ARC 2023: Udda traditioner till havs

03 December 2023

Vi kan nog kalla det en tradition nu, att börja dagen med att laga genackern. Lördagen startade precis så, sedan blev det en lugn dag med bra segling, vila, spel och läsning.

Alla och envar har blivit lite bekväma på båten, fler och fler privata saker ligger lite här och där. När båten storstädades skapades en skämskorg. I denna hamnar alla privata saker som hittas där de inte ska vara. En kamp har utbrutit mellan slarvpellar och disciplinerade sjömän. Sen finns det även de som självmant lägger sina saker i skämskorgen för att veta var de är.

De senaste nätterna har vi någon timme mellan att solen gått ner och månen gått upp. Under den tiden är det riktigt mörkt och alla stjärnor syns extra mycket. Det är otroligt vackert och mäktigt att navigera efter stjärnorna.

När vi vaknade upp på första advents morgon hade båttomten klistrat en adventsljusstake med ett tänt ljus i fönstret. Båttomten ser och hör allt och har koll på vem som varit snäll eller busig. Vi får se vem som får julklappar i år…
Adventsfikan bestod av nybakade lussebullar och hemgjord glass. Uppskattningsbarometern slog i taket!

På tal om att vakna så innebär vaktschemat att man väcker den som ska avlösa en. Metoderna har gått från mjuka ord och sånger till knipande i tår och mistlur. Värt att nämna är att vi gjort en grov miss i proviantplaneringen och en erfarenhet att ta med till kommande seglatser. Vi var tvungna att öppna snacksförrådet för vecka tre 6 minuter innan vecka tre började. Däremot kommer vi aldrig att behöva öppna brödpåsen som är avsedd för vecka tre, alla verkar föredra gröt eller äggröra till frukost. Mysteriet med nutellan i kylen är uppklarat, den skyldiga togs på bar gärning imorse med ursäkten att han inte äter nutella. Besättningen diskuterar nu lämplig disciplinär påföljd.

Vindens riktning och styrka har varit till vår fördel sista dygnet och det har varit extra kul att segla båten idag och vi närmar oss slutmålet med stormsteg.

Hälsningar White Lotus