Atlantbloggen: Nollmeridianen

11/11 position: 37°41´23″ N 01°04´23″ W

Efter att våra nya kadetter, Annika och Lisa, nu mönstrat på More55an har vi gått igenom de mest essentiella för att kunna bo ombord så som hur toaletten fungerar, vikten i att vara sparsam med vattnet, hur man använder livremmen på däck om natten, man över bord proceduren och hur livräddningsutrustningen fungera. För att lära upp dem har vi ändrat på skiftlagen, jag och Herlog har efter ett gott samarbete splittrats upp, Herlog får dela med sig av sin kunskap till Lisa medan jag och Jossip delar ett skift. Annika och Micke ville skapa ett skiftlag av någon anledning. Denna nya indelning innebär att vi nu fyra skiftlag istället för tre vilket gör att vi kan minska vakternas längd med en timma, detta underlättar väldigt mycket på nätterna.

Vi passera nollmeridianen, longituden 0°, igår vilket betyder att vi är precis under Greenwichobservatoriet utanför London. Istället för att skriva Ö (öst) i slutet på vår position så kommer jag istället skriva W (väst) hädanefter. Hur fungerar det egentligen med de där siffrorna då? Jo, positionen tar jag från vårt GPS system som vi navigerar efter, GPSen ger vår position i koordinater. Man räknar först, från jordens mitt, vinkeln mellan ekvatorn och sin egna position. Denna delen av koordinaten skrivs som en vinkel 57 grader och 37 minuter, det går 60 minuter på en grad. Sedan skriver jag N, eftersom att vi är på norra halvklotet. Första delen av koordinaten, vår latitud, är avklarad nu är det dags att räkna vinkeln mellan Greenwich och vår position, vår longitud. Det är precis denna vinkeln som är noll när vi passerar nollmeridianen.  När vi seglar förbi forsätter talet att stiga 0 grader 1 minut W. 0 grader 2 minuter W osv. Hade vi av någon konstig anledning backat så hade talet stigit med skillnaden att vi hade avslutat med ett Ö för öst. På så sätt får vi vår fullständiga position 37°57´N 0°0´Ö.

Hur lång är då en minut och en grad? Jordklotet är uppdelat i 360 grader 360 latituder och 360 longituder,  Varje grad är uppdelad i 60 minuter och varje minut är en sjömil. En sjömil motsvarar 1852 meter. Multiplicerar vi detta med 60 och 360 så får vi jordens omkrets. Rätt så smidigt system.

Mathias

(Foto och bild av Mathias Edberg)

Relaterade resor