Miss Malin loggbok – den 4 december 2013

03 December 2013

Igår eftermiddag så seglar vi vidare med gennakern i 30 knops vind. Den stora båten med sina 20 ton surfar fram som en jolle på vågorna. Nytt hastighetsrekord sätts på 16,5 knop. Det går fort. Innan vi seglade iväg från Las Palmas bestämde vi ombord på båten att ha tre prioriteringar för resan. Första och viktigaste var Säkerhet, näst viktigast på andra plats var Glädje och tredje prioriteringen var att Vinna. För en god natts sömn och att inte riskera något om det skulle blåsa upp ytterligare så tog vi ner gennakern för natten. Det kändes som att båten stannande när vi nu ”bara” gjorde 8-9 knop istället för 11-12. Vi konstaterar när solen går ner att det är nästan två timmar senare än på Las Palmas. På morgonen i Las Palmas gick solen upp vid 06:30, nu går den upp vid 08:30.

Vi har seglat genom ett par tidzoner, men har bestämt att inte ändra klockan innan vi anländer till St Lucia. 00:00. Anders och jag sitter på vårt midnattspass när jag känner något smälla till på benet. Ungefär som om någon skulle ha kastat en tennisboll på mig. I den svarta natten tänder vi ficklamporna och undrar vad som händer. Det är en flygfisk som har attackerat mig. Vi skrattar och puttar den stackars fisken tillbaka i havet. Märkligt med fiskar som har vingar. 08:00 Morgonen börjar gry och Martin är vaken även om hans pass redan är slut. Har trummar med fingrarna och tycker att det går långsamt. Med pannlampa har han redan förberett alla tampar för att kunna hissa gennakern när ljuset kommer. Solen har inte ens gått över horisonten när vi hissar, seglet tar tag i båten och vi seglar på i 10-12 knop. 10:00 Vår position är N21°02.384, W42°06.148, vi seglar i 11 knop SOG i kursen 290 grader.

Det är 1201 sjömil kvar till St Lucia. Det går fort nu när gennakern är uppe och vi har medvind. 14:00 Anders har packat med sig mycket konstiga saker i sin resväska. Igår var det julglitter. När han i dag gör pannkakor med glass till lunch serverar han dem i kockuniform. Vi andra skrattar och humöret i solen är på topp. 19:00 Nu är det bara 1090 sjömil kvar. Ett snitt under dagen på 12 knop ungefär. Det går fort. Med bästa hälsningar, Einar Halldin moresailing.se klockan 19:00 UTC den 4 december 2013

solen-gar-upp.jpg.webp
plotter.jpg.webp
gennakersegling.jpg.webp
flygfisk.jpg.webp
fin-dag.jpg.webp