Atlantbloggen: Varierande rutiner

8/11 Position: 38°22″21 N 15°36´51″Ö

Tre dygn har nu gått och vi börjar smått anpassa oss till vår dagliga rutin, eller vår tre dygns rutin. Då vi går rullande skift kan dagen börja lite hur somhelst. Idag fick jag sova hela natten från 00.00 tills det var dags att laga frukost 07.40 för att sedan gå på första passet 08.00. Fredrik fick istället vakna upp 04.00 för att gå av sitt pass 08.00 för att äta frukost. Imorgon kommer jag att starta dagen som Fredrik. Hur kommer sig då detta?

Vi har lagt upp besättningen på tre skift där ett skift är 4 timmar långt. Jag och Herlog startar, sedan går Fredrik, Jossip och Peter på som följs av Manfred och Micke. För att vi ska undvika att en grupp får de tuffaste nattskiftet om och om igen så roterar vi på skiftgången med hjälp av två kortare skift på 2 timmar. Klickar ni på bilden så ser ni att Fredrik, Peter och Jossip går 00.00-04.00 skiftet som jag och Herlog gick de föregående 24 timmarna. Nackdelen är att det är svårt att få in en daglig rutin då kroppen inte riktigt vet när den får sova men vi tycker att detta övervägs med att man undviker allt för många nattskift.

Hur håller man då nödvändiga rutiner? Man får hitta andra sätt att komma ihåg saker som att borsta tänderna och äta. Äta försöker vi göra som vanligt, frukost 08.00, lunch 13.00 och middag 20.00. Detta gör vi kollektivt och om man skulle vilja hoppa över något av målen, vanligtvis frukost efter ett nattpass, så kan man ta igen det på egen hand. Detta är också praktiskt att minnas mindre rutiner men alarm på ett armbandsur. Jag använder till exempel min klocka för att komma ihåg att ta sjösjuketabletter och skriva logg.

Med dessa regler fördelar vi arbetsbördan på ett bra sätt och kan hålla vår More55 rullandes fram i vågorna 24 timmar om dygnet!

Mathias

(foto av: Mathias Edberg)

Relaterade resor