Robert Pentén är äventyraren som trots begränsad kunskap om segling innan valde att köpa en plats ombord på våra More 55:or. Här kan ni läsa hans första blogginlägg från ARC-äventyret, vi ser redan fram emot att höra mer! (finns ett par bilder i slutet av texten)

Robert bloggar från Lia Of Sweden

Vad gör man efter man kört genom Kambodja och Vietnam på egen hand på en moped för 1500kr under några månader och 300 mil längs kusten?

Jo man tar sin Land Rover Defender och kör från Stureplan på julafton för att komma fram till Sydafrika och kapstaden 3 månader senare. Vad gör man sen? 

Hmm jo varför inte segla över atlanten? Efter pratat med Fredrik på More Sailing fanns det ingen annan väg i livet. Denna varma och underbara människa måste jag bara få sällskapa över atlanten också.

Kanske ska presentera mig, Robert Pentén, 33år från Stockholm. Mer info om mig får ni inte här ni får läsa om mig på mina sociala medier :) 

Efter hämtat ut mina kläder bar det av mot Ibiza för att möta upp båten sen vidare mot Gibraltar, spana in Falcon Maltese, segla vidare mot Gran Canaria och spana runt där i 10 dagar, under dessa dagar har jag sett det mesta på ön och lärt känna så otroligt mycket fantastiska människor.

Men dagen jag väntat på är givetvis: Racedagen. Spännande dag.

Ville springa av mig innan sist gången innan vi for iväg, så upp tidigt och sprang milen, mötte upp min ARC-chefen som jag haft nöjet att bli vän och träningskamrat med, Andrew Bishop som även är ansvarig för WORLD Arc. Vi började samtala för några dagar sedan och sedan dess har vi setts varje dag och även börjat tränat en de tillsammans. Vi pratar om uppfostran, sjukdomar, livet, framtiden, familj och givetvis segling och vilka möjligheter det finns för tex mig om jag vill jobba med world arc i framtiden eller segla det efter denna segling.

Vi sågs när ARC tree foundation erbjöd en resa på Gran Canaria för de som vile bidra med pengar och tid för att planetera träd uppe bland bergen, jaga anmälde mig och Andrew som är personen även bakom detta var med denna dag. En oerhört sympatisk man som jag ser fram emot att träffa vid målgång på St Lucia

Som enda vegan och då givetvis samtidigt vegetarian och nykterist på båten har jag bett om att få köpa och laga min egna mat vilket jag blev glad att höra gick bra. Så mitt matlager består av nya saker jag ville prova på, torkade alger, massa olika nötter, fröer och pulver, koks/mandel/soyamjölk som inte behöver kyla förens de öppnats. Detta passar mig hur bra som helst så slipper jag ta upp utrymme för de övriga kylområden. Jag har även ett schema där jag skriver upp vad jag äter och när jag äter det under hela resan.

När jag skriver detta är det 3 dagar kvar till målgång så jag har lyckats få ett redigt schema på vad och när jag ätit det. Kan tänka mig att det är skojigt att få dela med sig till andra veganer/vegetarianer som gillar långseglingar eller vill prova på det. Chiafrön, gurkmeja, spiritula (algpulver som innehåler 65g protein) betår även mitt skafferi av.

Dagen innan racet börjat så mailde jag iväg till mina hantverkare som bygger mitt hus på Lidingö i Stockholm att jag nu var på väg över atlanten inom 24 timmar så ville de ha något betalt för jobb eller delar så kommer det bli när jag är på fastland igen. 

Vilket jäkla ringande och smsande det blev dagen efter. Så hur pressad var man inte då? Under sista timmen till startskottet skulle gå står jag på däck med bankdosan i ena handen och mobilen i luften för att få teckning med andra handen för att skicka iväg betalningar till hantverkare som ville få betalt. Ett sista samtal till min far som haft lite operationer sen PANG! STARTEN FÖR ARC 2016 GÅR!

Hann även få ett sist sms av ARC herrn, Andrew Bishop som önskade lycka till och att vi ses på St Lucia. Hur mycket kan egentligen hända på en sån här segling som alla mina vänner i Sverige sagt är som en räkmacka, bara segla med...

Vilket visade sig vara helt emot verkligenheten. Ha aldrig förväntningar eller förutfattade meningar, livet har inga sanningar.

Bilden från startfältet kommer för alltid att vara kvar i mitt minne, så otroligt stark upplevelse med alla fina båtar, alla kärleksfulla entusiastiska människor med en och samma passion, ett och samma mål på en och samma jordglob.

Några timmar efter start fick vi våra vaktvänner som vi skulle ha under seglingen, jag parades ihop med båtens ägare, läkare och äldsting Göran Skog, en ryggläkare som bor på en Ö utanför norrtälje.

Första morgonen efter racestart såg vi dessa underbara delfiner sällskapa i havets vågor efter båten, valar som simmade upp och tittade nyfiket under sällskap av fin musik från högtalare och solens strålar.

Som båtens minsta kille och förhoppningsvis även smidigste blev jag tillfrågade om jag inte kunde pressa ner mig i kölsvinet och dra åt bultarna till hjärtstocken, givetvis, jag älskar att lära mig nya saker och stilla min nyfikenhet om hur tex en båt är uppbyggd eller vad olika saker och ting heter och fungerar.

Dagarna i början fick man även lära sig TÅLAMOD och det lugn man behöver på en båt som kastas upp och ner och åt sidorna ut mot atlanten, spillde ut kaffet tre gånger innan jag fick ordning på en kopp kaffe och begav mig upp för trappan för att väl uppe på däck mötas av en översköljande våg som gjorde att jag tappade balansen och efter spillt den fjärde koppen kaffe satte jag mig och smålog åt hela händelsen som en galen människa som borde sitta inne på mentalsjukhus.

Jag märker även hur lätt det är att tappa tålamodet mot andra på båten, jag märker hur jag blir arg och upprörd på personen som står vid rodret när jag spiller något pga av att jag tappar balansen, detta fick jag ta tag i rätt omgående och intala mig själv bara var dumheter, svårt men ett måste och inte mer än rätt. 

Efter andra dagen hade vi en maxfart på 16 knop över grund.

Allt för denna gång.

Hörs snart, det finns mycket mer att berätta, tex när bland annat jag och kapten Fredrik byggde ett roder av golvskivor åt en annan båt som kört på en val mitt i natten..

Att ligga under en 18tons båt mitt under atlanten som studsar okontrollerat och använde bland annat mitt huvud som airbag är en bok för sig.

Vill ni se bilder från resan följ mig på Instagram under mitt namn Mowgliee
Vill ni se filmer från resan följ mig på Youtube Robertpenten
Vill ni läsa om min roadtrip från Stureplan till Sydafrika innan min segling kolla in min hemsida robertpenten.se
Vill ni ställa frågor eller se mer av mitt liv lägg till mig på Facebook Robert Pentén


Mycket kärlek från mig :)
Denna resa är bland de mäktigaste jag varit med om.
/Robert Pentén

More Sailing använder cookies för att du skall få en bättre upplevelse av vår hemsida. Genom att du fortsätter att använda webbplatsen godkänner du att vi använder cookies. Stäng
-->