Nu ligger alla seglingsresor för 2024 uppe på hemsidan, boka här

Kroatiens städer: Zadar

05 July 2016

Kroatiens-städer-Zadar.webp

 

När vi bestämmer oss att segla norrut från Marina Kremik är Zadar vår favorit stad att besöka. Zadars skönhet och originalitet hittar alltid ett sätt att hålla sig kvar i våra minnen och får ett nytt besök varje år.

Staden har verkligen mycket att erbjuda sina besökare. En historiskt gammal stad med  prefekt bevarade romerska ruiner, medeltida kyrkor, underbara museer samt underbara stränder och bra natt liv. Allt detta ligger på en liten halvö. Något som gör Zadar ännu mer speciell är att staden inte är trång med turister och har unika attraktioner.

Det finns några ”must see” attraktioner i Zadar. De mest unika som är ”Havsorgeln” och ”Hälsning till solen”, och andra men inte mindre vackra är Zadar stadsporten, Riva (strandpromenaden intill havet), kyrkan St Donat, Forum, Five Wells Square och Kolovare Beach.

Zadar är en av de modernaste Kroatiska städer, med hänvisning till så många innovationer och kosmopolitiska kaféer och restauranger.

”Hälsning till solen” eller så kallad ”Sun Salutation” är en underbar skapelse av Nikola Basic. Det är en 22 m bred krets med 300 flerskiktade glasplattor som samlar solens energi under dagen och lyser upp på kvällen. Eftersom Zadar är mycket känd för sina fantastiska solnedgångar (underbar himmel varje kväll), är inspiration att skapa en installation som hälsar solen inte så oväntat att få. Zadar är en mycket sol beroende stad, och det förklarar säkert varför vi alltid känner oss välkomna när vi är där och besöker.

De Havsorgeln är något spektakulärt. De är ”installerade” i kanterna av Riva (promenaden intill havet). Havets rörelse producerar ljud och spelar sin egen musik. Melodin är otroligt vacker.

Något vi tycker är värt att nämna om Zadar är att de romerska ruinerna dyker upp på ett slumpmässigt sätt från alla sidor i jätte många gator. De är väl behandlade och tar dig tillbaka i tiden i ett ögonblick då du kan föreställa hur allting såg ut. Magiskt på något sätt. På forumet kan man sitta eller ligga på många gamla romerska ruiner, läsa en bok eller lyssna på konserter som rätt så ofta bara dyker upp utan att du behöver betala entré.

Torget, ”Fem brunnar” är naturligtvis också vackert. På torget som själva namnet säger hittar man 5 brunnar, men bakom brunnarna hittar man en riktig pärla, vår favorit. Bakom brunnarna tar man trapporna upp till Zadras gröna park. Parken är helt underbar, det finns underbara kaféer och restauranger och är perfekt när solen är för stark och du vill dölja dig i skuggan en stund.På torget finns det också ett torn med museum och observatorium.

Marina Dalmacija – Sukosan är den största marinan i Kroatien. Om du planerar att segla norrut från Marina Kremik, missa inte denna stad, du kommer säkert alltid minnas Zadar och ha många fina historier att berätta.