Atlantbloggen: Första nattpasset

4/11 Morgon Position: 40°25´69”N 18°18´50”Ö

I kväll lottades det om vem som skulle ta första nattpasset. Mikael och Manfred fick passet mellan 00.00-04.00 och jag och Herlog, passet mellan 04.00-08.00. De tuffaste timmarna tänkte vi men i efterhand hade vi inte kunnat önska något annat.

Efter att ha lyssnat till motorns surrande mellan 23.00 och 03.30 så var det dags. Om det är något som jag har varit extra fundersam över hur det ska gå så är det just att för båten framåt under natten. Hittills så har vi seglat längst med Kroatiens kust och haft gatubelysningen på tryggt avstånd. På öppet hav kommer vi inte ha någonting alls att gå på förutom gpsen. Det är kallt nu på nätterna så seglarstället åkte på och väl upp på däck mötes vi av en magisk stjärnhimmel. ”Oj, ett stjärnfall!” säger jag till Herlog, utan något ljus runt omkring blir de otroligt klara.

Under natten har det blåst lite för lite för att sätta segel men någon timma efter starten på vårt pass så friskar det på i fina 8 sekundmeter bakifrån. Jag och Herlog bestämmer oss för att sätta genuan, storseglet är redan uppe för att stabilisera för vågorna. More55an gör samma hastighet som vinden och vi stänger av motorn. Ett stort lastfartyg passerar med sina lanternor vid horisonten, förutom det är det bara stjärnor, precis över allt.

Inte nog med denna fantastiska start så har vi turen att få bevittna den första soluppgången ute på öppet vatten. Vilket motiv, jag tog upp emot 100 bilder på bara någon minut! Vi närmar oss slutet av vårt pass när vi känner doften frukost, Fredrik och Peter kommer upp på däck för att byta av oss. Jag och Herlog är överens om att vi inte kunde ha haft en så mycket bättre start än detta.

Mathias

(Foto av: Mathias Edberg)

Relaterade resor