Nu blir det mera långsegling

03 November 2016

Curres blogg: (Klicka här för att se originalet)

Nu blir det mera långsegling

Bättre segla än stilla sitta! Det är en god regel nu när båten är på land och det är över en månad kvar till finalen här hemma – Curres Cup från Vaxholm till Sandhamn på Lucia.

Av det skälet nappar jag på möjligheten att segla med More Sailing från Ibiza till Las Palmas på en av deras fem More 55:or. De fem ska segla dit för att delta i ARC 20 november till St Lucia och sedan gå på charter i Karibien hela vintern.

Båtarna har lämnat Kremik i Kroatien i takt med att de blivit klara med åtaganden på charter och service. Två kom iväg för två veckor sedan, två mitt i natten förra onsdagen och den femte lättade i helgen som gick.

De två More 55:orna, som stack i förra veckan n mötte kuling, motström och kryss sydvart genom Adriatiska Havet. Vädret tog på besättningen och sinkade framfarten med ett dygn. Men efter stopp i Sta Maria di Luce på Italiens östkust, ett i Palermo på Sicilien och ett i Cagliari på Sardinien, gjorde Mores skeppareansvarige Fredrik Olsson goda dygnsdistanser när vinden vred vinden på syd och ökade.

Med 55:ans goda prestanda, och om prognosen står sig, räknar Fredrik med att segla in det förlorade dygnet och vara på Ibiza lördag eftermiddag.

De fem More 55:orna ska vara i Las Palmas i god tid före ARC-starten och ligga tillsammans i klassiska Muelle Deportivo. Och för den händelse att något fallerat på båtarna, åker serviceteamet från More Charter dit och är redo att ordna minsta tekniska trubbel.

Förhoppningsvis kommer jag att kunna rapportera om hur vi har det på den More 55, jag ska segla på ihop med Fredrik Olsson som jag seglade med i våras. Om hans liv som skeppare, hur det är att vara på båt månader i sträck, med nytt folk ofta, blir det också en rapport.

En av deltagarna är friskusen Herlog Berge, som köpte More 55 Nr 2, har tecknat sig för More 40 nr 1 och seglade med Pixel, båt 1 över Atlanten förra året. Den mängden segling förslog inte för honom, därför mönstrade Herlog på i Kremik för ett nytt Årets Äventyr.

Curt Gelin