vandra på stigar längs vattnet, liksom presentationer och föredrag från guider. Simning är tillåtet så se till att ta med badkläder. Du kommer definitivt villa tillbringa en hel dag här.

Ingången till nationalparken i mitten av säsongen är cirka 100 HRK för en vuxen person.