Segla i Kroatien


Kroatiens kust är som gjord för segling med sina tusentals öar i den vackra skärgården. Under en vecka ombord på våra båtar får du semesterminnen för livet. Det är lätt att trivas när du blir bortskämd av skeppare och värd under hela resan.

Se filmen

Seglingsresa i Kroatien


Vill du uppleva en resa utöver det vanliga på en stor segelbåt men ändå slippa bry dig om att skota, styra eller slå en pålstek? Då är våra seglingsresor i Kroatiens vackra skärgård något för dig. Under en vecka ombord på en av våra segelbåtar med besättning får du uppleva segling i Kroatien när den är som bäst, helt utan bekymmer. Med skeppare och värd slipper du tänka på varken segling, matlagning eller planering, det är bara att åka med, men självklart kan du delta i seglingen hur mycket du vill.

14 900 SEK per person


  I en 7 dagars seglingsresa ingår:
 • Hela resan pågår i en vecka, lördag till lördag, med resdagar
 • Flyg tur och retur från Göteborg, Stockholm eller Köpenhamn/Malmö
 • Svensk välutbildad skeppare/reseguide
 • Svensk välutbildad värd/reseguide.
 • Frukost, lunch och dryck ombord på båten
 • Alla hamnavgifter och övriga avgifter
 • Sängkläder och handduk
 • Transfer till och från flygplatsen
 • Diesel- och gasolkostnader
 • Seglingskurs för nybörjare
 • Del i dubbelhytt på båten

Att segla i Kroatien


Varje dag seglar båten till en ny destination och du upplever nya platser. Dagarna varvas med segling, salta bad, god mat och avkoppling. På våra seglingsresor i Kroatien kan du resa själv och på ett trevligt sätt möta nya bekantskaper. Eller varför inte ta en semestervecka tillsammans med kompisgänget eller familjen i en båt med skeppare och värd bara för er. Våra seglingsresor passar alla, vare sig du har seglat mycket eller aldrig varit ombord på en båt.

Vi seglar More 55


Under våra seglingsresor seglar vi More 55 som byggs av vårt båtvarv More Boats i Kroatien. För oss är det viktigt att vi har båtar med bra seglingsegenskaper till våra seglingsresor, allt för att du som gäst skall få en riktigt härlig seglingsupplevelse under din semester.

More 55 har stora sociala ytor och sittbrunn, på däck finns det gott om plats för dig som vill njuta av solen. Att hoppa i och ur vattnet gör du enkelt från badbryggan som fälls ner i aktern. I det stora köket ombord tillagar värden goda frukostar och luncher under resan. Reser du under den varmaste tiden på året kan du svalkas av luftkonditioneringen som finns ombord på More 55. Sammantaget är det en väldigt trevlig båt att spendera sin seglingsresa ombord på.

På More 55 finns det plats för tio gäster i fem hytter, av de fem hytterna ombord är fyra dubbelhytter och en har våningssäng. Det finns tre toaletter ombord, längst fram i fören finns en skepparhytt där besättningen bor. För en extra kostnad kan du bli garanterad en dubbelsängshytt ombord på båten, välj detta i bokningsprocessen om du önskar.

Förutom More 55 kan vi även arrangera seglingsresor på andra båtar, exempelvis katamaraner eller mindre enskrovsbåtar om ni är färre i sällskapet. Hör av dig till oss om du har önskemål på andra båtar.

En dag på havet


Under en seglingsvecka med More Sailing får du uppleva många sidor av Kroatien, underbara vattenfall, byar som är tusen år gamla, lugna vikar, pulserande sommarparadis, allt med en rejäl dos av sol, bad och segling. En vanlig dag i Kroatien börjar ofta med att du har chansen till ett härligt morgondopp. Under tiden förbereder värden frukostbuffén. Efter att alla ätit sig mätta och belåtna bär det av ut till havs för att segla mot nästa mål. På vägen dit hinner du sola, bada, läsa bok eller bara njuta av omgivningen.

När det närmar sig lunch doftar det gott nerifrån köket. Seglen tas ner och båten styrs in i en turkos vik för ett ankringsstopp. Efter maten och några bad är det dags att segla vidare mot hamnen där ni spenderar kvällen och natten. Efter en avslappnad dag med härlig segling är ni framme i en liten pittoresk by där du kan njuta av ett trevligt restaurangbesök. En promenad runt i de mysiga gränderna är ett perfekt sätt att avsluta dagen innan det är dags att du låter dig vaggas till söms med vågornas kluckande mot båten.

Det krävs inga förkunskaper för att segla i Kroatien


När du bokar en seglingsresa med More Sailing behövs inte några förkunskaper, det räcker att vara nyfiken på segling och intresserad av havet för att uppleva en underbar resa. Tänk dig en vanlig semesterresa, där du istället för hotell bor på båt och vaknar upp på nya underbara platser varje dag.

Mer att läsa

Kroatien kallas ofta ”de tusen öars land”, och det stämmer bra, det finns längs kusten totalt 1185 öar, varav 67 av dessa är bebodda. Under sommarhalvåret har Kroatien ett väldigt behagligt kilmat, speciellt för segling. Vindarna brukar ta tag alldeles lagom i seglet, mellan 6 till 8 m/s är de vanligaste vindarna. Sällan är det helt stiltje, och sällan blåser det upp till storm. 

Kroatien är en republik som gränsar till Serbien, Montenegro och Bosnien-Hercegovina i öster och till Slovenien och Ungern i norr. Huvudstaden är Zagreb med ca 780 00 invånare, i hela landet finns det ca 4 494 750 invånare. Kroatien blev medlem i EU 1 juli, 2013. Det officiella språket i Kroatien är kroatiska som är ett slaviskt språk och använder sig av det latinska alfabetet. Även serbiska, italienska, ungerska, slovenska och tjeckiska talas i landet men dock inte utav mer än fem procent av befolkningen. I Istrien är italienska även ett officiellt språk. Kroatiens totala yta är 56 542 km2 och inom denna area finns sju världsarv och åtta nationalparker. Bland de kroatiska världsarven finns Diocletianus palats, ett romerskt palats som innesluter de gamla delarna av staden Split. Stari Grad som är en ort på ön Hvar i Dalmatien och staden Dubrovnik är ytterligare två utav Kroatiens världsarv. Kroatien firar sin nationaldag den 25 Juni. 

Kroatien har 4 800 km lång kuststräcka och över 1000 öar att segla mellan. Landets kuststräcka delas i två delar av Bosniens korta kuststräcka i närheten av Dubrovnik. Den kroatiska kusten är uppdelad i tre regioner, Dalmatien i söder och halvön Istrien i norr, däremellan ligger regionen Kvarner. Till Kvarner som även är en ögrupp hör öar som Cres, Krk, Pag, Rab och Losinj. Istrien är välkänt för sina gamla och vackra hamnstäder. Vackrast sägs staden Rovinj vara, både Rovinj och staden Pula var ursprungligen byggda av romarna. I Pula finns den mest välbevarade amfiteatern i världen, väl värd ett besök. I Istrien finns även världens minsta stad, Hum, med bara 23 invånare. I Dalmatien ligger vår utgångspunkt marina Kremik. Är man i Kroatien och seglar en vecka kommer det till största del vara i denna region. Dalmatien är den mest besökta regionen i hela Kroatien. Den sträcker sig från staden Zadar i norr till staden Dubrovnik i söder. Dalmatien har både varit romerskt och tillhört staden Venedig. Detta har lämnat sina spår både i många vackra städer på fastlandet och i de små byarna ute på öarna. Den dalmatiska kusten är fylld av öar som är populära turistmål speciellt för seglare. Från norr till söder har vi Dugi Otok som är den största ön i nationalparken Kornati, Solta, Brac, Hvar, Vis, Korcula, Lastovo och Miljet. Trevliga och välbesökta städer och byar längst kusten är Zadar, Sibenik, Primosten, Trogir, Split och Dubrovnik. I Kroatien finns det åtta stycken nationalparker var av fyra ligger precis vid kusten. Från söder till norr är det, Mljet, Krka, Kornati och Brijuni. 

Kroatien börjar bli alltmer känt för sin goda mat och fina viner. Längs med kusten i Istrien, Dalmatien och Primorje är maten inspirerad av Italien men tillagat på ”kroatiskt vis”. Fisk, skaldjur, pasta och pizza står ofta på menyn. Vanliga rätter är pljeskavica, buzara och ćevapčići. Pljeskavica är stora hamburgare som kan beställas med eller utan ostfyllning. Buzara innebär att huvudingrediensen är tillagad i en sås med vin, tomat och kryddor och passar för flera olika sorters skaldjur. Mest känd är ćevapčići, en typ av köttfärsrullar som serveras med potatis, pommes frites eller i lepinjabröd som påminner lite om pitabröd. Tillsammans med lepinjabröd och ćevapčići brukar man servera grönsaker och ajvar relish som är en tomat- och paprikaröra. Stekt eller grillat nötkött, lamm och gris är även vanligt över hela landet. I Kroatien kan du ofta beställa pannkakor på restauranger men även på gator och torg. Kroatisk glass är en utmärkt konkurrent till den italienska glassen både vad det gäller smak och kvalitet. Glassbarerna i Kroatien har ofta ett brett utbud av olika sorters glass. Kroatien är en stor vinproducent och producerar många olika viner av varierande kvalitet. Det mest kända röda vinerna är Dingač, Plavac och Postup som alla tillverkas i Dalmatien. Vita viner tillverkas främst i de norra landsdelarna och de mest kända är Muscatel, Malvazija, Kaštelet och Pošip. Kroatien är inte bara en stor vinproducent. Öltillverklingen har även den gamla anor. De största ölmärkena i Kroatien är bland annat Ožujsko, Karlovačko och Laško. En av de vanligaste formerna av starksprit är rakija som är en sorts brännvin och finns i mängd olika smaker.

Läs mer

KAN JAG LÄRA MIG MER OM SEGLING?
Självklart kan du det! Våra duktiga skeppare och värdinnor delar gärna med sig av sina kunskaper och alla som vill får testa på att stå vid rodret, hissa segel och läsa sjökort.


VAD SKA JAG HA MED MIG?
Förutom att packa det du brukar, tänk också på att ta med myggmedel, solskyddsfaktor, solglasögon, badkläder, något att läsa, keps eller en hatt och åksjuketabletter om du lätt blir sjösjuk. Eftersom det endast ingår en handduk kan det vara bra att packa ner en extra om man t.ex. vill ha en till sötvatten och en till saltvatten. Tycker du om att snorkla i det turkosa vattnet, tag gärna med snorkel och cyklop.

Sist men inte minst, packa i en mjuk väska som man kan vika ihop och stoppa undan på båten, hårda väskor tar stor plats i era hytter.

BEHÖVER JAG HA MED MIG FLYTVÄST?
Ombord på båten finns räddningsvästar som får användas när man vill och skall användas när skeppare eller värdinna bedömer att det är nödvändigt. Vill man ha med en smidigare seglarväst får man gärna ta med det själv.

FRUKOST OCH LUCNH INGÅR, VART ÄTER MAN MIDDAG?
Varje kväll lägger vi till i en hamn eller i en vik. När vi lägger till i en vik tar man jollen in till land där det finns restauranger. Personalen ombord hjälper gärna till med tips på bra restauranger och att boka bord.

VAD BEHÖVER JAG LÄMNA FÖR UPPGIFTER?
Inför din seglingsresa så behöver vi personnummer, passnummer, för- och efternamn och eventuella allergier.

KAN JAG LADDA MIN TELFON/KAMERA OMBORD?
Strömmen ombord är begränsad då vi inte ligger i hamn och inte kan koppla in oss på landström. Ute till havs går det bra att ladda med 12v laddare och när vi ligger i hamn kan man ladda i de vanliga 220v uttagen.

BEHÖVER JAG HA MED MIG SÄNGKLÄDER OCH HANDDUK?
Sängkläder och EN duschhandduk per person finns ombord på båten. Vi rekommenderar att man tar med sig en extra, så kan man ha en till salta bad och en till dusch.

FINNS DET INTERNET OMBORD PÅ BÅTEN?
Det finns wifi med varierande kvalité på båten, beroende på vart man seglar. I de flesta hamnar finns det tillgång till bättre uppkoppling.

BEHÖVER JAG HA MED REGNSTÄLL?
Det regnar sällan längs Kroatiens kust och när det gör det är det endast korta skurar. Även när det regnar är det varmt i luften. Så regnställ är lite att ta i, men kanske en vattentät jacka kan vara skönt om man skulle ha oturen att stöta på ett regnmoln.

HUR ÄR VÄDRET I KROATIEN?
Kroatien har blivit uppmätt till Europas solsäkraste land, genomsnittstemperaturen längst kusten i augusti månad är 22-27 grader. Detta kan man jämföra med södra Sverige som har mellan 12-16 grader samma månad. Snittemperaturen i vattnet är 25 grader.

RESTAURANGPRISER?
Restaurangbesök i Kroatien är billigare än i Sverige. En 2-rätters med öl/vin till maten kostar ungefär 200 Kuna, som är ungefär 240 Kronor men det varierar såklart mellan restauranger.

ANKOMST
Vid er ankomst till Kroatien står er chaufför och väntar på er på flygplatsen för att ta er till Marina Kremik. Landar ni på morgonen blir det en stunds väntan till dess att båten är färdig, vi rekommenderar då att man spenderar dagen i grannbyn Primosten där man kan äta lunch, sola och bada. Landar man senare på kvällen är båten färdig när ni ankommer och det är bara att gå ombord på båten. 

PASS
Du måste vara försedd med ett pass som har en giltighetstid på minst 3 månader ifrån hemresedatumet. 

ALLERGIER
Om du har några allergier eller speciella önskemål angående mat, är det viktigt att du i god tid före resan meddelar oss så vi kan anpassa oss efter dina behov. 

VÄRDEHANDLINGAR
För säkerhetsskull ta kopior på pass, bankkort, flygbiljetter och andra viktiga papper. (Det är alltid bra att ha en kopia på dem hemma i Sverige och en i väskan.) 

RESEFÖRSÄKRING
Se över så du har en bra reseförsäkring eller kolla med din hemförsäkring. Det är även möjligt att teckna reseförsäkring och avbeställningsförsäkring via More Sailing. 

VALUTA & KORTBETALNING
Kroatiens valuta är Kuna, HRK. På de flesta restauranger kan du betala med kort men annars rör du dig med fördel med kontanter. I Marina Kremik, vår bas, finns bankomat samt under de flesta av stoppen under resan. 

ATT BO OMBORD PÅ BÅT
Att bo ombord på en båt är inte så annorlunda från att bo hemma, största skillnaden är att man har begränsat med vatten och el ombord. När man ligger förtöjd vid en boj eller ankar får man tänka på att vara sparsam med vattnet och ta kortare duschar. Under tiden man seglar kan man ladda mobiltelefoner mm via 12v uttag och 220V-uttag kan man använda när man ligger i marina eftersom man då kan koppla in landström. När man ligger i hamn finns det även duschar och toaletter i land.

Läs mer

Klicka på länken till höger för att läsa våra resevillkor.

Läs mer

En veckas seglingsresa


Här kan du läsa ett exempel på hur en seglingsrutt i Kroatien kan se ut, veckans rutt brukar variera efter bland annat väder och vind.

 • Dag 1 & Ankomst

  Ankomsttiderna till Kroatien varierar mellan olika avreseorter och flygbolag. Vissa landar på förmiddagen och andra på eftermiddagen eller kvällen. Landar man på morgonen kan det bli en stunds väntan innan att båten är iordning så att man kan gå ombord, då rekommenderar vi att ni besöker vår grannby Primosten under dagen. Landar man på kvällen körs man direkt till orten dit båten har flyttats och inte till Marina Kremik.

  Segla i kroatien dag 1 med More sailing-ankomst till Marina Kremik.
 • Dag 2

  På söndag morgon vaknar du upp i den mysiga byn Skradin som ligger längst med floden Krka. Efter frukost får ni möjligheten att ta en flodbåt längre upp längst floden och besöka Krkaflodens vattenfall. När ni är tillbaka efter utflykten äter ni lunch och sedan kastar ni loss och tar er ut från floden och ut på havet. På söndag eftermiddag seglar ni ut till en härlig ankringsvik som vi på More Sailing kallar ”Fish n´ Pork”. I denna vik är det perfekt att koppla av, det finns endast en restaurang i viken och man tar jollen dit på kvällen.

  Segla i kroatien dag 2 med More Sailing- segla i det bla
 • Dag 3

  När ni vaknar på måndag morgon kan ni börja dagen med ett morgondopp i det klara vattnet i ankringsviken. Efter frukost startar ni den långa seglingen till ön Vis och fiskebyn Komiza. Lunch äter ni ombord på vägen och ni är framme i Komiza på eftermiddagen. I Komiza ligger man förtöjd vid boj och man tar jollen in för att äta på någon av de trevliga restaurangerna och promenera i de mysiga gränderna.

  Segla i kroatien dag 3 med More sailing- on Vis hamn Komiza
 • Dag 4

  På tisdag morgon seglar ni till den lilla ön Bisevo som ligger utanför Vis, Bisevo är känd för den blåa grottan som man kan ro in i med jollen. Efter grottutforskning är målet andra sidan av Vis där byn har samma namn som ön. I Vis lägger man till precis vid kajen och man har inte långt till caféer, restauranger och barer från båten.

  Segla i kroatien dag 4 med More sailing- Bla grotta - Bisevo nära ön Vis.
 • Dag 5

  Under onsdagen blir det en kortare seglats, detta är för att ni kommer besöka en av de mest populära platserna i Kroatien och måste se till att ni är där i tid och får hamnplats. Hvar är känt som Balkans Saint Tropez och i Hvar hamn ligger lyxyachter uppradade längst kajen. Ni lägger till i Marina Palmizana som ligger på en ö utanför ön Hvar och man tar taxibåt in till Hvar stad.

  Segla i kroatien dag 5 med More sailing- Balkans Saint Tropez- City Hvar.
 • Dag 6

  På torsdag seglar ni vidare till den största ön i regionen Dalmatien, Brac. På Brac lägger ni till i byn Milna som är en lugn och mysig by med en trevlig hamnpromenad. Från Milna kan ni göra ett besök på en vingård som ligger uppe i bergen på Brac. Vingården tillhör våra vänner Magdalena och Sacha som gärna tar emot gäster och berättar om deras viner.

  Segla i kroatien dag 6 med More sailing- pa vag till Milna pa on Brac.
 • Dag 7

  På fredag blir det en lång segling tillbaka till Marina Kremik där ni spenderar natten, på vägen hinner ni stanna för både lunch- och badstopp. På kvällen kan ni besöka grannbyn Primosten, Primosten består av en halvö med en ringmur runt och är en väldigt trevlig by med många bra restauranger.

  Segla i kroatien dag 7 med More sailing- segling mot solnedgången.
 • Dag 8 - Avfärd

  Avresetiderna varierar även dem mellan olika ankomstorter och flygbolag, går planet på morgonen hoppar ni in i transfern direkt efter frukost och är det på kvällen hinner ni spendera dagen i Primosten innan transfern avgår från Marina Kremik.

  Segla i kroatien dag 8 med More sailing - framfor Primosten.
More Sailing använder cookies för att du skall få en bättre upplevelse av vår hemsida. Genom att du fortsätter att använda webbplatsen godkänner du att vi använder cookies. Stäng
-->