Familjens drömseglats i Karibien – ett minne för livet

28 February 2024

Vart i världen reser man egentligen för att fira en 60-årsdag? Sanna och Fredrik Rystedt fastnade för en segling i Karibien och tog med sig hela familjen på ett äventyr som blev ett minne för livet. 

Namn: Sanna och Fredrik Rystedt | Barn: Emil, Beata och Erik med respektive flick- och pojkvänner. | Bor: Stockholm 

––––––––––

Familj på en segelbåt i Karibien

– Vi drömde om att göra något som alla skulle kunna tycka var roligt och som ingen hade riktigt upplevt förut. Slutligen fastnade vi för att segla i Karibien, hittade More Sailing och bokade resan, säger Sanna Rystedt. 

Sanna med familj har alla olika seglingsbakgrund – från vana seglare till en som inte alls varit på en segelbåt tidigare – och det var med spänning de reste till Saint Lucia i Karibien för att fira såväl nyår som födelsedag ombord på den 50 fot stora katamaranen. Några i familjen hade varit på kryssning tidigare, men de insåg ganska snabbt att detta var en helt ny upplevelse.   

– Med segelbåt kommer man nära på ett helt annat sätt, besöker ställen som helt oexploaterade! Vi träffade till exempel en lokal familj på en ö och blev inbjudna på middag hem till dem – det var så spännande och häftigt att komma nära såväl natur som lokalbefolkningen. 

Strandremsa på ön Saint Lucia i Karibien

Vad var det bästa med att segla i Karibien?

– Åh, det går inte att säga en sak, för det är så mycket som är det bästa! Men naturligtvis klimatet och naturen. Vi snorklade varje dag, såg massor med sköldpaddor, rockor och fiskar i alla färger. Det finns en frihet i att segla, att komma till nya ställen varje dag och få uppleva det lokala, vilket är fantastiskt. 

Variationsrik ö-värld

Saint Vincent och Grenadinerna rankas bland de vackraste seglingsområdena i Karibien och har ett 30-tal öar att utforska, som gjort för en spännande semester. Rutten bestäms efter vind och väder, men utgår från ön Saint Lucia och ofta med stopp på frodiga Saint Vincent, snorklingsparadiset Tobago Cays och charmiga Bequia. 

– Jag blev överraskad över att det var så orört och oexploaterat! Det kändes som Thailand på 90-talet, vilket var lite oväntat och väldigt roligt och spännande, säger Sanna och berättar glatt om hur Karin och Morgan, besättningen på båten, varit en stor tillgång i allt från segling till att guida och tipsa om platserna de kom till. 

– Dessutom var de supertrevliga att umgås med. Det var ett stort plus!

Familj utklädda till pirater på segelbåt i Karibien

Segelbåtar vid ö i Karibien

Hur var det att resa hela familjen tillsammans på en båt?

– Vi har ju seglat en del förut, men en av överraskningarna på resan var hur bekväm och rymlig båten var och att den seglade väldigt bra! Det är jättemysigt att umgås på en båt och man kommer väldigt nära varandra och det finns mycket tid att prata. Positivt var också att det finns gott om plats på båtarna så man kunde dra sig undan om man ville sitta för sig själv och läsa eller så. Och den som ville vara med och segla kunde göra det. Det fanns något för alla! En familjeupplevelse och ett minne för livet, helt klart! 

Favoritstoppet? 

– Det var kul att se blandningen av ställen från den lilal sansdynan Mopion mitt i havet till den lyxiga ön Mustique där vi såg Justin Bieber på strandpromenaden. Så vi fick verkligen hela spannet på. För vissa var Justin Bieber helt klart höjdpunkten, säger hon och skrattar. 

Vart går nästa seglingsresa?

– Vi har tidigare seglat i Kroatien, det skulle vi gärna vilja göra igen.

Har du något tips till andra som inte har seglat tidigare men är sugen på att boka en resa? 

– Tveka inte! Ni kommer inte att ångra er!

–––––––––––

Läs mer om våra resor till Karibien här.