Vi har under senaste veckan haft tekniska problem med våra kontaktformulär. Har du inte fått svar, vänligen kontakta oss igen.

Atlantbloggen: Gibraltarsundet

13 November 2015

14/11 position: 35°33´14”N 06°08´79”W

Efter att ha tankat och sagt hej då till Gibraltar så slingrar vi oss förbi buktens ankrade oljetankers ut på öppet vatten. Det är dags att ta sig ut igenom Gibraltarsundet. Här är vattnet otroligt strömt och vi håller oss nära Europas kust för att inte påverkas allt för mycket. Vad är det då som skapar motståndet och varför strömmar inte vattnet ut från medelkravet istället för in? Det är så att Medelhavet är saltare än vad Atlanten är. Saltare vatten är tyngre än sötvatten vilket betyder att det medelhavsvattnet sjunker under Atlantenvattnet vilket ger den strömmande effekten åt öster. Dock sägs denna kraft vara mindre på sidorna och om man har tur kan man till och med få strömmen med sig om ebb och flod bestämmer sig för att samarbeta.

När vi startar att korsa sundet, vilket vi tillslut måste göra, når vi en motström på tre knop. Med 12-13 sekundmeter i ryggen gör More55an stabila 10-11 knop genom vattnet med bara storseglet uppe. För att få hastigheten över grund räknas motströmmens hastighet bort, vilket betyder att vi enbart gör 7-8 knop mot Las Palmas. Vågorna börjar bli allt större och på grund av det också rattutslagen för att hålla båten på rätt kurs. Det är helt mörkt, adrenalinet pumpar, tappar man koncentrationen det minsta i denna hastighet kan det innebära en oförutsägbar gipp som kan sluta illa. Timmarna susar förbi och vi har riktigt roligt! Ut i natten bär det av längs Afrikas kust!

Mathias

(Foto av: Mathias Edberg)

DSC_0802.jpg.webp
DSC_0786.jpg.webp
DSC_0713.jpg.webp