Atlantbloggen: Havet bjuder

9/11 38°39´34″N 4°54´13″Ö

Det är blodbad i hela sittbrunnen, ett kamp mellan liv och död där oddsen inte ser bra ut. Fredrik lyckas komma åt med kniven mot strupen och skär till. Det var på tiden, ikväll blir det fisk på menyn!

Det medtagna djuphavsfiskespöt har dörjat efter fisk under dagens ljusa timmar redan från Italiens kust och nu var det dags att smaka på vår första fångst! Jossip och Herlog lyckades dra upp var sin firre, en Mai-Mai och en stor fet tonfisk! Spöt är redan utan fisk på tungt att hantera, den störa vobblern på 15 centimeter och sina två stora trippelkrokar kräver stor uthållighet för att dra in. Jossip tar efter 3 misslyckade försök och halar in en Mai-Mai, lång och otroligt vacker i sina blå, gröna och gula färger. Fredrik säger att den smakar bättre än tonfisken och jag får i efterhand hålla med, en god blandning av makrill och torsk.

Herlog drar lite senare på dagen upp en pigg tonfisk på 12 kg som ger så mycket mat att det enda vi äter till middag är fisk. Köttet är alldeles varmt efter den hårda striden och filéerna läggs direkt i stekpannan med en vitlök- och dillmarinad. Mätt och belåten kan jag gå på kvällsvakten med Herlog.

Mathias

(foto av: Mathias Edberg)

Relaterade resor