More 40, Milda makter vilken båt – Curt Gelin, sittbrunnen.se

01 November 2017

Första More 40 är i vattnet och förväntningarna har motsvarats med råge. En av de första som hade möjlighet att provsegla båten var båtskribent Curt ”Curre” Gelin som har skrivit en utförlig recension. För att läsa hela artikeln med tillhörande bilder och bildtext, klicka här eller läs artikeln citerad i text nedan.

Är du intresserad av köp eller mer information om More 40? Skriv till einar@moreboats.se.

More 40 – Milda makter vilken båt !

Förra veckan var vädret i vackra Kroatien allt annat än semestermässigt. Bura – den omtalade hårda nordvinden tog i med över 40 knop nära kusten och chartersäsongen kändes klart slut för i år. Men jag hörde att nya More 40 äntligen skulle vara klar och tog chansen att segla båten trots förhållandena. Och jag kom in i hamnen i Kremik efter en timma med ett stort brett smil – milda makter vilken bra båt, var min omedelbara reaktion.

I den hårda vinden, med två rev och halva focken, accelererade More 40 så att jag kände trycket bakom rattarna. Båten nästan dansade på vattnet, kändes lätt och alert. Ännu bättre var att stabiliteten känns fin i meningen tillräcklig. Båten ville förstås broacha i byarna, men redde sig direkt när min besättning med Finlands bästa havskappseglare Hannu Niemelä skötte seglen. Jag gillade mycket att rattarna frihjulade tillbaks när jag släppte dem och efter slagen. Den sortens kontroll och den sortens kontakt, som råder i More 40, borde alla båtar med två rattar ha.

Men varför inte dubbla roder, hade de inte behövts i byarna? Icke, More 40 klarar sig förträffligt med ett roder genom att det är nästan lika djupt som kölen, smalt och väl utformat av Maurizio Cosutti. Faktum är att roderkänslan är lagom – 1,75 rattvarv på kompositrattarna.

Med tanke på det låga priset och den höga prestandan, är More 40 den troligen hetaste standardbåten du kan hitta för närvarande. Om More Boats orkar öka byggtakten är oklart, men som det heter – den som väntar på något gott väntar sällan för länge. Så ställ dig i kö för denna mycket roliga raciga cruiser signerad snillrike Maurizio Cosutti.

Av Curt Gelin med foto av Hans Himbert

Läs hela artikeln med bilder här: http://www.sittbrunnen.se/nyheter2/batar/2102-more-40-milda-makter-vilken-bat