Upptäck den natursköna ön Lastovo i Kroatien

29 May 2016

Ön Lastovo är ett litet orört paradis, den mest avlägsna bebodda ön i den kroatiska skärgården. Ön är som gjord för riktiga natur upplevelser, segling, god mat och perfekt för vinälskare. Lastovo karakteriseras med täta skogar, en dramatiskt branta kust och möjlighet att ta långa, ensamma promenader med havets och fåglarnas sköna melodi.

Det är något verkligen magisk med ön Lastovo. Kroaterna kallar det magiska fyrtiosex-an. Varför 46? Det finns en tråd av 45 små öar och klippor runt Lastovo som tillsammans gör 46 vackra och intressanta öar. Men det är inte allt 46-an handlar om, bredvid 46 öar finns det 46 kyrkor och kapell, 46 vingård fält och själva ön är 46km2 i storlek. Magiskt?

Förutom de naturliga skönheterna Lastovo har en mycket värdefull historia av civiliserat liv. I staden Ubli, på den västra sidan av ön, hittar man resterna av sten gravar från antiken. Men vad som är ännu viktigare är stadgan Lastovo från 1310, som representerar ett unikt exempel på lagligt liv på en oberoende ön. Tack vare detta har människor på Lastovo aldrig varit någons tjänare och på så sätt bevarat friheten och traditionella värderingar. Staden Lastovo byggdes där ligger idag cirka 1000 år sedan.

Lastovo är ett himmelrike för fiskare som har vinkel efter tonfisk. Den orörda natursköna Lastovo utlöste regeringen att namnge det som en skyddad ”naturpark”. Den enda aktivitet på ön är jordbruk, särskilt vinkultur. Lastovos Marastina är ett fyllig torrt, vitt vin som är känt i hela Kroatien.

Något att beundra på Lastovo är bukten Ubli och byn Lastovo. Det bästa man kan göra i byn Lastovo är att ta trappan framför kyrkan och klättra uppför backen till den meteorologiska stationen där du kan njuta av en oförglömlig utsikt över öarna utspridda i det näraliggande havet.

Lastovo är också känd för sin karneval. Då öarna tar på sig sina traditionella dräkter och dansar deras traditionella danser till traditionell musik. Festivalen som gjorde Lastovo jätte känd i Kroatien och fick många ungdomar att besöka och lära känna sig själv med orörd natur är ”Lastovo otok glazbe” som på kroatiska betyder: Lastov musik ön.

Lastovo har goda förbindelser med Split, Dubrovnik, Mljet och Korcula, men boendet på ön är mycket begränsad så det bästa sättet att besöka ön är att segla sig borta dit, då man också har den bästa möjligheten att segla runt alla 46 öar.

lastovovoo.jpg.webp
last.jpg.webp
ulbi-2.jpg.webp
Lastovo-uvala-1.jpg.webp
lastovo-1.jpg-2.webp