Upptäck den pittoreska kuststaden Primosten i Krotien

13 June 2016

Primosten är en liten stad I den centrala delen av Dalmatien (Adriatiska havet). Primosten ligger på en liten halvö, den mest kända halvön i Kroatien. Primosten är en liten stad och hamn på en liten halvö mellan viken Raduca och viken som också kallas Primosten, 30 km sydost om Sibenik, med en liten befolkning på 1745 människor.

Ekonomi är baserad på jordbruk, odling av vinrankor och oliver, fiske och turism. Primosten är skyddad från nordliga vindar och har ett mycket milt klimat. Vikar Vela och Mala Raduca, Primosten och Peles har stora stränder. Staden ligger på huvudvägen (M2, E65). På 16-talet konstruerades det en bro som anslöt bosättningen på holmen med fastlandet. Och där ifrån kommer namnet Primosten (Pri – betyder före, most- betyder bro på Kroatiska).

Primosten är en mysig stad med vackra stränder och fina restauranger. Den mest kända lokala specialiteten är ”Hummer a la Primosten”. Primosten erbjuder ett stort val mellan hemlagad mat: Prosciutto, ost i olivolja, lamm, stekt kött, hälsosam och makrobiotisk mat – kikärtor, olivolja, linser, och andra traditionella rätter.

Provsmakning av det berömda röda lokala vinet Babic, är ett måste. Babic produceras från autoktont vin sort i de berömda vingårdarna runt om och i Primosten, som ligger på klippor, även bredvid våra båtar.

Det finns utflykter som anordnas regelbundet från Primosten: Primosten Wine Trail (sightseeingtur genom byarna Burnji), besök på Krapanj (Museum av svampar, koraller, amforor och gammal keramik insamling ) och Zlarin (så kallade ”korall turer”) osv.

Det händer ofta att våra gäster ger Primosten ett besök medans de väntar på att deras båt blir färdigt städade, när de vill handla mat i större mataffärer eller helt enkelt inte vill segla långt bort den förta dagen, utan ta det lugnt, äta god mat och lära känna området.

Primosten.jpg.webp