ARC 2023 – följ vår seglats över Atlanten

20 November 2023

För snart två år sedan började vi prata om att ge oss ut på ett spännande äventyr - att segla över Atlanten. Nu är vi äntligen här!

Vi har varit här i Las Palmas, Gran Canaria, i en vecka och gjort otaliga besök i olika affärer, planerat allt från städartiklar till mat och snacks samt gått på intressanta seminarier om bland stjärnbilder, proviantering och navigation med sextant. Frågorna vi försökt besvara är Hur många ägg behöver vi? Hur många paprikor går det på ett kilo? Hur mycket frukt äter vi? Vilken frukt håller i solen i tre veckor? Hur mycket får vi plats med på båten?!?
Det har varit en otroligt innehållsrik vecka tillsammans med underbara människor som alla har samma mål i sikte, St Lucia i Karibien.

Vår båt är en Excess 15, en katamaran på 50 fot döpt till White Lotus. Besättningen är redo och vi ser fram emot ett spännande äventyr tillsammans med vår skeppare Sebastian och våra first mates Ronja och Felix.

PS, För dig som är nyfiken kan vi avslöja att vi köpte 500 ägg…

Hälsningar White Lotus

Startdagen är här

Dagen vi längtat efter. Spänningen var på topp när solen gick upp på startdagens morgon. När de sista förberedelserna var klara kastade vi loss mot startlinjen. Det var trångt med båtar vid hamnutloppet och massor av folk som hejade längs kajen. Stämningen var på topp när vi passerade tävlingsledningen och de spelade ABBA.

Så gick äntligen startskottet och vi seglade sakta över startlinjen. Efter några timmars långsam segling gav i upp och startade motorn, men som tur var kom vinden tillbaka och seglade in i natten. Ett magiskt skådespel med stjärnfall, stjärnor och planeter välkomnade oss när vi lämnade land bakom oss.

Alla är otroligt taggade att segla båten och ett jubel utbröt när Sebastian sa vi skulle sätta genackern. Sedan dess har vi forsat fram och besättningens tydliga tävlingsinstinkter har visat sig. Nu hoppas vi på fortsatt gynnsamma förhållanden och en ny underbar stjärnhimmel samtidigt som jakten på våra kompisbåtar fortsätter.

Hälsar White Lotus

Stiltje & fisk

Oj, oj, oj nu händer det grejer! Igår, måndag eftermiddag, utbröt full action på båten när genackern föll i vattnet när fallet gick sönder. Men med snabb och proffsig ledning från vårt crew, hjälpte alla i besättningen till och vi fick upp genackern på däck. Som tur var fanns det redan förberett för ett nytt fall i masten och Christian hissades frivilligt upp för att byta ut det. Allt gick bra, natten var lugn och tidig morgon satte vi upp genackern igen.

Under tisdag förmiddag har vindarna växlat från ganska kraftiga till nästan stiltje och det har varit en molnig dag med regn i luften. Men vad gör det! Vi har fångat vår första fisk, en guldmakrill och vi fick sällskap av underbart fina delfiner som lekte framför båten. Vi har även njutit av en god lunch bestående av potatis och purjolökssoppa samt bananpannkakor till efterrätt. Nu får vi se vad eftermiddagen och kvällen har att erbjuda. Stämningen är på topp!

Hälsar White Lotus

Nära att gå på grund på 4000 meters djup

Onsdagen bjöd på en lugn dag, så lugn att vi tog oss ett dopp i havet. Förvånansvärt varmt och skönt och en väldigt glad besättning! Flera av våra önskningar och förväntningar är redan avcheckade på dessa få dagar. :-) Framåt eftermiddagen kom vindarna tillbaka och vi kunde sätta vår genacker igen.

Natten var fantastisk och vi roade oss med att räkna ut vad klockan var med hjälp av Polstjärnan och Stora Karlavagnen. Vi kunde ana Vintergatan med alla sina miljarders stjärnor. Helt magiskt!

Idag torsdag hände något helt otroligt! Mitt på eftermiddagen höll vi på att krocka med fyra kaskelottvalar!!! Helt oväntat dök de upp mitt framför båten, vem förväntar sig att behöva köra slalom runt valar mitt på Atlanten?!?!

För att ytterligare boosta den redan höga stämningen överraskade Ronja med kladdkaka och quizz. And the winner is… Sten och Felix!
Nu börjar förberedelserna för ännu en god middag tillsammans med glada vänner på White Lotus.

Idag på morgonen vid klockan 8:00 svensk tid har vi efter 752 distans söderut äntligen satt kurs västerut och går rakt mot mål i 7-8 knop. Snart känner vi doften av palmer och rompunch.

Hälsar White Lotus

Rakt mot Saint Lucia

7.00 hände det !

Vi ändrade vår kurs och styr nu mot vår slutdestination St Lucia. Morgonen bjöd på en vacker soluppgång och de som egentligen skulle lägga sig kunde inte motstå att stanna kvar på däck och njuta. Som om det inte var nog bjöds vi på mycket god ägg och bacon till frukost.

Innan lunch passade vi på att träna på fördäck, sämre träningsplatser har vi varit på 😊.

Eftermiddagen har spenderats med städning, matlagning och Fia med knuff.
Nu laddar vi för fredagsmys med Bruce Springsteen i högtalarna och vinden i ryggen.
St Lucia here we come⛵️⛵️

Malin och Marie
White Lotus

Havet utmanar

Efter gårdagens lugn har vi idag utmanat vår genacker eller kanske var det genackern som utmanade oss. På morgonen när vi satte genackern följde tampen till strumpan med upp. De som sov blev väckta och gemensamt plockade vi ner seglet tills vi fick tag i tampen och kunde göra om och göra rätt. Efteråt åt vi en välförtjänt frukost.

Ett par timmar senare var det dags igen. Havet utmanade oss med sina vågor och genackern hängde på. Till slut vann den och snodde sig runt förstaget och liknade mer ett timglas än ett segel. Dagens hjälte Sebastian lyckades övermanna genackern och till slut snurrade den tillbaka sig, som tur var utan några skador.
I all dramatik lyckades vi även få in vatten i en av hytterna så båten ser mer ut som ett torkställ än en katamaran…

En av resans utmaningar är att fallet till genackern, dvs tampen som håller seglet uppe, skavs uppe vid masten vilket innebär att det finns en risk att den går av. Manövern att plocka upp genackern från havet har vi testat en gång så det behöver vi inte göra om. Några kreativa försöker komma på en bra lösning, får se vad det blir.

Eftersom äpplena börjar sjunga på sista versen passade vi på att göra en smulpaj till fikat. Vår kanske störst bekymmer är att vi inte har någon vaniljglass till…

Hälsar
En engagerad och kreativ besättning på White Lotus

Rekorddygn på Atlanten

Vi seglade totalt 204,9 sjömil. Hurrarop och jubel utbröt såklart!

Framåt morgonkvisten hade vi nått halvvägs på vår resa och nattpasset bestämde sig för att bjuda övriga i besättning på nybakade scones och lyxgröt som blev mycket uppskattat. Som vanligt när det redan är full aktivitet på båten så nappade det. Det behövdes tre stycken fiskare för att erövra den vackra gulfenade tonfisken på över 60 kg. Alla ombord blev engagerade och vi skapade en ”fiskfabrik” som styckade fisken med såg och kniv, packade över 25kg kött i påsar och fryste in. Vi har mycket fisk att äta upp!  Givetvis serverades den nyfångade fisken till lunch tillsammans med mango och chili. Det blir inte färskare än så, finns ingen restaurang i världen som slår detta.

Givetsvis måste halvvägs firas mer än med lyxfrukost så på eftermiddagen skålade vi i champagne och båtbakad kanelbullesockerkaka.

Halvvägs betyder även att vi får ny lakan och handdukar, ett mycket uppskattat inslag främst från de som inte stängde sin lucka och fått hytten full med vatten…☺️.
Nu seglar vi in i Atlantkvällen med musik i högtalarna och middagen som kockas i köket. Vi ser fram emot ännu en härlig middag i goda vänners lag.

Hälsningar White Lotus

Vår blåa fina genacker

Vi är mycket glada för vår blåa fina genacker. När den är uppe ökar farten drastiskt. Självklart är vi därför mycket rädda om den så varje dygn tar vi ner den några gånger för att säkerställa att allt är helt. Om vi får säga det själva börjar vi bli riktigt samspelta och snabba. Idag tog vi ner den för att laga flera små hål med spinnackertejp så nu hoppas vi att den tar oss tryggt fram genom natten.

Men självklart räckte inte den aktiviteten ombord idag. När det jobbades med genackern hörde vi en smäll. Det var svirveln högst upp i masten som gick sönder. Denna gången var det Felix som gjorde ett fantastiskt jobb med att åka upp i masten och laga den. Väl nere möttes han såklart av applåder och hejarop. Det var rejält vågigt när han hissades upp och ner. Dagens hjälte !

Nu kan man tro att lugnet lägger sig för dagen, men nej då. Vi såg att fästena på bogsprötet var lösa. Gängorna var utslitna så vi kunde inte ersätta med nya skruvar. Men återigen gjorde Sebastian, Ronja och Felix ett superjobb och nu sitter bogsprötet tryggt fast på båten igen.


Vår fripassagerare Sune, huvudet från tonfisken som vi fångade igår hänger just nu i aktern som en trofé och besättningen har olika åsikter om hur länge han ska få åka med. Vi får se vilken sida som vinner…. Fortsättning följer 😉


Hälsningar White Lotus

Ingen rast, ingen ro

Ingen rast, ingen ro på White Lotus. Under nattens segling hörde vi att något föll från masten. När det började ljusna gick vår skeppare Sebastian en inspektionsrunda och såg då att blocket som vi tidigare satt upp för att undvika skav på fallet till genackern hade ramlat ner. Och inte nog med det, han såg också att fallet var väldigt slitet. Så återigen, ner med genackern, ta bort den skavda delen, fram med reservdelar till blocket, fram med selen och denna gång hissades Sebastian återigen upp i masten. Problemlösande som han är kom han givetvis ner och hade lyckats med uppdraget. Mission completed och än en gång blev han dagens hjälte.

Under dagen höll vi god fart, delfiner lekte vid båten och alla var nöjda och glada. Efter lunch tyckte vi det var dags för en välförtjänt vila. Men det tyckte inte genackern. De som låg på soldäck och vilade såg då plötsligt solen lysa igenom genackern som den inte ska. Ni vet vad som sker….. ner med genackern för inspektion, en 40 cm lång reva vid akterliket. Bara att ta fram spinnackertejpen och laga. Nu är genackern hel och uppe igen.

Till middag serverades det kryddig och god Thaigryta och till efterrätt bjöds det på chililakrits. Reaktionerna var lite blandade, en del svettades mer än andra.

Nu seglar vi in i den mörka natten och hoppas allt sitter på plats när solen går upp. ☺️

Trots alla utmaningar, som lätt skulle fylla en säsong på TV, är stämningen på topp på White Lotus

Hälsningar White Lotus

12 dygn till havs

Nu har vi varit till havs i 12 dygn och vi har mindre än en tredjedel kvar. Vad har vi gjort alla dessa dagar förutom lagat segel och klättrat i masten?
När vi startade bestämde vi oss för att segla hela vägen själva och inte använda autopiloten. Vi har ett rullande vaktschema där vi alltid är tre personer som seglar båten, förutom våra skeppare som har ett eget schema. Det innebär att en person löses av varje timme vilket gör att vi på vakten har fyra olika personer att snacka med. På nätterna är det skönt att komma upp nyvaken och veta att de andra två varit igång ett tag och är lite mer alerta. Att segla på natten är magiskt. Båten är lugn eftersom många sover och samtalen varierar från timme till timme. Ibland sitter man bara tyst och njuter av månen och stjärnorna.

Det är väldigt många ljud på en segelbåt. Vågorna som slår in mellan skroven, inredningen knakar när det går fort, seglen prasslar och smäller när vi seglar ikapp vinden och vinschar som gnisslar. En del ljud vänjer man sig vid medans andra får en att vakna till och vara på sin vakt. Att inte få en sammanhängande längre sömn påverkar oss på olika sätt. En del verkar hantera det bättre än andra. Med det schemat vi har får man 7 timmar mellan vaktpassen på kväll, natt och morgon så om man har lätt för att somna kan man få en skön ganska lång sovstund vissa dygn. Fördelen är att solen går ner vid 19-tiden och upp vid 7-tiden så man får känslan av att det är natt under ganska många timmar. Det blir lite förvirrat när man säger god morgon till någon som kommer till vakten vid midnatt när de sovit sedan kl 20, samtidigt som man säger god natt den den som går av vakten för att gå och lägga sig.

Hur går det att styra vår lilla skuta? Jodå, ganska bra om vi får säga det själva. Att vi har ett gäng tävlingsmänniskor ombord uppdagades väldigt tidigt under resans gång. De första dygnen såg vi en hel del båtar och jakten var igång. Den stora frågan som diskuterades var hur långt söderut vi skulle gå för att få de bästa vindarna västerut. Vi valde att gå långt söderut, en omväg kan tyckas, men vi har haft bra vindar än så länge. Givetvis bevakar vi våra kompisbåtar och uppdaterar oss dagligen om deras positioner. Man kan tydligen tävla i många grenar när man seglar. Alla har sitt personliga hastighetsrekord, båtens hastighetsrekord, längst distans på ett dygn, största fisken, vem som kan segla längst utan att kollapsa genackern osv. Vårt snabbaste dygn hittills var den 30/11 då vi seglade 214,2 sjömil.
Idag utmanade vår skeppare Sebastian oss med en tävling; Segla så långt som möjligt på 10 minuter på en viss kurs. Om man inte håller kursen är man diskad. Ska bli spännande att se hur det går.

Någon av våra läsare kanske funderar på hur det gått med våra 500 ägg och all annan proviant. Vi har ätit ungefär hälften av äggen, frukten är slut förutom de gröna äpplena och en handfull apelsiner och de färska grönsakerna sinar förutom vit- och rödkål. I övrigt har vi skafferiet fullt av pasta, ris och konserver av diverse olika slag. Vi har ätit väldigt gott och varierat, vi har flera kreativa kockar ombord. Ronja har dessutom satt guldkant på våra dagar med sina bakverk. Lyxigt och gott!

Mellan vaktpass, sovstunder och måltider läses det, spelas kort och andra sällskapsspel, lyssnas på musik och skrivs dagbok. Ibland har vi en gemensam fika med quizz eller annan lagtävling medan andra dagar är lugnare och ger mer tid för vila. Alla visar respekt för varandra och det finns plats både för egentid och social tid.

Nu är vi inne i december månad och båttomten har börjat pynta båten. Detta händer oftast nattetid. Det har dykt upp skumtomtar på olika ställen, vi hittar meddelande som ”god jul” lite här och där och vi har en målad gran i taket. Får se om det blir lite lussebullar till först advent!

Idag, fredag, har varit en skön dag med lite lugnare tempo på båten och lite gemensamma aktiviteter. Dagens stora fråga är; vem sjutton har satt Nutellan i kylen!? Så kan vi ju inte ha det.

Som vanligt, fortsättning följer. Nu har vi mindre än 900 sjömil kvar.

Hälsningar White Lotus

Udda traditioner till havs

Vi kan nog kalla det en tradition nu, att börja dagen med att laga genackern. Lördagen startade precis så, sedan blev det en lugn dag med bra segling, vila, spel och läsning.

Alla och envar har blivit lite bekväma på båten, fler och fler privata saker ligger lite här och där. När båten storstädades skapades en skämskorg. I denna hamnar alla privata saker som hittas där de inte ska vara. En kamp har utbrutit mellan slarvpellar och disciplinerade sjömän. Sen finns det även de som självmant lägger sina saker i skämskorgen för att veta var de är.

De senaste nätterna har vi någon timme mellan att solen gått ner och månen gått upp. Under den tiden är det riktigt mörkt och alla stjärnor syns extra mycket. Det är otroligt vackert och mäktigt att navigera efter stjärnorna.

När vi vaknade upp på första advents morgon hade båttomten klistrat en adventsljusstake med ett tänt ljus i fönstret. Båttomten ser och hör allt och har koll på vem som varit snäll eller busig. Vi får se vem som får julklappar i år…
Adventsfikan bestod av nybakade lussebullar och hemgjord glass. Uppskattningsbarometern slog i taket!

På tal om att vakna så innebär vaktschemat att man väcker den som ska avlösa en. Metoderna har gått från mjuka ord och sånger till knipande i tår och mistlur. Värt att nämna är att vi gjort en grov miss i proviantplaneringen och en erfarenhet att ta med till kommande seglatser. Vi var tvungna att öppna snacksförrådet för vecka tre 6 minuter innan vecka tre började. Däremot kommer vi aldrig att behöva öppna brödpåsen som är avsedd för vecka tre, alla verkar föredra gröt eller äggröra till frukost. Mysteriet med nutellan i kylen är uppklarat, den skyldiga togs på bar gärning imorse med ursäkten att han inte äter nutella. Besättningen diskuterar nu lämplig disciplinär påföljd.

Vindens riktning och styrka har varit till vår fördel sista dygnet och det har varit extra kul att segla båten idag och vi närmar oss slutmålet med stormsteg.

Hälsningar White Lotus

120 NM kvar till land

Nedräkningen har börjat….. vi har nu ca 120 sjömil kvar till mållinjen och vi förbereder oss så smått för landstigning. Hur kommer det att kännas att komma tillbaka till civilisationen? Kommer vi att ha sjöben? Hur många kommer att tatuera sig? Frågorna är många för vi trivs väldigt bra till havs och de rutiner vi har vant oss vid. Men nu ser vi fram emot nästa äventyr, härliga seglingsdagar i Karibien med sol, bad och hela nätters sömn. Och kanske en och annan paraplydrink☺️.

Idag har vi storstädat båten och inventerat våra matförråd. Vi konstaterar att vissa saker har vi räknat rätt på och viss lite mindre bra. Kan man byta in  apelsinmarmelad, grovbröd eller mjölk mot frukt och grönt på St Lucia? Det får vi se imorgon…..

Så här på sluttampen utmanar Sebastian oss med att sätta genacker och fock samt ta ner storseglet så vi får extra fart till mål. Det finns ju alltid någon placering att jaga.

Imorse var vår båt-tomte plötsligt borta och där låg ett meddelande att han hade åkt till Nordpolen. Det trodde vi förstås inte på!  Varför skulle han välja att lämna vår båt och denna härliga besättning? Något var fel och vi misstänker att någon är Grinchen. Vad kan vara Nordpolen på en båt ? Jo frysen! Där låg nissen vakuumförpackad……Men det gör man inte ostraffad. Nu har Tomten skickat förstärkning i form av en större nisse som heter Stor-Klas och han hade med sig ett brev. Att nu måste det bli skärpning, annars blir de som busar utan julklappar.

Vi ser fram emot vår sista natt under stjärnorna på Atlanten och gissar vem av oss som kommer skrika land i sikte först.

Hälsningar White Lotus

Målgång

Onsdagen den 6 december

Kl 03:45 såg vi ljus i horisonten. En timme senare såg vi land och vi som var på vakt började väcka resten. Några satt på fördäck och lyssnade på musik när St Lucia närmade sig, det var en förväntansfull stämning ombord och lite blandade känslor.
Sebastian anmälde vår ankomst till ARC och vi ställde upp på däck med våra fina More Sailing tröjor för att möta fotografen. Stort jubel utbröt när vi passerade mållinjen efter 16 dagar, 23 timmar och 15 minuter.

Vi seglade in till vår hamnplats och möttes av en välkomstkommitté bestående av representanter från ARC, ABBA på full volym samt jubel och applåder från grannbåten. Det var en speciell känsla att hoppa iland och ha fast mark under fötterna. Den utlovade Rompunschen smakade väldigt gott och alla var jätteglada!

Efter drygt ett dygn i land saknade vi havet och vi kastade loss med siktet inställt på St Vincent. Nu ser vi fram emot semestersegling med sol, bad och besök på mysiga öar.

Tack Sebastian, Ronja och Felix för er trygga coachning, underbara energi, härliga upptåg och ert tålamod att låta oss segla de 3069 sjömilen utan autopilot.

Tack alla ni som följt oss under resan, nu checkar vi ut för denna gång.

Over and out
Malin och Marie

PS Ja, det var vår hytt som blev blöt.