Segla i Grekland

Segla i Grekiska övärlden med More Sailing, det är en resa du sent kommer att glömma. Ombord på båten tar besättningen hand om dig och lotsar dig till nya platser varje dag. Grekland har en av Europas längsta kustlinjer och erbjuder segling som är svår att finna någon annanstans. Landet har en fascinerande historia, antika skatter och en av världens äldsta seglingstraditioner.

Föregående
Nästa

Att segla i Grekland

Det finns inte mycket som slår en veckas segling i den Grekiska övärlden. Skärgården är stor och öarna många, det finns därav en uppsjö av områden och öar att segla omkring, under en seglingsvecka med More Sailing upptäcker du den Saroniska bukten utanför Aten. Här är vindarna ljumma, grunden få och havet varmt turkost.

Greklands historia är spännande och du kommer få uppleva platser du bara läst om tidigare, du får besöka historiska platser och följa de antika grekernas fotspår.

På kvällarna får du chans att testa det lokala köket på de många mysiga tavernorna – Grekland är välkänt för sin goda mat.

Läs omdömen från 2022 och 2021 här →

Seglingsresa i Grekland, detta ingår:

Resa

Lördag-lördag med resdagar

Flyg

Flyg tur & retur från Malmö, Göteborg eller Stockholm

Skeppare & värd

Svensk, välutbildad besättning

Del i dubbelhytt

Kojplats i dubbelhytt

Transfer

Transfer till & från båten

Mat

Frukost, lunch & dryck ombord på båten

Sängkläder

Sängkläder & handduk

Alla omkostnader

Hamnavgifter, gasol & andra övriga utgifter

Segla i Grekland med besättning

Under en seglingsresa på våra båtar får du uppleva segling när det är som bäst, helt utan bekymmer. Ombord på båten är du i trygga händer hos besättningen. De lagar mat, guidar till gömda paradisvikar, rekommenderar restauranger och seglar båten medan du bara kan njuta. Ni äter frukost och lunch på båten medan middag äts på restaurang. Det finns inga måsten på segelbåten, för din del är det bara att koppla av och åka med, men självklart kan du delta i seglingen hur mycket du vill. Kombinationen av att bli omhändertagen av besättningen samtidigt som du får besöka nya resmål varje dag, gör det till en semester du sent kommer att glömma.

En vanlig dag på våra båtar börjar ofta med ett härligt morgondopp. Under tiden förbereder er värd frukostbuffén. Efter att alla ätit sig mätta och belåtna bär det av ut till havs för att segla vidare mot dagens destination. Medan vi seglar till nästa mål hinner du sola, bada, läsa bok eller bara njuta av omgivningen. När det närmar sig lunch doftar det gott nerifrån köket. Lunchen avnjuts ofta i en turkos vik följt av bad från båten. Efter lunchen tar ni er vidare till den hamn, vik eller kanske stad där ni spenderar natten. På kvällen får ni en chans att testa på det lokala köket. Avsluta kvällen på en lokal bar innan ni låter havet vagga er till sömns i båten.

Vad våra kunder säger om att segla i Grekland

Inga förkunskaper krävs för att segla i Grekland

När du bokar en seglingsresa med More Sailing behövs inte några förkunskaper, det räcker att vara nyfiken på segling och intresserad av havet för att uppleva en underbar resa. Tänk dig en vanlig semesterresa, där du istället för hotell bor på båt och vaknar upp på nya underbara platser varje dag. Våra seglingsresor kan du boka själv och på så sätt träffa möta nya bekantskaper. Ni kan även boka en hel båt bara för ert sällskap, ta med familjen eller kompisarna och låt våra skeppare och värdar skämma bort er.
Under en seglingsvecka med More Sailing får du uppleva många sidor av Kroatien, underbara vattenfall, byar som är tusen år gamla, lugna vikar, pulserande sommarparadis och allt detta med en rejäl dos av sol, bad och segling.

En segling i Grekland

Här kan du läsa ett exempel på hur en seglingsrutt i Grekland kan se ut. Det är viktigt att veta att veckans rutt kan ändras och att den brukar variera efter bland annat väder och vind. I Alimos Marina startar er seglingsresa. Alimos är en hamn som ligger utanför Aten i Saroniska bukten. I eftermiddagsbrisen korsar ni den Saroniska bukten till ön Egina där pistaschträden växer tätt. Här kommer våra fyra favoritstopp under seglingen i Grekland.
Segla i Grekland, Perdika
Perdika

Perdika är en underbar liten fiskeby, längst ut på Aegina. Restaurangerna ligger på rad vid hamnen. Här kan du avnjuta din måltid med utsikt över havet och bergen på Peloponnesos. Perdika är en genuin grekisk by. Perdika är populärt av seglare som lägger till här samt att inta familjemiddagar på, för den grekiska befolkningen. Denna lilla by är en favorit för oss, ett besök minst varje vecka för deras goda mat.

Segla i Grekland, Leonidio
Leonidio

I Leonidio är det allt grekiskt även för grekerna. I provinsen Kynouria finns Leonidio, byggd mellan havet och foten av berget Parnon. Byn blev helt förstört av Pasha från Egypten 1826, men nu är platsen full av herrgårdar och trädgårdar av pelargoner, kaprifol och citronträd ger en doft av nostalgi. På de smala gatorna i Leonidio och byarna runt det talas ett annat språk. Det är det Tsakonian språket, som härrör från den forntida doriska dialekten.

Segla i Grekland, Hydra
Hydra
Hydra, en av de mest kosmopolitiska grekiska öarna, ligger i hjärtat av Saroniska havet. På Hydra ser du inga bilar, alla använder sina ben, båtar eller åsnor för att komma runt ön. De eleganta stenhusen och en charmig atmosfär gör ön till en av de lugnaste destinationerna nära Aten. När det gäller Hydra-stränderna är de perfekta platser att bada på. De bästa stränderna i Hydra är Vlichos, Kaminia, Bisti och Agios Nikolaos, som du kan nå bäst med segelbåt.
Segla i Grekland, Poros
Poros
En gång i tiden samlades två små öar – Spheria och Kalavria – för att bli en liten juvel i Saroniska viken, ön Poros. Ett stenkast från Galata, på fastlandet, kan småbåtar med besökare kommer och går över kanalen. På Poros möter du pittoreska tavernor, båtbåtshamnar, neoklassiska byggnader, ett klocktorn, tallskogar som når havet, lugn och avkoppling. Till fots, med cykel eller med båt inbjuder Poros dig att upptäcka dess charmiga enkelhet.

Karta segling i Grekland

Båtar vi seglar med i Grekland

Vi väljer alltid stora och rymliga segelbåtar med fem hytter där upp till tio gäster kan bo bekvämt under tiden seglingsresan pågår.

Ombord på båten så serveras både frukost och lunch, det äts runt bordet i sittbrunnen. Även nere i salongen får alla bekvämt plats för att umgås. Fördäcket är oftast favoritplatsen ombord på båten, här kan man under tiden båten seglar i lugn och ro sola, höra vågornas kluckande eller kanske se en delfin hoppa framför fören. Längst bak på båten finns en badbrygga och stege som gör det enkelt att komma i och ur det svalkande havet. Är ni ett större sällskap som vill segla en specifik båt ordnar vi självklart det, varmt välkomna att kontakta oss.

Segla i Grekland på Sun Loft 47

10 gäster och 2 besättning

Sun Loft 47 som More Sailing seglar i Grekland är på många sätt den perfekta charterbåten. På båten finns 6 stycken hytter varav 5 med dubbelsäng för upp till 10 gäster och en våningssäng för personalen. Det bästa med denna båt är den stora sittbrunnen där hela sällskapet kan sitta och äta samt den stora badbryggan när man ska bada. Båten är även utrustad med Air Condition och generator.

Vi klimatkompenserar din seglingsresa

Från 2019 klimatkompenserar More Sailing alla seglingsresor vi arrangerar till 110%. Det betyder att du som reser med oss bidrar mer positivt med klimatpositiva åtgärder än den negativa co2-påverkan som din seglingsresa har. Vi kompenserar även alla interna resor för personal och övrig påverkan bolaget har för att minst vara klimatneutrala.

Utsläpp av CO2 och den globala uppvärmningen är ett hot mot allt levande på vår planet. Segling är miljövänligt men flygresan till segelbåten är inte miljövänlig. Flygresan står för 95% av den negativa klimatpåverkan som blir när du köper en seglingsresa. Genom att More Sailing investerar i olika klimatprojekt kompenserar vi de CO2-utsläpp som seglingsresan ger upphov till med 110%.

Vi anser inte att vi köper oss ett rent samvete genom klimatkompensation utan vi gör något konkret för att bromsa den globala uppvärmningen. Klimatkompensation av CO2 ingår i alla våra seglingsresor, det går inte att välja bort. Läs mer här.

Seglingsresa - varför ska du välja det?

Du besöker många platser

Eftersom båten seglar till en ny destination varje dag får du därför uppleva många nya platser under en seglingsresa. Samtidigt når man med segelbåt platser som man annars inte kan nå, du får således se platser du kanske annars inte hade sett.

Du får både sol, bad och äventyr

På en seglingsresa får du den perfekta kombinationen mellan en aktiv semester och en avkopplande semester. Detta beror på att du själv väljer om du vill vara delaktig i seglingen eller om du hellre vill ligga och njuta i solen.

Du blir ompysslad av personal

Ombord har du en skeppare och en värd som ansvarar för ditt välmående och trygghet under hela resan. Samtidigt seglar de båten, serverar god mat och dryck samt visar er till nya platser. Det är inte många hotell som erbjuder det.

Du får lära dig nya saker

Det spelar ingen roll om du har tidigare erfarenhet av segling och båtliv eftersom besättningen ombord sköter segling och båten. Du får givetvis vara med i seglingen hur mycket eller lite du vill. Därav kan du under resan lära dig mycket nytt.

Du lär känna nya människor

Våra båtar kan bokas av en eller upp till tio personer. Fyller ni inte en hel båt, träffar ni därför andra härliga resenärer ombord. Detta har lett till att vi har många solskenshistorier där resenärer träffat vänner för livet under en seglingsresa med oss.

Du skapar minnen för livet

Vilken semester du än bokar och var du än bor så kommer du med största sannolikhet ha en härlig semester. Men på en seglingsresa får du göra något extra, något som du kanske inte är van vid, och det resulterar i minnen du sent kommer glömma.

Du har allt paketerat och klart

När du köper en seglingsresa är allting färdigpaketerat och klart från början. Målet är att du bara ska kunna koppla av, därför ingår allt från flygbiljett till mat på båten. Du slipper alltså all planering som annars kan krävas inför en resa.
Spela videoklipp

Ta chansen att segla i Grekland, idag

Personer


Avbeställningsförsäkring

Det ingår ingen avbeställningsförsäkring i resan, du kan däremot köpa till det om du önskar. Det är viktigt att du köper avbeställningsförsäkringen i samband med att du bokar resan om du önskar detta då avbeställningsförsäkring inte går att köpa till i efterhand. Avbeställningsskydd kan tecknas senast 48 timmar efter det att du betalat din resa. Se gärna över om du har avbeställningsskydd i din hemförsäkring eller via din bank.

Stäm av att du lämnat alla uppgifter till oss

Inför din seglingsresa så behöver vi ha för- och efternamn, födelsedatum och passnummer på alla resenärer samt e-postadress och telefonnummer till de som ska ha tillgång till resans kundportal. Om du har några allergier eller speciella önskemål angående mat, är det viktigt att du i god tid före resan skriver in detta i kundportalen så vi kan anpassa maten efter dina behov. Om ni är flera personer som reser ihop är det mycket viktigt att du som är bokningsansvarig delar med dig av informationen du får från oss till dina medresenärer alternativt lägger in dina medresenärers e-postadresser i kundportalen så att även de får tillgång till informationen.

Pass och värdehandlingar

Du måste vara försedd med ett pass som har en giltighetstid som gäller för hela vistelsen i Grekland. För säkerhets skull ta kopior på pass, bankkort, flygbiljetter och andra viktiga papper. (Det är alltid bra att ha en kopia på dem hemma i Sverige och en i väskan.)

Reseförsäkring

Se över så du har en bra reseförsäkring eller kolla med din hemförsäkring. Det är även möjligt att teckna reseförsäkring via More Sailing, detta kan du göra fram till dagen innan utresan.

Packlista

Förutom att packa det du brukar när du reser iväg på solsemester så tänk också på att solljuset reflekteras av vattnet runt om båten. Därför är det bra att ta med ett par bra solglasögon, solskyddsfaktor med hög faktor, samt en keps eller hatt. Sedan är det även bra att ta med myggmedel, många par badkläder, något att läsa samt åksjuketabletter om du lätt blir sjösjuk. Eftersom det endast ingår en duschhandduk kan det vara bra att packa ner en extra om du t.ex. vill ha en till sötvatten och en till saltvatten. Sängkläder finns ombord på båten. Om du tycker om att snorkla i det turkosa vattnet, tag gärna med snorkel och cyklop.

Slutligen så behöver du packa i en mjuk väska som du lättare kan vika ihop och stoppa undan på båten, hårda väskor tar stor plats i era hytter.

Vädret i Grekland

Under sommarmånaderna regnar det sällan längs Greklands kust och ofta är det endast korta skurar när det väl sker. På sommaren brukar det fortfarande vara varmt i luften även om det regnar. För att vara på säkra sidan kan det vara bra att ha med en vattentät jacka ifall man skulle ha oturen att stöta på regnmoln, speciellt om du reser du med oss under våren eller hösten då vädret varierar mer.

Valuta i Grekland

I Grekland betalar men med Euro, ute på öarna som vi besöker under seglingsresan är det vissa av restaurangerna som endast tar kontant betalning, därför kan det vara bra att ta ut kontanter vid ankomst till flygplatsen eller marinan.

Ankomst

Vid er ankomst till Grekland möts ni upp av en taxichaufför som sedan tar er till marinan. Väl i marinan möts ni upp av personal från More Sailing och ni får träffa er skeppare som ni ska segla med under veckan. Landar ni på morgonen blir det en stunds väntan till dess att båten är färdig, men den kan bordas när er besättning är färdig med alla förberedelser. Detta brukar ske från klockan 17 och framåt, under dagen kan ni ha kontakt med er skeppare för att bättre kunna stämma av vilken tid ni kan komma ombord på båten. En rekommendation är att packa en strandväska i förväg för att ha under dagen. Landar ni senare på kvällen är båten färdig när ni ankommer och besättningen visar er då ombord. På kvällen dukas More Sailings berömda plockmats buffé upp. Båten kastar loss antingen på lördag kväll eller tidigt på söndag morgon.

Om du har bokat resan utan flyg och transfer ansvarar du själv för att ta dig till och från marinan. Innan avresan får du adressen till marinan och kontaktuppgifter till representanter på plats.

Att segla i Grekland & bo ombord på båt

Att bo ombord på en båt är inte så annorlunda från att bo hemma, största skillnaden är att man har begränsat med utrymme,  vatten och el ombord. När man ligger förtöjd vid en boj eller för ankar behöver man tänka på att vara sparsam med vattnet och ta kortare duschar. Under tiden man seglar kan man ladda mobiltelefoner mm via 12v uttag och 220V-uttag kan man använda när man ligger i marina eftersom man då kan koppla in landström. På de större båtarna vi seglar finns det ofta generator, när den är igång kan man använda 220v uttagen även utan landström. I hamnarna finns även duschar och toaletter i land. Besättningen ombord sover antingen i skepparhytt/skepparhytter eller i båtens salong.

Flytväst

Ombord på båten finns räddningsvästar som får användas när man vill och ska användas när skepparen eller värden bedömer att det är nödvändigt. Vill du hellre ha på dig en smidigare seglarväst får du gärna ta med det.

Frukost och lunch ingår, middag äter man på restaurang

Varje kväll lägger vi till i en hamn eller i en vik där det finns minst en men oftast flera restauranger att välja mellan. När vi lägger till i en vik tar man jollen in till land och restaurangen. Besättningen ombord hjälper gärna till med tips på bra restauranger och att boka bord.

Lär dig mer om segling under resan

Glöm inte att passa på att fråga besättningen ombord om du vill lära dig mer om segling under resan. Våra duktiga skeppare och värdar delar gärna med sig av sina kunskaper och alla som vill får testa på att stå vid rodret, hissa segel och läsa sjökort.

Under resan

Är det något under resan som inte motsvarar dina förväntningar vill vi genast veta om det. Vår ambition är att lösa problem redan på plats, därför är det viktigt att du meddelar detta till vår personal på plats. Vänta inte tills du kommer hem.

 

Demokratins vagga

Just Grekland kallas ofta för ”demokratins vagga” eller den ”västerländska civilisationens vagga”, detta gör det idag till ett mycket spännande resmål med mycket historia att upptäcka.

Segla i Grekland genom Europas längsta kust

Landet har Europas längsta kustlinje med 6000 öar var av 227 av dessa är bebodda, detta gör att det är mycket bra att segla i Grekland. Grekland är en mycket seglingssäker destination att åka till då det blåser en vind som heter Meltemi från nord-nordost med en styrka på 3–12 m/s.

Republik

Statskicket är en republik som på grekiska heter Hellas (uttalas Ellás). Grekland gränsar till Albanien, Makedonien, Bulgarien och Turkiet. Det bor idag 11 miljoner människor i landet och 3 miljoner av dessa bor i huvudstaden Aten.

Medlem i EU

Landet är medlem i EU sedan 1981. I Grekland firar man nationaldag den 25 mars då den grekiska revolutionen mot ottomanerna började, man firar även nationaldag den 28 oktober som kallas Oxi-dagen som betyder nej, detta för att man 1940 sa nej till italienarna som invaderade – ”i kapitulerar inte, hellre krig än att vi blir slavar till ett annat land”

Språk: Grekiska

Det officiella språket är grekiska och tillhör den indoeuropeiska språkgrenen man använder det grekiska alfabetet. Det antika Grekland var födelseplatsen för demokrati, västerländsk filosofi, Olympiska spelen, västerländsk litteratur och historiografi, statsvetenskap, vetenskapliga och matematiska principer och västerländskt drama, såväl tragedin som komedin.

Segla i Grekland & dess tre hav

Man har tre stycken hav, Joniska havet i väster med de joniska öarna, Medelhavet söder om kreta och Egeiska havet i öster med Kykladerna, Saroniska öarna, Sporaderna, Dodekanisos som kallas för Tolvöarna och de Nordegeiska öarna.

Berg

Dess högsta berg heter Olympos och ligger i norra Grekland i regionen Makedonien. Olympos är 2917möh och det var här enligt de antika grekerna som de högsta gudarna bodde. Visste du att det till en början fanns över 30 000 gudar men att endast 12 av dessa bodde på Olympos?

Gudar och Gudinnor

Några av dessa gudar som till en början bodde på Olympos var Zeus som var gudarnas konung, Poseidon som var havets gud och Apollon som var solens gud. Till skillnad från många andra religioner anses inte människan i den grekiska tron vara slavar till gudarna och underlägsna deras nyckfullhet, utan istället betonas deras likheter och människans förmåga att fatta egna beslut samt gudarna kan göra snedsteg och eventuellt stora misstag precis som människan.

Världsberömd mat

Man är också är välkänd för sin goda mat, några maträtter man ska prova på när man är i Grekland är tzatziki, lamm, moussaka, stifado fisk och ost saganaki som är mer känt som endast saganaki. Just Saganaki är dock inte en maträtt utan en speciell stekpanna som används för att tillaga en enportions rätt i så man kan få svamp saganaki, räk saganaki eller något liknande om man inte är riktigt uppmärksam på vad dom serverar på menyn. Till detta kan man dricka något grekiskt vin, exempelvis retsina som är ett vittvin med smak av kåda. Retsina får sin karaktär av torkad och pulvriserad kåda (cirka 1 kilo per hektoliter vin) från aleppotallen.

Vin

Vinindustrin är utspridd över hela landet och många öar har egna lokala vinodlare. Den grekiske historieskrivaren Thukydides menade att det var först då medelhavsfolken lärde sig att odla oliv och vin som de reste sig ur barbariet. På öarna och fastlandet runt Egeiska havet skedde detta för minst 5 000 år sedan. I utbyte för vin och olivolja fick grekerna så småningom säd från Egypten och områdena kring Svarta havet, silver från Andalusien, koppar från Syrien och Cypern och guld och elfenben från Nubien och Egypten.

En annan dryck som idag är mycket populär i Grekland är Ouzo som är en starksprit med smak av anis. Den dricks idag ofta med en skvätt kallt vatten eller en isbit i som gör att spriten går från att vara klar och genomskinlig till att slutligen bli mjölkvit. Slutligen så är möjligheten att segla i Grekland något som varje individ bör uppleva minst en gång under sin livstid.

Kontakta oss idag ifall du vill veta mer

Kontakta Patrik Axhall
031 – 30 96 300
boka@moresailing.se