Resor till Grekland med More Sailing

22 January 2022

Resor till Grekland

Resor till Grekland är en del av den svenska rese kulturen. Grekland är välkänd resmål för oss svenskar. Ett kärt resmål, med många otroliga semesterminnen. Svenskar är välkända turister för Grekland. Kära turister, som besöker landet ofta och är en stor bidragande faktor i den grekiska turistnäringen.

Vi på More Sailing, har anordnat seglingsresor i Grekland under många år nu. För närvarande utgår våra seglingsturer från Alimos Marina, utanför Aten i Saroniska bukten.

I den här bloggen kommer vi berätta om det grekiska köket, där grekland mat står på bordet. Vi kommer ta upp lite om de magiska grekland öar, som är många, men vet du hur många öar det finns i Grekland? Om du inte gör det, så kommer du få lära dig längre ner i texten.

Slutligen vill vi berätta mer om en aktivitet som är lite udda eller bättre sagt lite svår att utöva för oss i Sverige. Men på våra resor till Grekland, kan vi snorkla. Snorkling är som att titta på en National Geographic dokumentär om livet i havet. Kanske årets grej att göra på greklandssemestern!?

Behöver du inspiration inför din resa till Grekland eller har några frågor, är du välkommen att kontakta oss för konsultation. En del av inspirationen hoppas vi att du finner när du seglar igenom texten i detta blogginlägget.

Grekland.jpeg

Grekland mat 

Grekland är världskänt för sitt extraordinära kök, som består av den goda maten och smakrika råvaror, samt glada människor. När vi seglar på resor till Grekland ser vi givetvis fram emot grekiska kulinariska erbjudanden lika mycket som vi längtar efter solen, havet och den vackra naturen.

Vilka maträtter ska man då hålla utkik efter när man seglar bland de magiska grekiska öarna? Här går vi igenom allt om grekland mat, där vi lyfter de mest essentiella maträtter och smaker. 

grek.jpeg

Smaker, maträtter och människor på resor till Grekland

Det som är så fascinerande med det grekiska köket är att allting är så smakrikt, oavsett om man äter en gyros, en grekisk sallad, grillade skaldjur eller moussaka. Grekland mat tillagas av färska råvaror och när grekerna lagar mat, då lagar de mat med stor passion och kärlek. 

För greker handlar det om en kultur som sätter högt pris på den njutning som maten och sällskapet ger. Riktiga livsnjutare som vet hur man tar tillvara på det bästa som Grekland erbjuder.

I Grekland tycker man om att äta mat tillsammans med sina nära och kära. Ofta i större sällskap. Det är en social tillställning där folk kommer samman för att ha en härlig stund, som kan sträcka sig över flera timmar. 

grek mat.jpeg

Mezé

På resor till Grekland, fylls borden ofta med många små rätter, vilket kallas för mezé och kan liknas vid Spansk tapas och Italiensk antipasti. Grekisk mezé kan vara lite allt möjligt. Oftast är det en blandning av ostar och oliver, krämiga smårätter som tzatziki och taramosalata, samt krispiga sallader och grillspett med skaldjur eller lammkött som smälter i munnen. Grekland mat är smaskig!

Grillat

En annan viktig del av det grekiska köket är just grillat kött, som förekommer i många olika varianter. Souvlaki, gyros och kebab är klassiska rätter som man bara måste prova på i Grekland för att uppleva de autentiska smakerna. 

Gyros

Gyros tillagas med köttskivor från spett rostade koner av fläsk, kalv eller lamm, medan deras kebab tillagas av malet kött som man kryddar och formar till ett avlångt spett. Med andra ord, om du vill äta kebab på resor till Grekland så ska du beställa gyros, inte kebab. 

Om du även älskar ost, så rekommenderar vi saganaki som är friterade ostbitar. Vi kan även rekommendera feta me meli, som är ett utsökt paket av filodeg fyllt med fetaost, honung och sesamfrön. Dessa kan utgöra en del av mezé-bordet eller ätas till förrätt vid sidan av kolokithákia – salt, skivad friterad squash som är godare än godis.

grek mat kött.jpeg

Maten är en viktig del av resor till Grekland

Nu förstår du att det är ren njutning att äta grekland mat. I Grekland är du trygg när det gäller mat, du kommer inte vara hungrig. Snarare kommer du gå upp några kilon, för det brukar man göra på resor till Grekland. Om man givetvis inte tar vara på alla sommar aktiviteter som erbjuds på en greklandssemester.

 

Grekland öar

Det finns över 1400 öar i Grekland. De sträcker sig över hela Egeiska viken, ända ner till Medelhavet, med Kreta som en avdragen botten från kontinenten. Vi tycker att de grekiska öar är helt magiska och vi slutar aldrig att fascineras över de, varje gång vi gör en ny seglingstur i Grekland.

Öar som vi seglar bland i Grekland är de i Saroniska bukten utanför Aten, och i Eginabukten. Några av de mest kända av Saroniska öarna är Hydra, Dokos, Spetses, Salamis, Egina, Agistri, Poros, med flera. Grekland öar hör definitivt till på topplistan över de mest fantastiska ögrupper på jordklotet.

Det krävs många resor till Grekland för att kunna besöka alla de dryga 1400 öar, eller åtminstone de närmare 300 som är bebodda. Därför vill vi även tipsa dig om att du kan hyra segelbåt via More Sailing, och segla själv på äventyr a lá 1000 öar.

grek natur'.jpegSnorkla Grekland – snorkling i världsklass med magisk havsliv

En segelsemester i Grekland är givetvis ett perfekt tillfälle för havs aktiviteter som dykning, windsurfing och snorkling. Det är något med det turkosa vattnet som gör att man bara vill hoppa i och stanna så länge som möjligt i vattnet och uppleva magi. 

grek bad.jpeg

Snorkla Grekland – snorkling i världsklass med magisk havsliv

En segelsemester i Grekland är givetvis ett perfekt tillfälle för havs aktiviteter som dykning, windsurfing och snorkling. Det är något med det turkosa vattnet som gör att man bara vill hoppa i och stanna så länge som möjligt i vattnet och uppleva magi. 

Snorkla bland koraller och färgglada fiskar

Snorkla och beundra de vackra korallerna och fiskar i färger du bara kan beskåda i havets otroliga miljö. Känslan av att upptäcka nya former av liv i sådana underbara färger är helt enkelt magiskt. Det är en upplevelse som bör upplevas minst en gång i livet.

När du seglar kan du njuta av ljumma vindar ombord på segelbåten när du tar paus från snorkling. Att uppleva snorkling i världsklass, samtidigt som man blir ompysslad och guidad av besättningen är vad resor till Grekland handlar om.

Öarna för snorkling på resor till Grekland

Ett underbart område är den Saroniska bukten utanför Aten, där du kan snorkla under segling resans gång. I bukten, som också kallas för Eginabukten, finner du de Saroniska öarna Hydra, Dokos, Spetses, Salamis, Egina, Agistri, Poros, med flera. 

Där väntar givetvis också många fantastiska stränder och det är väl nästan ett måste att ta en dag på stranden med sol och bad när man gör resor till Grekland. Du seglar i Grekland för att besöka Grekland öar, medans du äter grekland mat ombord och njuter av det underbara grekland väder. Ren magi, håller du säkert med om!

grek bad 2.jpeg

Boka dina framtida resor till Grekland hos More Sailing

Vi hoppas att du har haft en trevlig och givande lässtund. Nu är du förhoppningsvis lite närmare din nästa greklands upplevelse. Vi som har varit i Grekland många gånger, vet väldigt bra varför vi återvänder dit igen. 

Slående historia, vacker natur, magiska öar, mat och vin för varje smak. Trevliga människor med vänlig kultur och inställning. I Grekland skapas det minnen för livet. Vi återvänder för att uppleva dem igen. Och det lyckas vi med, varje gång. 

För Grekland håller alltid sina löften. Resor till Grekland är upplevelser i särklass, med avkoppling, skratt och allmän välmående för kroppen och själen.