Nu ligger alla seglingsresor för 2024 uppe på hemsidan, boka här

Hur man vinner en segling

24 January 2017

Foto-2017-12-25-09-45-25-scaled-2048x1536.webp

 

 

Läs familjen Boysens berättelse om hur dom gick skattjakten på Båtmässan i Göteborg för att sedan vinna en veckas segling i Kroatien.

MIN VERSION
I augusti 2016 spenderade jag tillsammans med min man, Markus och våra två barn Wilma 10år och Viggo 7år en alldeles fantastisk vecka i Kroatien ombord på båten Champagne. Detta reseäventyr upplevde vi tillsammans med min svärfar Bengt och hans fru Ewa.

Det här är min berättelse och upplevelse från vår fantastiska vinst resa.

Tack för allt!
Emelie Boysen

BÅTMÄSSAN 2016
Vi hade planerat att gå på båtmässan. Det var söndag och ungarna var inte ett dugg intresserade. Men vi skulle dit, så lite muta kanske skulle få dem på andra tankar. Min man hade läst att det fanns en skattjakt, där högsta vinsten var en seglingsvecka i Kroatien.

Vilket han sålde in vinsten stenhårt till kidsen, som om vi redan vunnit eller det vore världens enklaste att vinna. ”Tänk vad roligt det skulle va, det har vi ju alltid drömt om… Å vad roligt vi ska ha. Segla i Kroatien, wow så coolt” osv. Och som den trista, realistiska mamman försökte jag tona ner denna drömbild.

”Alltså det är flera tusen barn som tävlar och nästan omöjligt att vinna, men det är ju kul med skattjakt, ni kanske vinner en nyckelring.”

Låter ju helt sjukt deppigt i jämförelse med en seglingsvecka, men ville inte göra dem besvikna. För vem vinner något sånt? Finns ens de priserna på riktigt?! Har iallafall aldrig hört talas om någon som vunnit något i dem omfattningen.

Blev till slut en lyckad söndag på båtmässan. Viggo (7år) gick kläd i sin kostym med fluga och allt. Vi strosa runt bland alla fina båtar, tampar, motorer och fiskespön. Provsatt nya modeller och fantisera om sommaren. Barnen samla glatt sina klistermärken i de olika montrarna till skattjakten. Viggo fick en del kommentarer & leenden för kostymen.

När vi var klara satte vi oss för att fika och fyllde i de sista uppgifterna innan vi kunde lämna in talongerna. Som alltid fanns en utslagningsfråga, här var det ett rör med flirtkulor.

”Det kanske är 100” sa Viggo.

”Nä det är mycket mer – 680 kanske” sa jag.

Noga fyllde barnen i sina namn & gissade på antalet. Man fick även skriva vad man helst ville vinna av ett 10-tal olika vinster och motivera varför. Wilma valde en gummibåt, Viggo en seglingsvecka. Hans motivering, lika enkel som självklar; För att det skulle vara spännande att sova på båt. Han hade också ändrat mitt tips och skrev 688 kulor…

Mycket nöjda, hoppfulla barn med höga vinstförväntningar som lämna sina bidrag till piraterna på plats! Om de bara visste hur liten vinstmarginalen var…

VINSTEN

Några dagar efter vårt besök på Båtmässan blev jag uppringd av Jacob Ryder därifrån. Han var sådär käckt supertrevlig & inställsam som säljare ofta är (jodå.. jag vet, jobbar nämligen som det själv)… Himla säkert lite med ögonen medan jag artigt svarade på hans frågor.

Just då hade jag förträngt tävlingen, så osannolik var en vinst för mig.

Var på jobbet med massor att göra och helt övertygad om att han bara ville sälja på mig något i egenskap av mässbesökare. Vilket han på sätt och vis också ville 😉

Han börja ställa frågor om skattjakten, för visst stämde det att vi tävlat?

Och ja, visst gjorde det!

Vet du vad? säger han sen, ni har vunnit! Ni har vunnit 1:a pris!!!

En seglingsvecka i Kroatien med More Sailing!!

Den känslan! Paff, lycklig, chockad och överväldigad. Du skämtar blev min motfråga?

Men nej det gjorde han verkligen inte.

Vi hade med Viggos svar, motivering och gissning vunnit högsta pris, det som vi alltid drömt om, en veckas segling!!

Tjoande, lite skrik och jubel senare i kontorslandskapet, ringde jag såklart Markus, sen jubla vi ihop.

Googla in på More Sailing direkt för att se vad vi hade att vänta och insåg att den där drömmen på riktigt skulle bli verklighet.

Det blev bubbel och jubel hemma den kvällen, vilken vinst!

Tack Svenska Mässan!

Tack More Sailing!

Vi skall förvalta denna vinsten på bästa sätt, va så säkra, tjooohoo!!

DAG 1

KROATIEN > MARINA KREMIK > PRIMOSTEN

04.00 ringde klockan = mitt i natten.

Nästan exakt en timme senare var vi på väg, det stora äventyret hade börjat.

Flög med ett litet flygplan till liten flygplats, och slog något slags rekord. Från att vi lämnat planet, besökt toaletten, passkontrollen, fått samtliga 6 väskor & mött upp vår chaufför tog det ca 15min! Världsklass!! Så borde det alltid vara.

När vi kom till marinan följde en del pappersjobb, några dokument flög fortfarande i cyberspace så det tog lite tid. Vår båt var inte klar, men vi skulle återkomma 2h senare. Trötta & lite småsugna gick vi till marinans enda restaurang. Ingen restaurang att basera en längre recension på, men vi blev mätta för stunden.

Tyvärr blev det ännu mer väntan efter det. Båten var inte klar & nu skulle vi vänta till kl.17 istället. Hade vi vetat det direkt hade vi lämnat marinan för mysigare häng & roligare mat.

Hur som, det blev taxi till Primosten, supermysig liten by bara 5min bort. Där blev det strandhäng, bad & lite dryck i hamnen. Topp på alla sätt, men det kändes som vi fortfarande var på resa… Inte riktigt framme, utan bara gjorde vårt yttersta för att fördriva tiden och väntan.

Men till slut var det dax, klockan hade passerat 17 & vår resa skulle äntligen börja, på riktigt!

Möttes av nya bud, igen! Det hände något med er båt, ni får byta till ”Champagne” istället. Passande namn i alla fall.

Efter genomgång av båten (minus för tom bensindunk & fuktiga handdukar) och lite matshopping var det äntligen dags att kasta loss. Riktigt härlig känsla att åka ut ur hamnen på denna (i våra ögon där & då) gigantiska segelbåt som skulle bli vårt hem den kommande veckan.

Vi åkte tillbaka till Primosten, vilket var tanken från start.

Klockan var närmare 19, det var en skön lördagskväll, så tilläggningsplatserna lyste med sin frånvaro. Efter tips om placering från Hamnkaptenen slängde vi i ankaret i utkanten av hamnen. Vinden var måttlig, men gungandet… Heelt Galet! Vi hittade ett okej ställe att ankra för natten.

När vi hade installerat oss var det dags att sjösätta lillbåten (fick pumpa den lite först)

Kidsen & Markus skulle åka in till Primosten och hämta pizza, perfekt 1:a dags mat. Men de hann inte mer än 50m innan motorn dog! Såklart dingen inte var tankad… Och de små årorna hade vi kvar ombord?! Så Markus fick paddla med händerna tillbaks. Tanka i allt gungande & göra ett nytt försök! Med årorna i rätt båt nu…

Otroligt vacker miljö & efter solnedgången blev himlen nästan röd, men vad det gungade… Skräckblandad förtjusning, vad hade vi gett oss in på. Detta fanns inte med i drömbilden av vår idylliska semester.

Hade pasta som nödproviant, men det ratade barnen. Så den fantastiska pappan tog med sig barnen igen & åkte för att köpa pizza. Det hann bli bläcksvart innan de var tillbaks. Vi hade med stearinljus som vi ställt på en liten stekpanna, men de blåstes ut & behövde stöd av minst en person för att inte åka överbord.

Så vi bestämde att äta i salongen istället för ute. Men även det blev en utmaning.  Pizzan var verkligen supergod!

Men Ewa mådde illa, alla var supertrötta, kraftigt gung hela tiden tog lite udden av den smakupplevelsen. Efter utdelning av 3 postafen, 3 hela pizzor ner i kylen ( bra lunch) toabesök med massa pumpande kröp vi äntligen till kojs. Sicken första dag det blev. Markus ska absolut ha tapperhetsmedalj för dagens insatts!

Det tog en stund men till slut somnade jag för första gången, i kraftigt gung på en segelbåt.

DAG 2

PRIMOSTEN > SOLTA > SESULA

Alla ombord vaknar tidigt, vid 06.30 är det färdigsovit. Strålande sol från en klarblå himmel, byn Primosten framför oss och alla dessa segelbåtar guppandes i morgonlugnet. Klart man måste köra ett morgondopp! Och det är verkligen – Helt lovely!

Fixar frukost ombord, köksfixet med minimala utrymmen sitter inte riktigt, men när veckan är slut kommer jag va mästare på det tänker jag. Allt smakar bättre ute & speciellt till havs!

Vi åker in med lillbåten & handlar på oss lite viktigheter som öl, vin & mer mat.

Eftersom inte alla får plats i dingen samtidigt, passar vi damer på att strosa på kajen, köpa strandmadrasser och glass till Wilma innan även vi är åter på båten och redo att kasta loss igen.

Enligt killarnas uträkning har vi 20 distans & ca 4h segling framför oss innan vi når nästa mål. Ön Solta, där vi blivit rekommenderade en liten vik som heter Sesula.

Blir en fin seglats hela vägen. Viggo sover, Wilma läser, killarna basar över roder, kurs & öl medans jag & Ewa steker oss i solen. Det är så vackert och mäktigt. Blir inte många sidor lästa i boken jag har med. Vore slöseri att inte njuta av det jag ser & upplever framför mig. Efter ett par timmar till havs stannar vi & äter pizza. Perfekt med rester när man är till havs, lika gött idag, även om vi valde att äta den kall.

Det är så man får nypa sig i armen ibland, obeskrivligt att ligga på båten och uppleva att segla här! Svårslagen solplats. Inte mycket vind så vi hade både segel & motor hela vägen.

Tidsplanen stämde så runt kl.16 glider vi in i viken. Får hjälp med tilläggning & en meny i handen. Äter vi på restaurangen han representerar ligger vi här gratis – taget!

Blir lite bad, simning, dingelek, nötter & dryck innan mannen som hjälpte oss tidigare kommer tillbaka för att ge oss skjuts de 25m som skiljer oss från restaurangen.

Får ett kanonbra bord precis vid vattnet, äter supergod mat & njuter av ännu en fantastisk kväll!

Avslutar på båten med lite dryck, götta & frågesport där team E&B kammar hem vinsten.

21.45 är vi alla helt slut & kryper in i våra hytter.

Ligger med öppet fönster och lyssnar till allt sorl utanför innan jag lugnt & sakta vaggas till sömns.

En riktigt bra dag avslutas!!

DAG 3

SOLTA > VIS

Sover lite längre idag, men börjar morgonen lika lyxigt. Morgondopp & simtur.

Viggo hänger på paddlandes i dingen. Gör vad jag kan för att pränta in dessa vackra miljöer, upplevelsen, havet, doften, lugnet, lyxen… för att kunna plocka fram igen kyliga novemberkvällar. Det är verkligen magiskt bra!

Vi ligger stabilt mellan en gigantisk katamaran & en något större segelbåt än vår.  Solen steker rätt på, finns det nån vind kommer den inte åt oss, så redan tidigt känner man att det blir en het dag.

Efter frukost sätter killarna kursen. Vi har ca 18 distans & något kortare segling än igår att vänta. Hissar seglen och sista timmen har vi såpass med vind att vi kan stänga av motorn. Kommer nästan upp i 5 knop på slutet, annars ca 4,5. Ljuvligt att bara höra ljudet från hav & vågor… Och den kroatiska radion vi har på såklart. Kan inte bestämma om jag tycker musiken är vidrig eller helt ok, men just här & nu passar den riktigt fint. Förstärker den kroatiska upplevelsen 🙂

Tillagar en kulinarisk lunch ombord, känner redan att jag har bättre koll på köket. Blir korv & pasta, samt tonfisk, avokado & ägg för de (läs Emelie) som föredrar annat. Återigen mums med mat till havs.

Kommer till Vis runt kl.14, precis enligt plan.

Tar kurs mot en vacker naturhamn med turkos vatten. Kidsen blir lyriska & vi kastar ankar. Gör ett par försök, men tyvärr fäster det aldrig riktigt bra.

Gör ett nytt försök längre ut, men tyvärr lika svårt där. Bestämmer oss för att åka runt viken där hamnen & Vis stad ligger.

Eftersom vi kommer tidigt är det inga problem att hitta en ledig boj. Men gissar ändå att den där tilläggningsölen smakar extra bra när det vart lite bestyr.

Njuter av att ännu en gång vara mitt i en ljuvlig vykortsmiljö. Otroligt vackert här. Tar dingen in till land där dusch och toaletter finns. Känns fantastiskt att tvätta håret & lukta gott igen 😉

När alla är piffade & nyduschade går vi längs den supermysiga hamnpromenaden och Vis stad. Båtarna ligger uppradade hela vägen, himmelen börjar gå mot vackert rosa, och det är en härlig puls och ständigt sorl.

Vi sätter oss och njuter av en drink mitt på hamnpromenaden. Betalar 84kuna för öl/vin/läsk till 6p, knappt 100kr alltså. Perfekt! Slinker in i några affärer längs vägen innan vi hittar en mysig restaurang med meny som passar alla. Äter gott och tar oss sedan

långsamt tillbaka mot båten. Wilma köper några dounatsliknande bollar med nutella och Markus blir

med ett par nya flip flop eftersom hans går sönder när vi går… Sitter en stund på båten och bara njuter,

summerar dagen, tar en drink, lite snacks och överrumplas av hur härligt vi har det!

Ytterligare en fantastisk dag är till ända. Riktigt mysigt ställe.

DAG 4

VIS > PAKLINSKI OTOCI > SV. KLEMENT

Ding dong, ding dong… Klockan är 06.00 och kyrkklockorna ekar över hela viken.

Tydligen dags att gå upp… Men ingen mer än jag som blivit väckt. Smyger upp & går upp på bryggan. Tanken på ett morgondopp försvinner snabbt när skräp, bajs och annat smått & gott ligger och guppar i vattnet. Tar på träningskläderna istället. Bengt vaknar när jag är klar så han skjutsar in mig till kajen Blir en sväng bland gränderna i gamla stan (Kut) sen hamnpromenaden bort till ett litet fort. Avverkar 5 svettiga km innan jag handlar vatten, frukt & färskt bröd.

Sen drar vi vidare direkt, tillbaka till turkosa-viken, där blir det bad, lång frukost & en tripp in i den gamla ubåtsgrottan. Ankaret fäster perfekt direkt denna gången. Verkligen fantastiskt att bada i detta vatten.

Efter ett par timmar drar på vidare till Pakleni öarna, utanför Hvar. Inte mer än 8 distans hit, så efter ca 1 1/2h är vi framme. Första stoppet blir vid Marinkovac. Här äter vi lunch som vi lagar ombord, som av en händelse blir det nästan samma fantastiska mat som igår. Badar, snorklar & njuter av livet.

Känns som lite för liten vik för nattankring så vi drar vidare runt udden, upptäcker först efteråt att det fanns en väg igenom…! Saxar mellan vikarna & hittar till sist en liten charmig me