Atlantbloggen: En dag senare än det var tänkt

3/11 Position: 42°39´05″N  18°05´45″Ö

Vi valde att stanna en extra dag i Dubrovnik och ta en titt på den berömda gamla stan innan vi ger oss av. Staden är en bevarad befästning som grundades redan på 300-talet och blomstrade upp som en fredlig republik under medeltiden med en av de största handelsflottorna i Medelhavet. Prytt av tinnar och torn och en svårtagen stadsmur inbringar staden en känsla av makt och rikedom, kanske en av anledningarna till varför King´s Landing, kungens huvudstad i den populära serien Game of Thrones, spelas in precis här. Staden besöks av miljontals turister varje år och stadens kulturarv är sedan 1979 med på unescos världsarvslista. Ett minst sagt vackert ställe att spendera en extra dag på.

Vi har även testat gennakern för första gången idag. Gennakern fungerar på ungefär samma sätt som en spinnaker men är asymmetrisk istället för symmetrisk. Gennakern är ett mer lätthanterligt segel vilket betyder att vi också  kan segla med det på natten. 220 kvadratmeter orange segelduk dras ut ur en stor strumpa och blåses upp. Klicka på Micke för att se hur det går till. Vi gjorde 11,5 knop på 7 sekundmeters vind!

Nu hoppas jag att vi säger hej då till Kroatien för sista gången. Vi räknar med att vara nära Italien imorgon kväll och då kan jag förhoppningsvis berätta hur det gick under natten!

Mathias

(foto av: Mathias Edberg)

Relaterade resor