Därför ska åka på en seglingsresa i Kroatien!

04 January 2022

Resor till Kroatien med More Sailing

Resor till Kroatien med oss på More Sailing innebär garanterade minnen för livet som skapas på våra underbara seglingsturer i Kroatien. Vår närvaro i Kroatien daterar över 10 år tillbaka och när vi ser tillbaka på tiden, så gör vi det med glimten i ögat och glädje i själen. 

Anledningen är såklart alla glada människor som har seglat i Kroatien med våra båtar och vår besättning under alla dessa år. Det är ett nöje att få kunna erbjuda seglingsturer där ni får med så många upplevelser att minnas från era resor till Kroatien. 

expressen-segla-kroatien.jpeg

Vi älskar det vi gör och känner stor passion för Kroatien som destination. Därför ser vi till att få ut det bästa som landet har att erbjuda. Resor till Kroatien eller Kroatien semester handlar om att:

  • uppleva den magiska Adriatiska omgivningen
  • vakna i värme till skinande sol varje dag
  • äta juveler från blandningen av det Kroatiska (ex. cevapcici) och Mediteranska köket
  • charmas av gamla städer med över 1000 år gammal arkitektur
  • slappna av och uppleva, på en och samma gång

Segling i Kroatien är väldig populär. Kroatien erbjuder världens bästa segling, enligt en äldre artikel i Vagabond, som med åren har blivit ännu mer trovärdig. Kristallklart vatten, fantastiska skärgårdar och måttlig vind. Vad mer kan en vän av segling önska sig?

Vi på More Sailing ser till att din resa till Kroatien blir en minnesvärd seglingsupplevelse. Varje morgon du vaknar på segelbåten så vaknar du i den soliga Adriatiska blåa. Du serveras frukost med färska matvaror som tillagas av vår besättning. När vi går i land, besöker vi givetvis de charmiga städerna och avnjuter måltider på lokala restauranger. Vår filosofi är enkel, vi tycker att man ska ha aktiv semester, där man kan både slappna av och vila upp sig, samtidigt som man upplever nya saker och skapar minnen för livet.

Express 2.jpeg

Resa till Kroatien sommar 2024 och segla med More Sailing

Segla i Kroatien med skeppare och värd ombord på din resa till Kroatien sommar 2024. Under en seglingsresa på våra båtar får du uppleva segling när det är som bäst, helt utan bekymmer. Ombord på båten är du i trygga händer hos besättningen. De lagar mat, guidar till gömda paradis vikar, rekommenderar restauranger och sevärdheter, samt seglar båten medan du bara kan njuta. Ni äter frukost och lunch på båten medan middag äts på restaurang. 

Det finns inga måsten på segelbåten, för din del är det bara att koppla av och åka med, men självklart kan du delta i seglingen hur mycket du vill. Kombinationen av att bli omhändertagen av besättningen samtidigt som du får besöka nya resmål varje dag, gör din resa till Kroatien sommar 2024 till en semester du sent kommer att glömma. 

Express 3.jpeg

 

Resa till Kroatien i Juli

Juli är den varmaste månaden i Kroatien och rekommenderas för semester för de som älskar värme. Temperaturen överstiger 30 grader dagligen, och ibland även 35. Att resa till Kroatien i juli innebär att resa när det råder högsäsong. Det är flest turister då, mest händelser och chansen att träffa nya spännande människor.

Däremot kan det vara värt att överväga att åka i andra halvan på augusti eller i september för att undvika de varmaste dagarna. Om man inte trivs med sådan värme, pga exempelvis personliga preferenser eller hälsoskäl. Resor till Kroatien kan göras från och med april till oktober.

Resa till Kroatien tips

Kroatien är ett resmål i Sydeuropa, där folket bär medelhavskultur och för det mesta älskar att njuta av livet. Havet, olivolja, solen, vacker natur, kristallklart vatten, värme. Bästa Kroatien resmål tips är att ta vara på allt landet erbjuder och njuta maximalt. 

För övrigt kan det komma bra till hands att charma lokalbefolkningen med några fraser som “Dobar dan” (God dag) och “Kako si?” (Hur mår du?), samt “Dobro” (Bra). Se till att prova kroatisk öl och vin, som har hög status gällande kvalitet och smak.

Havsmat är från en annan värld, så om du är en beundrare av kräftor och annan havsfisk, kommer du verkligen att trivas med vad Kroatien har att servera på bordet. Missa inte att testa burek och cevapcici. Det förstnämnda är filodeg med kött, tillagad på speciellt sätt, medans cevapcici liknar våra köttbullar, men kryddade lite annorlunda. Mer om gastronomi i Kroatien kan du läsa längre ner i bloggen.

Resa till Kroatien med barn

Vill du resa till Kroatien med barn, så finns det inga hinder för att göra det. Kroatien är ett barnvänligt land. Våra seglingsresor är också resor för hela familjen, eftersom säkerheten och mängden skoj på våra segelbåtar är garanterade. Familjer med barn som tidigare har seglat, likaså de som aldrig har seglat tidigare är välkomna att segla med oss. 

MS 10.jpeg

När vi säger att våra seglingsresor är för alla, då menar vi verkligen att de är för alla. Oavsett åldern. Ta med hela familjen till en avkopplande och aktiv semester, där ni kommer skapa minnen för livet. Det är något fint barnen kan se tillbaka på när de reflekterar över sin barndom. Eller så blir de kanske inspirerade till att ta steget mot att bli kapten på en stor kryssare en dag! Seglingsresor är inspirerande och kul givetvis, därför ska du resa till Kroatien med barn.

Efter alla år som vi har arbetat med seglingsturer, kan vi säga att barnen uppskattar verkligen upplevelsen på segelbåt. Sommaren 2024 kan du via More Sailing ge dina barn en semester att minnas för livet. Boka en seglingstur för hela familjen och ta med barnen på resor till Kroatien.

Om Kroatien

Ska du resa till Kroatien är det bra att veta några viktiga aspekter med landet. Vi har tagit med geografi och segling, samt givetvis mat och dryck. Historia får du utforska på plats, gömd i de charmiga adriatiska städer som man besöker på våra seglingsturer.

Kroatien har idag en 4 800 km lång kuststräcka och över 1000 öar att segla mellan. Landets kuststräcka delas dock i två olika delar av Bosniens korta kuststräcka i närheten av Dubrovnik. Den kroatiska kusten är uppdelad i tre regioner, Dalmatien i söder och halvön Istrien i norr, däremellan ligger regionen Kvarner. Till Kvarner som även är en ögrupp hör öar som Cres, Krk, Pag, Rab och Losinj.

Kroatien kallas ofta ”de tusen öars land”, och det stämmer bra. Det finns längs kusten totalt 1185 öar, varav 67 av dessa är bebodda. Under sommarhalvåret har Kroatien ett väldigt behagligt klimat, speciellt för segling. Det är bäst att resa till Kroatien i juli eller augusti. Vindarna brukar ta tag alldeles lagom i seglet, mellan 6 till 8 m/s är de vanligaste vindarna. Sällan är det helt stiltje, och sällan blåser det upp till storm.

Express 5.jpeg

Gastronomi i Kroatien (traditionella kusten)

Kroatien har på senare tid blivit ganska populärt pga. av dess gynnsamma klimat, goda viner och under mat. Dock så är det så att mat traditionen skiljer sig en del beroende på var i Kroatien du befinner dig. När det gäller Istrien, den dalmatiska delen samt Primorje regionen så är maträtterna inspirerade av den Italienska köket, men tillagade på en speciellt kroatisk vis.

Kroatisk risotto

När man besöker Kroatien blir det svårt att hitta en restaurang som minst inte har en maträtt av italienskt ursprung på sin meny. Så det är helt normalt att du hittar rätter som pizza, olika spagetti rätter och risotto rätter. Det mest kända risotto rätterna är bläckfiskrisotto, kalvrisotto, räkrisotto med vitt vin och vitlök. Om du har lyckan att snubblar över en restaurang som är duktiga på att laga riktiga traditionella rätter, kommer du snabbt förstå att det är säkert den bästa risotton du någonsin kommer smaka.

Express 6.jpeg

Kryddor och oliver i Kroatien

De vanligaste kryddorna i kustnära delen av Kroatien och öarna är Medelhavets normala kryddmix. Men som säkert är det en som sticker ut, i Kroatien är det olivolja och oliver som dominerar i många maträtter. När man tar en tur på öarna, lägger man snabbt  märke till de stora gårdarna med olivträden. Den resulterande olivoljan är något av de bästa du någonsin kommer att hitta, det är en behandling på egen hand, men när det paras ihop med rätt mat exploderar det i smaken.

Express 7.jpeg


 

Precis som olivolja har producerats till synes evigt i Kroatien, så har salt också, och det är därför du säkert kommer att märka att den kroatiska maten är mycket saltig och aromatisk i smaken. Om du hittar dig i möjlighet att prova den riktiga Kroatiska olivoljan hoppa inte över det- det är super gott.

Havsmat på resor till Kroatien

Och så klart kan vi inte hoppa över fisken och skaldjuren. ”Havs mat ” är en mycket viktig del av den kroatiska kulinariska världen, särskilt längs kusten. Du hittar färska skaldjur överallt, från ostron barer till fiskrestauranger. Favorit rätter är olika grillade fisk sorter som tonfisk stek och guldspari, bläckfisk, bläckfisk sallad, musslor och andra skaldjur. Ansjovis är något man äter för lunch med bröd och en skvett av olivolja naturligtvis.

Express 8.jpeg

Kroatisk ost

Delikatessen som får dig att le varje gång du tänker på den är Pag osten. Före varje måltid serveras det vanligtvis i Kroatien en rätt med bröd, rökt skinka och ost. Bland alla de kroatiska ostarna den mest önskade och kända är Pag osten, från den lilla ön Pag nära Zadar. Definitionen av denna delikatess är att det är en hård, fårost gjord på Pag; men denna definition kan inte komma så nära att fånga delikatessens essens.

Osten är unik tack vare öns anseende som ett salt produktionscentrum. Intensiva vindar som blåser där sprider öns salt damm på allt, inklusive växtligheten. Det är därför den enda orginala Pag osten kan komma från får som lever på ön och det är också anledningen till att osten är så mycket, mycket bra.

Express 9.jpeg

Pashticada

Kötträtt som är mycket känd i Kroatien är  ”Pashticada” och är som den heliga graalen av dalmatiska-kroatiska matlagningen. I Dalmatien, är detta nötköttet förberett med en mycket speciell sås. Rätten kan kallas oftast Dalmatinska pašticada, Dalmatian potten grill eller bara som köttgryta. För dess förberedelse krävs det lång tid och oftast är det serverat med gnocchi. Om du hittar dig själv i Split, besök restaurangen FIFE som lagar Pashtcada underbart gott för jätte billigt pris.

Express 10.jpeg

Kroatiska viner har lång tradition

Jo vinet, missa inte att smaka inhemska kroatiska vin sorter! Det inre landets mest kända vin sorter är Chardonnay, vitt och grå Pinot, Shkrlet och Grashevina. I Istrien hittar man Merlot, Mushkat och Vrbnicka Zlahtina. I Dalmatien hittar man underbara vin sorter  som Babic och Plavina i Primosten, Merlot i Drnis, Debit / Poship och Grk på Korcula, vita Vugava och röd Plavac på Vis, Stina på Brac och sist men vår favorit Plavac och Bogdanusa på ön Hvar . Den berömda efterrätt vin sorten kallas Proshek.

FJAKA – ”every little thing’s gonna be alright”

En sak som inte kan lämnas onämnt gällande resor till Kroatien är kaffe kulturen det kroatiska folket har. Snabbt märker man att de flesta kaffe barerna är trånga med folk, och det blir hut lätt som helst att sjunka in i det tempot  som kallas med ”FJAKA”. Fjaka är då du sitter i solen och dricker ditt kaffe och äter läckra kroatiska desserter som fritule, rozata och andra kakor, och går efter mottot ’every little thing’s gonna be alright’.  Kaffet som serveras i de flesta kaffer är Espresso kaffe med eller utan mjölk.

Express 11.jpeg

More Sailing och semester i Kroatien

More Sailing har funnits i Kroatien sedan 2009. Våra seglingsresor i Kroatien utgår ifrån Split Regionen. Resan startar i SCT Marina Trogir som ligger bara ett stenkast från Splits flygplats. Du hämtas upp av vår personal från flygplatsen och körs till marinan. 

Från fastlandet ger vi oss ut bland öarna längs den Adriatiska kusten. Regionen heter Dalmatien och vi seglar mellan öar som bland annat Solta, Brac, Hvar och Vis. Det är en skyddad skärgård och det är därför sällan som det går mycket vågor, som gör seglingen och livet ombord behagligt. Det är många faktorer som tillsammans gör Kroatien till det seglings paradis som det är och en av världens bästa destinationer för segling.

karta-segling-kroatien-2.jpeg


Under en seglingsvecka med More Sailing får du uppleva många sidor av semester i Kroatien. Vacker natur, byar som är över tusen år gamla, lugna vikar och pulserande sommarparadis. Allt detta tillsammans med en rejäl dos av sol, bad och segling. 

Vill du resa till Kroatien 2024 med More Sailing, är du välkommen att boka din seglingsvecka redan idag. Eller kontakta oss om du har några frågor eller speciella önskemål inför din bokning. Vi finns här för dig och vi brinner för att skapa oförglömliga seglingsupplevelser och semesterminnen.

Express 12.jpeg