Lifestyle Publishing skriver om More Sailing

Från: http://lifestyleworld.se/vind-i-seglen/

SALTSTÄNKTA VINDAR OCH TURKOSA LAGUNER. COCKTAILS PÅ DÄCK OCH KROATISK CUISINE. MEDELTIDA STÄDER OCH UNDANGÖMDA VIKAR. FÖLJT AV SKÖN SÖMN I LYXIG HYTT. LIFESTYLE HAR VARIT PÅ SEGLATS I KROATIEN, MED EGEN BESÄTTNING.

Det är fortfarande varmt den här dagen i oktober då vi tar steget ombord på More 55, More Sailings egentillverkade performance-cruiser som ligger förtöjd några mil från det egna båtvarvet More Boats nära Split i Kroatien. Under några dagar ska vi prova More Sailings högst efterfrågade koncept seglingscharter och vi är förväntansfulla.

Ny_More 55-229-Edit– Många vill segla en stor segelbåt men slippa bry sig om att skota, styra eller slå en pålstek. Tanken är att våra resenärer ska ha en resa i behaglig lyx, med egen besättning. Man slipper tänka på det praktiska, det är bara att åka med, säger Einar Halldin. Själva båten är en upplevelse i sig. Det tog nära ett år för More Sailings eget varv att ta fram cruisern, som är den första av tio som kommer tillverkas framöver på varvet. Båten andas hantverk och båtbyggartradition. Varvet är visserligen nytt men båtbyggarna i kroatiska Split bär på en stolt historia och är vana vid att bygga båtar av hög kvalitet. Designen är italiensk från Cossutti Yacht Design som bland annat har vunnit European Yacht of the Year 2013 och Boat of the year 2015. More 55 är stor – hela sexton meter lång – med en lätt grundstruktur vilket gör den snabb och funktionssäker. Här finns plats för tio gäster och två personal, med fem dubbelhytter, varav en med våningssäng, och tre toaletter.

Vi lämnar marinan och ser fram emot att uppleva många sidor av Kroatien under dagarna som följer. Våra vänner som redan cruisat med More Sailing har skvallrat om underbara vattenfall, tusenåriga byar, lugna vikar och pulserande sommarparadis. Själva börjar vi med en rejäl dos av sol och naturupplevelse medan båten susar fram. Vi är trötta efter resan med flyg från Stockholm och vilar i solen tills det börjar dofta gott av lunch nerifrån köket. Seglen tas ner och båten styrs in i en turkos vik för ett ankringsstopp. Einar och jag samtalar vidare om Kroatien och om segling över lunchen, som består av en klassisk pasta carbonara med en god sallad.

– Kroatien är fantastiskt. Kusten är som gjord för segling med sina tusentals öar i en vacker skärgård. Och havet är djupt, kristallklart och är lätt att navigera i. Under sommarhalvåret har Kroatien ett väldigt behagligt klimat, det är Europas soligaste land med flest soltimmar per år, berättar Einar som också fortsätter sin seglingsverksamhet under vintermånaderna. Då arrangerar More Sailing seglatser bland de karibiska öarna, med en lite annan inriktning är Kroatienseglingarna.

Ny_day 7– Vi seglar i ögruppen Grenadinerna i det södra Karibiska havet, och området bjuder på allt från havssköldpaddor till både svarta och vita stränder. Du kan välja om du  vill resa själv och träffa andra i sällskapet eller ta med familjen och boka en helt egen båt. Resorna där kan ibland vara mer äventyrliga, med en blandning mellan enklare ställen med stampat jordgolv och lyxiga öar med dyra restauranger och fina marinor, berättar han. Efter en avslappnad dag på båten med härlig segling kommer vi fram till lilla medeltidsstaden Bol på ön Brac, där vi promenerar i gränder och äter middag på en fiskrestaurang.

I morgon ska vi besöka den spektakulära stranden Zlatni rat, som sägs vara den vackraste stranden i Adriatiska havet. Vi längtar redan och när vi kommer tillbaka till vår cruiser småpratar vi, över en drink på däck, om dagen som gått. Einar har sammanställt ett program som visar smakprov av de upplevelser som en veckas seglingsresa i Kroatien kan bjuda på, och vi ser redan fram emot de kommande dagarnas upplevelser. Flodbåt till Krkaflodens vattenfall, grottforskning på den lilla ön Bisevo, känd för den blå grottan som man kan ro in i med jollen, och Hvar, som kallas Balkans Saint Tropez med lyxyachter uppradade längs kajen, står på schemat. När vi lämnar däck för att krypa ned mellan de nymanglade lakanen i vår hytt är vi trötta och nöjda. Det sista vi hör är vågornas kluckande mot båten i den svaga vinden.

Läs mer på www.moresailing.se

EINARS EGNA FAVORITER I KROATIEN

einar-hi sv

Einar Halldin, VD, More Sailing


Vattenfallen i KRKA
”I nationalparken KRKA norr om Split finns vattenfall som tar sig ner för flera trappavsatser. Möjligheten att bada i fallen gör KRKA till en spännande naturupplevelse.”

Havet
”Ett av mina favoritsaker med att segla är att få vara ute på havet. Det är inte bara vackert, men ger också en känsla av frihet. Att vattnet är kristallklart och att man kan se nästan hela vägen ner till botten skadar inte.”

Den blå och gröna grottan på Bisevo
”På ön Bisevo utanför Split ligger grottan Modra, även känd som den blå grottan. Namnet kommer från att när solstrålarna reflekteras i grottan uppstår ett blått ljus som ger känslan av att vattnet är självlysande. Tyvärr får man inte bada här, men det kan man göra i den gröna grottan en bit där ifrån.”

Milna på Brac
”Vin smakar som bäst på en vingård i bergen och på ön Brac finns fantastiska vingårdar som serverar lokala viner. Att få dricka ett glas vin i solen med en bra utsikt är en toppenupplevelse.”

Staden Hvar
”Den mysiga staden Hvar på ön med samma namn är en av mina favoriter i Kroatien. Ön är inte bara en av de solsäkraste i Kroatien utan även en av de vackraste med medeltida gränder och vackra hus. Men den lugna exteriören gömmer ett rikt nattliv för många av världens jetsetters, därför kallas Hvar Kroatiens St Tropez.”

SEGLA I KROATIEN

För den som vill segla med More Sailing finns flera alternativ, olika charterseglingar och olika båtar. Är ni en hel grupp bokar ni egen båt och egen personal. Du kan också boka enstaka platser på de organiserade charterseglatserna, och reser då tillsammans med en grupp under veckan.

Detta ingår i alla charterseglingar:

• Flyg ToR från Göteborg, Stockholm eller Köpenhamn/Malmö.

• Svensk, välutbildad skeppare och svensk värdinna.

• Frukost, lunch och dryck ombord på båten.

• Alla hamnavgifter och övriga båtavgifter.

• Hytt med sköna sängar, lakan och handdukar.

• Transfer till och från flygplatsen.

• Seglingskurs för nybörjare.

• Del i dubbelhytt på båten.

Relaterade resor