Nu ligger alla seglingsresor för 2024 uppe på hemsidan, boka här

Atlantbloggen: Väder med Chris Tibbs

18 November 2015

19/11 Position: 28°7´24”N 15°25´30”W

Jag har besökt min första föreläsning, ”Route & Weather for an Atlantic crossing”, med Chris Tibbs. Två otroligt givande timmar om det väder vi har att vänta oss.

Över atlanten använder vi passadvindarna för att ta oss fram. Runt ett stort högtryck mitt på Atlanten cirkulerar vinden i klockans riktning. Ner mot Kanarieöarna och Cap Verde trycker vindarna på ifrån öst mot Karibien, vilket för oss är väldigt gynnsamt, och upp mot Nordamerikas och Europas breddgrader åt väst. ”Champagne sailing” kallar dem de östliga vindarna, vinden rakt i rumpan som ger bra hastigheter genom vattnet. Men, som Chris varnar, det finns en del saker att ha i bakhuvudet.  ”Accelerationszoner”, ”Squalls” och ”Easterly waves”.

”Accelerationszonerna” uppstår runt öarna där hårda vindar kan riva sönder segel när man minst anar det. Vinden trycker på runt Kanarieöarna och som virvlar när det släpper öarna. Chris säger att där vi saknar moln finns den accelererade vinden och där molntäcket ligger tjockt kan man i princip uppleva stillestånd.

En så kallad ”Squall” är en stor molnrygg som reser sig som en vägg upp i himlen. Molnet drar med sig en stor tryckvåg med vind och mycket, mycket regn. Har man får mycket segel uppe, som vi erfarat tidigare i medelhavet när all porslin gick i golvet och Herlog hade vatten i hytten, är vinkel på båtens lutning svår att inte lägga märket till.  Men eftersom att det är synliga så kan vi förbereda oss på dem och ta ned segel fortsätter Chris, passa på att en dusch i regnet som följer men var snabb med shampoflaskan för det är snart borta igen.

”Easterly waves”, orkanstartarna, är det som är de farligaste men också de mest sällsynta. En stor grupp av ”Squalls” från öst som, om man har otur, kan bilda orkaner. Skulle detta dyka upp i väderleksrapporten är det dags att bege sig söderut. Dock är det som Chris poängterar inte orkansäsong och detta händer väldigt sällan i November och December månad men det skall ändå finnas i tankarna.

Gänget går ifrån föreläsning mycket klokare, otroligt mycket bättre förberedda för vår segling än vad vi var tidigare.

Mathias

Atlantbloggen-Väder-med-Chris-Tibbs.webp

(foto av: Mathias Edberg)