Gastronomiska höjdpunkter i Kroatien – stor guide

15 May 2016

Efter att vi har berättat något om rätt så trevliga ställen i Kroatien, tycker vi nu att det är tid att berätta lite om vad som finns att äta där. Det kända uttrycket som säger, du är vad du äter, tvingar oss att göra vårt bästa att samla ihop allt vi vet om den Kroatiska gastronomin och all mat-kunskap vi har, så ni kan få det extra man behöver för att ha en super fin semester upplevelse.

Vi har gjort några höjdpunkter för er så att ni inte missar den läckra delen av Kroatien. Efter att landet har varit under olika kulturella influenser under många hundra tal ger det maten en god och rolig twist i smaken.

En uppenbar och oundviklig påverkan är så klart den italienska. Denna aspekten av det kroatiska köket är den mest genomgripande i landet. Eftersom det enda som separerar Kroatien och Italien blir Adriatiska havet yta, är påverkan inte så chockerande fakta. Den mest påverkade perioden var när den dalmatiska regionen i Kroatien var kontrollerad av Republiken Venedig, som varade nästan 400 år.

När man besöker Kroatien blir det svårt att hitta en restaurang som minst inte har en maträtt av italienskt ursprung på sin meny. Så det är helt normalt att du hittar rätter som pizza, olika spagetti rätter och risotto rätter. Det mest kända risotto rätterna är bläckfiskrisotto, kalvrisotto, räkrisotto med vitt vin och vitlök. Om du har lyckan att snubblar över en restaurang som är duktiga på att laga riktiga traditionella rätter, kommer du snabbt förstå att det är säkert den bästa risotton du någonsin kommer smaka.

De vanligaste kryddorna i kustnära delen av Kroatien och öarna är Medelhavets normala kryddmix. Men som säkert är det en som sticker ut, i Kroatien är det olivolja och oliver som dominerar i många maträtter. När man tar en tur på öarna, lägger man snabbt  märke till de stora gårdarna med olivträden. Den resulterande olivoljan är något av de bästa du någonsin kommer att hitta, det är en behandling på egen hand, men när det paras ihop med rätt mat exploderar det i smaken.

Precis som olivolja har producerats till synes evigt i Kroatien, så har salt också, och det är därför du säkert kommer att märka att den kroatiska maten är mycket saltig och aromatisk i smaken. Om du hittar dig i möjlighet att prova den riktiga Kroatiska olivoljan hoppa inte över det- det är super gott.

Och så klart kan vi inte hoppa över fisken och skaldjuren. ”Havs mat ” är en mycket viktig del av den kroatiska kulinariska världen, särskilt längs kusten. Du hittar färska skaldjur överallt, från ostron barer till fiskrestauranger. Favorit rätter är olika grillade fisk sorter som tonfisk stek och guldspari, bläckfisk, bläckfisk sallad, musslor och andra skaldjur. Ansjovis är något man äter för lunch med bröd och en skvett av olivolja naturligtvis.

Delikatessen som får dig att le varje gång du tänker på den är Pag osten. Före varje måltid serveras det vanligtvis i Kroatien en rätt med bröd, rökt skinka och ost. Bland alla de kroatiska ostarna den mest önskade och kända är Pag osten, från den lilla ön Pag nära Zadar. Definitionen av denna delikatess är att det är en hård, fårost gjord på Pag; men denna definition kan inte komma så nära att fånga delikatessens essens.

Osten är unik tack vare öns anseende som ett salt produktionscentrum. Intensiva vindar som blåser där sprider öns salt damm på allt, inklusive växtligheten. Det är därför den enda orginala Pag osten kan komma från får som lever på ön och det är också anledningen till att osten är så mycket, mycket bra.

Kötträtt som är mycket känd i Kroatien är  ”Pashticada” och är som den heliga graalen av dalmatiska-kroatiska matlagningen. I Dalmatien, är detta nötköttet förberett med en mycket speciell sås. Rätten kan kallas oftast Dalmatinska pašticada, Dalmatian potten grill eller bara som köttgryta. För dess förberedelse krävs det lång tid och oftast är det serverat med gnocchi. Om du hittar dig själv i Split, besök restaurangen FIFE som lagar Pashtcada underbart gott för jätte billigt pris.

Jo vinet, missa inte att smaka inhemska kroatiska vin sorter! Det inre landets mest kända vin sorter är Chardonnay, vitt och grå Pinot, Shkrlet och Grashevina. I Istrien hittar man Merlot, Mushkat och Vrbnicka Zlahtina. I Dalmatien hittar man underbara vin sorter  som Babic och Plavina i Primosten, Merlot i Drnis, Debit / Poship och Grk på Korcula, vita Vugava och röd Plavac på Vis, Stina på Brac och sist men vår favorit Plavac och Bogdanusa på ön Hvar . Den berömda efterrätt vin sorten kallas Proshek.

En sak som inte kan lämnas onämnt är kaffe kulturen det kroatiska folket har. Snabbt märker man att de flesta kaffe barerna är trånga med folk, och det blir hut lätt som helst att sjunka in i det tempot  som kallas med ”FJAKA”. Fjaka är då du sitter i solen och dricker ditt kaffe och äter läckra kroatiska desserter som fritule, rozata och andra kakor, och går efter mottot ’every little thing’s gonna be alright’.  Kaffet som serveras i de flesta kaffer är Espresso kaffe med eller utan mjölk.

För en ovanlig upplevelse kan man prova  ”Dinner in the Sky” i Split!

Octopus-salad-and-anchovies.jpg.webp
Risotto.jpg.webp
Pasticada.jpg.webp
Pag-cheese.jpg.webp
Oysters.jpg.webp
Traditional-Croatian-dish.jpg.webp