Atlantbloggen: Spar på tallrikar

27/11 Kväll Position: 21°09´19″N 28°20´04″W

Sjögången har lugnat ned sig en aning vilket gör allt lite lättare ombord. Matbrist ombord behöver vi inte oroa oss för, vi behöver dock tänka på att var försiktig med vårt porslin under sjögång, hittills har 7-8 tallrikar gått i golvet, annars äter vi snart alla ur samma kastrull.

I vilket fall somhelst så tänkte jag att idag var ett bra tillfälle att ta ur första positionen med sextanten som jag har med mig. Jag har beskrivit principen i ett av mina tidigaste inlägg när jag höll på att förbereda mig inför resan. Tanken är kortfattat att man tar och mäter vinkeln mellan solen och horisonten, tar riktningen på kompassen till solen samt vid vilket klockslag detta sker. Med dessa tre värden kan du få ut din position på världskartan.

Jag tar mig försiktigt upp med instrumentet på däck, tappar man det i golvet är den oanvändbar då toleransen för fel är väldigt liten. Sextanten ska placeras så högt som möjligt för att se horisonten istället för vågtopparna precis framför båten. Vad jag dock märker när jag kommer upp och är klar för att läsa av vinkeln är att solen döljs av More55ans orangea gennaker. Jag känner också att jag har underskattat sjögången och hastigheten som vi tar oss fram i, här hade det inte varit möjligt att få något bra resultat. En bild fick vi åtminstone med oss på hur det ser ut och jag ser fram emot att ge det en ny chans om vattnet lugnare sig framöver, fortsättning följer.

Mathias

(foto av: Mikael Ambrus)

Relaterade resor