Atlantbloggen: Sjösjuka…

21/10-15 Position: 43°34`14″N 15°56`24″Ö

Du börjar bli yr, känslan av att det är något otäckt påväg börjar växa, du gör allt för att hålla ögonen på horisonten men det är för sent. Lunchen kommer upp, frukost kommer upp och man vill bara försvinna. Du blir liggandes helt okapabel till att göra någonting, försöker få i dig vatten och mat för att må bättre men det kommer upp direkt. Sjösjukan kan bli rent ut sagt bli ett helvete i vissa situationer. Inför seglingen så har jag bestämt mig för att studera problematiken lite närmre.

Fenomenet uppstår främst vid större, långa, sugande vågor och beror på att de olika balansorganen skickar olika signaler till hjärnan. Informationsflödet är inte vad det förväntas vara och hjärnan kan inte hittat sitt kända rörelsemönster. Hjärnan vill varna oss för att fortsätta denna okända aktivitet och framkallar kraftigt illamående, trötthet och vägrar ta emot mat och vätska.  I svåra fall av sjösjuka så kan kroppen drabbas av förvirring och en känsla av att man vill kasta sig över bord.Andra faktorer som bidrar till sjösjukan är nedkylning, rädsla och energibrist. Lyckligtvis anpassar sig kroppen, normalt sett, till det ny klimatet efter 2-3 dygn och man får sina så kallade ”sjöben”.

Vad gör vi för att undvika sjösjukan de första dagarna då? Man kan minska felaktiga signaler till hjärnan genom att vistas på däck, undvika onödiga huvudrörelser och styra båten själv. Det är också viktigt att hålla sig vid gott mod, vara varm och mätt. En god kunskap om vad sjösjukan är, ger dig också goda förutsättningar för att hantera symptomen innan sjösjukan bryter ut.

Det finns såklart också läkemedel mot sjösjukan. Postafen i tablettform, Calma i tuggummiform och det receptbelagda plåstret, Skopoderm. Här får man dock ta hänsyn till vissa bieffekter, det är vanligt att läkemedlen skapar trötthet, hallucinationer och mardrömmar.

Mathias

(Foto av: Mathias Edberg)

Relaterade resor