Atlantbloggen: 3, 2, 1, pang!

21 November 2015

22/11 26°55´75”N 16°30´52”W

Vi hinner med nöd och näppe kasta loss förtöjningen för att hinna i tid till starten. Har vi glömt något eller någon nu så är det för sent att åka tillbaka. Vi får ett väldigt varmt farväl när vi lämnar marinan, människor stor på pirerna och vinkar och de båtar som ligger kvar tutar med sina tutor. Det gick upp för mig när jag prata med mina föräldrar och flickvännen nu på morgonen att det faktiskt var dags att ge sig av, samma känsla som när man lägger säkerhetsbygeln om sig i berg och dalbanan på Liseberg, nu finns det ingen återvändo!

Vi kommer utanför den sista vågbrytaren och möts av regattans 200-300 båtar. De flesta har satt segel och försöker klura ut sin väg genom den trånga delen av hamnen precis framför startlinjen. Flerskrovsbåtarna och racing divisionen startar strax före oss men vi kommer inte långt efter. Fredrik ger oss en fantastisk start långt fram i fältet och More55an utökar avståndet till klungan i rask takt. Vi hänger på de stora båtarna, de som utifrån deras storlek ska segla snabbare än vi. Det är en fantastisk syn, alla 200 segelbåtar seglandes mot samma mål!

Båtarna kränger häftigt i vågornas gång, vid vissa tillfällen så är det bara masten som sticker upp ovanför vågtoppen. Vattnet sprutar över däck och alla har utrustat sig med seglarställ för att hålla saltvattnet borta. Säkerhetsselarna är på då man tenderar att falla av bänkarna i sittbrunnen.

Det är min tur att ta rodret och man får riktigt slita för att hålla båten på rätt kurs. Det blåser 16 meter per sekund och vi har surfastigheter på 16 knop! En obeskrivlig känsla, 16 knop gör ju bara motorbåtar! Detta ger goda resultat och redan efter 6 timmar så har vi seglat 65 sjömil.

Mathias

(foto av: Mathias Edberg)

DSC_0902-2.jpg.webp
DSC_0750-2.jpg.webp
DSC_0824-2.jpg.webp