Upptäck nationalparken Mljet – Kroatiens orörda pärla

29 May 2016

Kroatien-Nationalpark-Mljet.webp

 

Mljet är den åttonde största kroatiska ön, som ligger nära halvön Peljesac, Dubrovnik och Korcula. Samma som nästan alla Kroatiska öar är Mljet känd efter ett medelhavsklimat, torra somrar och milda vintrar med ungefär 2500 soltimmar per år, vilket gör den till en av de soligaste Adriatiska öarna med ön Hvar. Den vackra naturen som ön är rik på, kristallklara havet, sjöar, öar, rikt kulturarv är det som gör denna ö verkligen ett paradis på jorden för många besökare.

Men det befinner sig något på ön som gör denna ö speciell, och därpå gör att Mljet föreställer en till pärla som den kroatiska skärgården har att erbjuda. Det är nationalparken som ligger på västra sidan av ön. Mljet National Park är den äldsta skyddade hamn området i Medelhavet. Mljet National Park sträcker sig över nästan 5400 hektar, inklusive ett havsområde och hamn på 500 meter från kusten. Två djupa vikar fyllda med havsvatten, så kallade Malo Jezero och Veliko Jezero (lilla sjö och stora sjön) är de mest kända platserna i detta område och är viktiga geologiska och oceanografisk fenomen.

Hela ytan av parken är mycket rik med liv, med många endemiska och hotade arter. Mljet National parken sviker inte besökarna på kulturarvet heller, tack vare sina många arkeologiska fynd och arvet från deras förfäder som finns i de gamla öns bosättning . Det Benediktinerklostret ligger på en av de vackraste platserna, på ön St Mary i mitten av Veliko jezero och är den mest besökta platsen i National Parken.

Man kan besöka Mljet National Park med båt från Dubrovnik, Split och Pelješac. Hamnarna i Polače och Pomena, är perfekta när man planerar att ta en enkelriktad tur till Dubrovnik från Marina Kremik eller Kastela eller när man helt enkelt tar två veckors segling och hinner att njut i detta paradis som bäst.

Romantiker kan ta kanoter till stränderna och grottor, de som söker en adrenalinkick kan delta i de det internationella triathlon loppet ”Mljet Halv Ironman” som äger rum under hösten.

Hamnen Polače och Pomena är anslutna till Malo och Veliko jezero med gångvägar. Man kan också ta en simtur, koppla av i solen och gå runt sjöarna och klättra upp topparna av Montokuc och Veliki Sladin Gradac, varifrån man hittar den finaste utsikten och ser hela nationalparken, Pelješac och havet upp till Korcula och Lastovo. Nationalparken Mljet är perfekt för besökare som söker efter en speciell natur upplevelse berikat med kultur, gamla traditioner och så klart med den  bästa medelhavs luften.

Mljet är också känd efter ”Odyssey grottan”, som ligger under Babino polje, som är en öppen grotta med kollapsat tak och enligt legenden är den platsen där nymfen Calypso höll Odyssey fångad i 7 år.