Upptäck ön Vis – en orörd pärla i Kroatien

18 April 2016

Ön Vis är en pärla bland Adriatiska öar och en favoritplats för många seglare. Något som gör denna ö unik är att den har varit orörd i många år och har inte blivit så turism utvecklad. Ön verkar som om den har stannat i tiden och det är något man direkt känner igen när man hamnar på denna ö. Arkitekturen, kulturen, traditionen och lokalbefolkningen tar dig på nått sätt tillbaka i tiden. Historiskt var Vis en militär zon och var ”utelåst” för besökare på grund av sitt strategiska läge. Denna isolering, som i första hand gjorde det svårt för öns invånare, men gjorde att Vis blev placerad som en favoritdestination för hela Medelhavet när Kroatien blev självständigt. När man seglar runt ön upptäcker man militära tunnlar och anläggningar kvar från JNAs militära. Därför erbjuder Vis möjligheten att uppleva militär turism och kan avslöja många av sina långa dolda skatter för dem som älskar historia och militära berättelser.

Det finns många anledningar att besöka Vis, det är inte bara den militära historia som gör denna ö att ”poppa ut” från andra öar i den kroatiska skärgården. Vis är den mest utskjutna ön med en yta på 90.30 km2 och är omgiven av mindre öar och holmar som: Ravnik, Budikovac, Bisevo, Svetac, Jabuka, Brusnik och Palagruza. Vis är definitivt känd för sin orörda och reserverade natur och har många unika vikar med vackra stränder.

Lokalbefolkningen är i jordbruk, fiske och turism med två främsta turistdestinationer, staden Vis och Komiza. Längs kusten finns många små vikar och bukter, med moderna hus som erbjuder privat boende i lägenheter och stugor, som största är Milna och Rukavac, som ligger på den sydöstra kusten av ön. En speciell attraktion är ön Bisevo med de unika fenomen på Adriatiska havet, den berömda Blå grottan ”Blue Cave”, som besöks varje år av tusentals turister. På Bisevo befinner sig en modifierad hamn med 10 båtplatser i viken Mezoporat, som kan företräda som ett tillfälligt skydd från norra bura- vinden som blåser som oftast runt Vis. Utanför de två största städerna och ön Bisevo, är geomorfologiska monument av natur  Stiniva, den lilla ön Ravnik och den gröna grottan (Zelena Spilja) på Ravnik definitivt värt att besöka. Vi rekommenderar att du besöker vikar Stoncica, Milna och Zaglav med sandstränder, och viken Silver med en grusstrand.

Vis är också mycket känd för sin enastående gastronomi som backas upp med många fiskar restauranger och traditionella dalmatiska ”Konobas” (tavernor). Öns berömda rätter är ”Viska hib”, som är gjorda av fikon, aromatiska örter, mandel och inhemska vindruvur och ”Viska pogaca” som är gjord av saltade sardiner, lätt rostat lök och olivolja. Påståendet ”Ön Vis är den finaste gastronomiska destination bland den kroatiska delen av Adriatiska havet” är inte en marknadsföringsplan, det hörs från många besökare som har haft möjlighet att njuta av Vis gastronomi.

Förklaringen till varför Vis har hittat en särskild plats på den kroatiska gastronomiska kartan, först och främst och kanske oftast nämnts är på grund av klimatet  denna ö har. Dess unika mikroklimat, med dess rika och bördig slätt och många områden tillsammans med att det är en av starkaste fiskeområde i centrala Adriatiska havet säkert garanterar hög kvalitet och mångfald av den totala ön produkten.

Ön Vis likt hela dalmatiska kusten tillhör Medelhavs typ av klimat med varma somrar. Det i genomsnitt finns det 2600 soltimmar under året. Temperaturen under sommarmånaderna går över 24 ° C, och under vintermånaderna över 6 ° C. Regnar mindre än 800 mm om året. Den vanligaste vinden är norr vinden ”bura”  och söder vinden ”Jugo” i vintern, och väst vinden Mistral på sommaren.

Som en sammanfattning av vad som gör Vis en speciell ö är: historia, orörd och reserverade natur, gastronomi och naturligtvis lokala befolkningen. Från vår erfarenhet lokala öborna tycker om att skoja, dom är alltid redo att välkomna dig med en avslappnad inställning och tar hand om att inte ”krydda” upp din middag med höga räkningar. Och vad de alltid säger och vi håller med om, när du en gång har besök ön Vis kommer  du alltid hitta möjlighet och tid att komma tillbaka…

På denna länken hittar man en map på Vis och underbara foton: http://www.visinfo.org/island-vis/island-vis-photos.htm 

vis.jpg
sitniva-2.jpg
komiska-plaza.jpg
blueCaveBg.jpg
komiza.jpg