Nu ligger alla seglingsresor för 2024 uppe på hemsidan, boka här

Hvar – den soligaste ön i Adriatiska havet…

25 April 2016

Ön Hvar är den kroatiska ön som har flest soltimmar under året och är mest känd som en  topp sommar destination i Kroatien. På grund av det hade hotellen på ön en intressant marknadsföring propaganda där de garanterat att ge bort gratis semester boende om det skulle regna mer än 3 dagar på ön, så med 2718 soltimmar per år är Hvar också känd under namnet ”Soliga Hvar”.

Ön Hvar är verkligen en bra kombination av allt man kan tänka sig en destination har – stor och lång historia, special boende erbjudanden, natur, stora vingårdar och lavendelfält, guidade UNSCO cykelturer, kajakpaddling och vandring äventyr, rik gastronomi och sist men inte minst en av Kroatiska bästa nattliv erbjud är på ön Hvar, mer exakt i staden Hvar.

Hvar är den längsta ön i den kroatiska skärgården. Som sagts Hvar är rik på historia och har lyft många kända namn bland vetenskapsmän, arkeologer och författare. På ön befinner sig tre större städer, huvudstaden Hvar, Jelsa och äldsta staden Stari Grad, som i sig håller vittne om arbete och rik historia som kyrkor, hus och teatrar.

Hvars historia varar redan i ett millenium. Nautisk ställning av hamnen i Hvar är ansvarig och förvisso viktigt för öns rikedom och innehåll. Från allra första början av sjöfarten på segel, var ön Hvar centrum av farleder i Adriatiska havet. Hamnen i Hvar, skyddas av små öar och har utmärkt naturlig position vdär du kan ta skydd från farliga vindar. Den äldsta staden på ön Hvar är staden ”Stari Grad” som har ett grekiskt arv från 385 f.Kr. som idag är ett UNSCO världsarv samt andra platser på ön Hvar, Stari Grad var under lång tid öns  administration och kulturella centrum.

I 15 -hundratalet flyttade invånarna från Stari Grad till staden Hvar i syfte att dra nytta av Hvars breda, skyddade hamn. Piratverksamheten var hög aktiv på den tiden då öborna byggde en defensiv system av väggar och befästningar på landsidan av staden Hvar som i dag förställer turist höjdpunkt samma som fästning ”Fortica” och ett stort underbart torg mitt i staden och renässans katedralen. År 1612 fick Europa sin första kommunala teater uppbyggt just i staden Hvar; teater var den första för lekfolket i Europa, och dess fasad är jätte bra bevarat från det historiska turbulens som ön gick igenom och är en symbol för Hvars och Europas kulturella arv.

Ön blev framgångsrikt från fiske bruk, båtbygg och lavendel odling, rosmarin och oliver kultivering. Hvar har också varit känd efter namnet ” ön av lavendel” i många år. Denna doftande ört med sina extraordinära medicinska egenskaper, växer i frodiga fält i några av öns mest pittoreska platser. För femtio år sedan stod Hvar för 8% av världens totala lavendelolja produktion; men nu är produktionen begränsad och produceras mest i form av turist produkter.

Hvars turistutbud är, kanske, det rikaste turistutbudet i Adriatiska havet. Restauranger, hotell, aktiva semester faciliteter och imponerande antal privata lägenheter som varierar från traditionellt utformade till lyx, åtföljs av de hetaste och glamorösa nattliv i strandbarer och nattklubbar. Vår favorit plats att koppla av och ”Take it easy” men fortfarande erbjuder möjlighet festa under dagen och där du definitivt hittar den vackraste solnedgång är i strandbarerna ”Hula-Hula”, ”Farko” och andra längs kusten.

Framför staden Hvar hittar du 20 – något små och större öar och klippor som kallas ”Pakleni otoci”, något vi verkligen rekommendera är att besöka den vackra bukten ”Palmizana” med en botanisk trädgård , fina restauranger med underbart turkos vatten.

Ön är också känd efter sitt traditionella vin produktionen från autoktona vindrufs sorter”Bogdanuša”, ”Plavac” och andra typer. Kroatiskt vin i allmänhet känns oftast som en poesi på tungan fylld med smak mest på grund av deras solbelysta vindruvor som länge hänger varma vingårdarna.  Om du får möjlighet att smaka vin sorten ”Ivan Dolac” tveka inte att prova det, det är från en känd vingård på den södra delen av ön.

När man tänker efter, är det på nått sätt svårt att förklara vilken känsla man får när man besöker ön Hvar och staden Hvar framför allt. Det är som du är i en stad där du har underbar arkitektur, stadslivet med möjlighet att shoppa, men samtidigt känner du känslan av avkoppling, natur och lukten från underbara bad vikar som bara en ö kan erbjuda dig – det är helt underbart.

Filosofin som varje kroatisk ö har är : – ”Pust me stat” (Låt mig vara, jag har det inte bråttom) som liknar ”don’t worry, be happy”, men med typisk dalmatisk lättja. Den ger dig möjlighet att verkligen koppla av, ladda batterierna och fly från ditt vardagliga oroliga sinne, precis som en semester bör vara!