Atlantbloggen: Sextant?

15/10-15  Position: 43°34`14″N 15°56`24″Ö

En kompass vet du förhoppningsvis vad det är, vet du vad en ”sextant” är och vad den gör? Vi kan se Rusell Crowe förklara för sina unga kadetter, i filmen Master of Commander, hur de ska, med hjälp av någon konstig mackapär, ta ut någon sorts vinkel mellan horisonten och solen, varför då?

Under Columbus och de seglande utforskarnas glansdagar fanns det dåligt med GPSer och elektronisk utrustning vilket gjorde att man fick tillämpa lite enklare mekaniska och matematiska metoder för att räkna ut sin position ute på havet. Det experimenterades med olika metoder och under 1700-talet konstruerades ”sextanten” för första gången så den ser ut och används idag. Behovet av denna sortens utrustning har varit enormt stort ända in på 1900-talet för att finna positionen för fartyg, ubåtar och flygplan. Med hjälp av Sextanten, en klocka och kompassriktning på solen så kan man alltså ta ut sin position på världskartan. Ett revolutionerande tekniskt framsteg för sjöfarten och luftfarten på den tiden och en kul grej att lära sig nu. Och om det visar sig att det fungerar kan det bli väldigt praktisk om GPSen skulle tycka att det lämpligt att lägga av.

Jag lyckades för några månader sedan hitta ett exemplar, en Japansk Tamaya från -77. Tamaya producerade sina första sextanter 1922 och är kända för precisionen i sin navigationsutrustning. Jag ser fram emot att se hur exakt jag kan ta ut positionen när jag kommer ut på havet, återkommer med resultat!

Mathias

(Foto av: Mathias Edberg)

Relaterade resor