Vi har under senaste veckan haft tekniska problem med våra kontaktformulär. Har du inte fått svar, vänligen kontakta oss igen.

Atlantbloggen: Det finns inte bara ett sätt

20 November 2015

21/11 Position: 28°7´24”N 15°25´30”W

Idag var det dags för gänget att få testa båten för första gången. Vi tog en tur på eftermiddagen och slog några slag, satte och tog ner gennakern ett par gånger. Redan nu ser jag att det finns bra erfarenhet ombord och vi kommer att kunna hantera mycket segel och ta oss fram snabbt! Fredrik passar på att gå igenom säkerheten ombord, bland annat hur livflotten och livbojar hanteras.

Det börjar närma sig sista dagen i marinan och jag tar mig en sväng för att se om våra grannar börjar bli klar för att ge sig av. Vi har mött många olika figurer i Marinan. Precis bredvid oss förbereder sig två män från Ungern att ro en lite båt över Atlanten. De har radat upp sin proviant på däck som består mestadels av burkmat och energikakor. De räknar med att hålla en hastighet på 2 knop, vilket gör den 2690 sjömil långa resan över till Karibien ungefär två månader lång. Är det ens möjligt?

Jag träffar Jan, en av mina vänner från Chalmers i Göteborg, vilket seglar en Swan 44 från -77. Med har de 8 olika segel som de har möjlighet att sätta beroende på vindförhållandena. Dessa tar upp hela fördäcket på båten och ska ligga ner på golvet i båten som inte alls är lika stor som More55an. De beräknar att korsa på ungefär 16 dagar och ska tävla i racingklassen.

Min vän Theo är crew på en Oyster på ungefär 60 fot, här har han hittat en Svensk besättning som behöver ett par händer till för överfarten. Det är intressant att gå ombord och ta en titt på hur man löser olika praktiska problem, ”jaha så gör ni, vi gör såhär”. Man kan säga att det finns mer än ett sätt att ta sig över Atlanten.

Mathias

(foto av: Mathias Edberg)

DSC_0676-1.jpg.webp
DSC_0649-1.jpg.webp
DSC_0307-1.jpg.webp
DSC_0319-1.jpg.webp