Vi har under senaste veckan haft tekniska problem med våra kontaktformulär. Har du inte fått svar, vänligen kontakta oss igen.

Atlantbloggen: 2.08 multiplicerat med roten ur höjden över havet

28 October 2015

29/10 Position: 43°34´13″N 15°56´23″ Ö

Vi besökte ön Vis i Kroatiens skärgård för några dagar sedan och tog oss upp till den 587 meter höga toppen. Fantastisk utsikt, eller hur? Vi hade turen att komma upp precis när solen gick ned. ” Det är Italien!” ropar Fredrik, och sant som det var sagt, precis framför solnedgången så ser vi en Italiensk bergskedja. Jag blir förvånad men förstår snabbt hur det kommer sig.

Eftersom att jorden är rund så kan vi enbart se en viss sträcka innan det börjar slutta nedåt. Hur långt vi kan se, alltså hur långt bort horisonten är, beror på hur högt i förhållande till vattenytan man står. Det finns en formel för att räkna hur långt det går att se. 2.08 multiplicerat med roten ur din höjd över havet ger avståndet till horisonten i nautiska sjömil. Räknar man om det lite snabbt så ser vi ungefär 5,5 kilometer om vi står vid vattenytan, alldeles för kort för att se Italien. Står vi däremot på Vis topp, 587 meter över havet, så ser vi 93,3 kilometer. Det är också aningen för kort för att se Italiens kustremsan men bergstopparna, Acquaviva och Camicia, 2737 meter samt 2570 meter höga, gör det möjligt att få en liten glimt av landet. Rätt så häftigt om jag får säga det själv!

Nu börjar det närma sig. Imorgon eller på Fredag ger vi oss av och säger hej då till Kroatien. Italiens kust är vårt första mål, ett mål som nu inte känns allt för långt borta.

Mathias

(Foto och bild av: Mathias Edberg)

bild-2-2.jpg